Zsírok

zsirsav_1.jpg

Beszéljünk kicsit a zsírokról újra 1.rész

Élettanilag nélkülözhetetlen vegyületekről beszélünk, amikor a zsírokat emlegetjük. Viszont most áttekintjük, mi lehet az oka, mégis, hogy annyira sok vita van körülöttük a táplálkozástudományi körökben. Különös figyelemmel arra, hogy mi különbözteti meg a telített és a telítetlen zsírokat. Kicsit úgy gondoltuk elő kellene venni ezt a témát újra, és egy komolyabb, átfogóbb néhány részes cikksorozattal beszélni róluk. Elsőként vizsgáljuk meg a telített és telítetlen zsírsavak közti különbségeket!


szardinia_01.jpg

Szardíniát enni jó! Magas fehérje, sok omega - olcsón!

Egy doboz olcsó halacska, és máris letudsz egy csomó dolgot, amit egészségtudatos sportolóként tenned kell magadért! Olvasd csak!


kokusz02.jpg

A kókuszolaj mégsem annyira jó, mint hitted?

Esetleg a kókuszolaj mégsem annyira jó nekünk, mint azt mostanában promózzák? Ennek jártunk nyomában.


gi03.jpg

Ghí – “A csodavaj” Indiából

Most egy újabb divat ételt ismerhettek meg: de valóban megéri-e elkezdeni fogyasztani, vagy csak egy hype-ról van szó…?


mogyivaj01.jpg

Mogyoróvaj: szeressük vagy kerüljük?

Mogyoróvaj nélkül lehet élni, de ki akar? Pláne, ha egészséges formában kínálja tálcán.. vagyis inkább dobozkában az egészséges zsírokat! Igen, még diétában sem tilos! Megmondjuk miért hasznos, és melyiket válaszd – pláne, ha nem csak az élvezeti értékei miatt fogyasztod!


zsirok02.jpg

Szabad-e telített zsírokat fogyasztani?

Milyen zsírokat ehetünk? Melyek a jók és a rosszak? És ha megvan a bűnös, akkor mivel helyettesítsük? A válasz a cikkben!


omega_7_01.jpg

Omega-7 zsírsav?! Mégis kik ők, honnan jöttek, és miképp segíthetnek az izomépítésben?

Általában mindig az Omega 3 és 6 zsírsavak mennyiségét szokták a cikkek hangsúlyozni - most azonban beszéljünk egy nem esszenciális, és relatív kevéssé ismert Omega 7-ként ismert zsírsavak csoportjáról... már csak azért is, mert számos előnyös hatása van a zsírmentes tömegnövelésre.


telitett_es_a_telitetlen_zsirsavak_010.jpg

A zsír nem ellenség!

Nézzük, miért kell zsírt is bevinni a szervezetünkbe - és miért ne dőljünk be annak a túlhaladott nézetnek, hogy mindig csak a zsírszegény, zsír csökkentett, illetve zsíroktól teljesen kasztrált élelmiszereket kell fogyasztani!


teltett_zsr_01.jpg

Telített zsírok: egészségromboló vagy tesztoszteron fokozó?

A telített zsírokról mindig csak a rosszat halljuk, így nem csoda, hogy mindenki kiátkozta az étrendjéből... de vajon biztos jól tesszük? Lehetnek a telített zsíroknak előnyei? Igen, kapásból kettő!


lenmag_02.jpg

A lenmagolaj emeli az ösztrogén szintet - mese vagy igazság?

Köszönhetően számos fórumnak (meg remélhetőleg nekünk is) talán sikerült mindenkinek megértenie az esszenciális zsírsavak jelentőségét - gondolunk itt elsősorban az Omega 3 és 6-ra. A mostani írásunkban azt szeretnénk bebizonyítani, hogy tengeri halaknál jóval olcsóbb lenmag fogyasztása sem rosszabb!


omega_zsirsav_1.jpg

Az omega zsírsavak - és amit illik róluk tudni.

Manapság egyre inkább terjed az omega - őrület (nem a zenekar:)), így érdemes végigolvasni a cikket, már csak azért is, hogy tisztába legyünk mit-miért kell épp fogyasztanunk.


telitett_telitetlen_transz_zsirok.jpg

Folytassuk az olajozást... Még egy kicsi a zsírokról...

Vannak az ellenszenves telített zsírok, a főgonosz transzzsír és a jófiúk csoportja, a telítetlen zsírok.


zsirok.jpg

Most már minden olajozottan fog menni...

Makrotápanyagjainkról szóló rövid kis sorozatunk lassan végéhez közeledik, de egy valaki még kimaradt a sorból. Hogy senkiben ne maradjon hiányérzet, szóljunk néhány jó és rossz szót a zsírokról.