dr. Franco Columbu

"A szardíniai erősember"

Annak tiszteletére, hogy a mai napon ünnepeljük Franco Columbu születésnapját, így a kronológiai sorrendet megtörve kissé nagyobbat ugrunk és retro builderek közül egy pillanatra átnyergelünk a testépítés legnépszerűbb aranykorába. Bár Franco nem volt még fénykorában sem egy "hegyomlás" az alacsony termetével, de az ereje mindig legendásnak számított! Amellett, hogy bezsebelt két Mr. Olympia címet, azon túl rendszeres versenyzője volt az erőemelés számoknak is. Boldog 71. születésnapot Columbu nagymester, előtted tisztelgünk most!

Néhány fontos adat:
Születési adatok: 1941. Augusztus 7. Ollolai (Olaszország, Szardínia)
Magasság: 165 cm
Testtömeg: 84kg
Paraméterek:
mellkas: 127 cm
bicepsz: 48cm
derék: 76cm
comb: 66 cm
vádli: 44cm

"Gyerünk Franco, Te lusta anyaszomorító!"
Szinte szálló igévé vált Arnie ezen mondata a Pumping Ironban, amikor Franco-t próbálta ezzel a kis aranyköpéssel motiválni. De ne rohanjuk így előre...amíg ez a mondat elhangozhatott, addig a "szardíniai ember" nagy utat tett meg a kicsiny olasz faluból...

Sportoló karrierjét ökölvívóként kezdte, majd később jött a powerlifting, és végül a testépítés. Miután bokszban olasz bajnok lett, hamarosan erőemelésben is - sőt mondhatni minden jelentősebb nemzeti címet elért a két sportágban, amit csak lehetett...ahogyan később testépítésben is.

1965-ben egy másik európai fenoménnal kötött barátságot, egy bizonyos "osztrák tölgy" néven emlegetett úrral. Mivel Arnold a 90 kg feletti, Franco pedig a 90 alatti kategóriában versenyzett testépítőként, emiatt igazából vérre menő versengés sohasem volt közözzük, sőt épp ellenkezőleg, a barátságuk legendás volt.

1969-ben költözött a "nagy vízen túlra", ahol hamar a korábbi hazai népszerűségénél is nagyobb hírnevet szerzett. Az olasz parasztfiúból igazi nemzetközi sztár lett - mind erőemelésben mind testépítésben-, sőt még az olimpiai súlyemeléssel is flörtölgetett! (Ennek ellenére mindig egy szerény, és udvarias ember maradt az ismerősei elmondása alapján, ami miatt számomra még nagyobb kedvencé vált.)

1968-tól kezdve számos szervezet bajnoki címét elnyerte, azonban a nagy áttörés számára később jött el: amikor is egymást követő három évben nyerte el a Mr. Olympia címet könnyű súlyú kategiórában, sőt 1976-ban abszolút bajnok is lett!

1977-ben doktori címet szerezett csonkovácsolásból és manuál terápiából, később pedig PhD lesz táplálkozás tudományi területen is.

1977-es év egy másik, tragikusabb eseményt is tartogatott számára. Ebben az évben is elindult egy strongman versenyen, ahol úgy vezette végig a versenyszámokat, hogy átlagosan 15 kilóval volt könnyebb a versenytársaitól! Ha nem következik be verseny során egy sérülés, akkor simán megnyerte volna,  azonban így is az ötödik helyen végzett!

Miután végrehajtottak rajta egy hat órás műtétet, az orvosok úgy saccolták, legfejjebb mankóval tud majd járni. Azonban három év alatt teljesen rehabilitálódott a sérülésből. Annyira sikerült neki felépülnie, hogy 1981-ben ismét sikerült elérnie a Mr. Olympia címet!

Ezután felhagyott a versenyzéssel, majd főképp a manuálterápiára és rehabilitációra, továbbá erőfejlesztéssel foglalkozó publikációkra koncentrált.

Színészkedésnek bár erős túlzással nevezhető, de feltűnik - inkább csak amolyan baráti szívességből - a Conan, a barbár nyitó jelentében és a Terminátorban.

Franco amellett, hogy alacsony mégis "beast" volt… Melegvizes tömlőket volt képes a puszta tüdejének erejével szétrobbantani, 100-as szériákban húzódzkodott, és emellett a következő rekordokat tudhatja magáénak:

Hitelesített rekordjai:
Power liftingben elért legjobbjai
Fekve nyomás: 238 kg
Kiemelés: 340 kg
Guggolás: 297 kg

Olympic liftingben elért legjobbjai
Nyomás (1973 előtt versenyszám még): 147 kg
Szakítás: 122 kg
Felvétel lökéssel: 181 kg

Egyéb eredményei:
1983 – Bekerült az Amerikai Sporthírességek csarnokába
1988 - A legnagyobb civilnek adható Olasz kitüntetés az akkori elnök Francesco Cossiga-tól
2004 - FBB átal adományozott díj a sportolói életművéért
2006 - Worlds Gym hírességek csarnoka díj
2007 - Muscle Beach Hírességek csarnoka díj
2009 - ICA díj a "Csontkovácsolás terápia alkalmazásáért a fitnesz világában"

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények