Zsírsavakkal az izomépítésért!

Csak egy újabb Omega-3 cikk?!

Az Omega-3 zsírsavakról már többször beszéltünk, többek között azért, mert hatékony akár a zsírvesztés támogatásában vagy épp a keringési rendszer erősítésének szolgálatában. Azonban az esszenciális zsírsavak nem csak a fentiekben nyújtanak támogatást, hanem valami egészen fantasztikus módon támogatják a protein szintézist (ezáltal az izomépítést) és az edzésterhelés utáni regenerálódásban is segítenek.

Ismétlésül annyit, hogy az Omega-3 zsírsavakról az első, ami be szokott ugrani mindenkinek, hogy ez az a bizonyos halolaj, melyet a szív és keringési rendszer szolgálatában javasolt fogyasztani. Azonban az már egy kevéssé közismert tény, hogy már kísérletekkel igazolták: az Omega 3-nak szerepe van az erőszint és izomtömeg tekintetében és erősen gyulladáscsökkentő hatású.

Egy bizonyos dr. Gingras által vezetett 2013-as amerikai kísérletben azt vizsgálták, hogy egy 5 hetes periódusban az Omega-3 hogyan hat a fehérje anyagcserére. Az volt a tapasztalat, hogy az esszenciális zsírsavak fogyasztása fokozta az inzulin érzékenységet, és felerősítette az anabolikus hatását.

Azt is felfedezték, hogy az idősebb korban, vagy éppen cukorbetegek esetében - ahol az inzulin érzékenység ugye kardinális kérdés - is jótékony hatással bírt. Az Omega 3-mal kezelt cukorbetegeknek csökkenteni lehetett az inzulin adagját.

16 180 Ft -15% 13 680 Ft
animal_omega_30.jpg

Személyes megjegyzés, hogy a gyógyszer cégek által fizetett boszorkány-üldözés a táplálék kiegészítők ellen - miszerint minden kiegészítő, felesleges, gagyi és káros - rendre megdőlni látszik. Sok betegség kezelésében természetes alternatíva lehetne a gyógyszerek helyett többek közt a halolaj!  Na de térjünk vissza a kísérlethez!

Átalagosan heti 3-4 alkalommal sportoló embereknél, azonos diéta során - az inzulin érzékenység javulása mellett - azt is megfigyelték, hogy a szervezet a gyulladásos folyamatokkal szemben ellenállóbb volt. Az Omega-3-at kapó csoport gyorsabban regenerálódott az edzés okozta terhelésből, és az izomtömegük is mérhetően jobban növekedett azonos diéta és azonos edzésprogram mellett!

Egy másik ide kapcsolódó, szintén érdekes kísérlet során az aminosav, illetve az aminosav + Omega 3 kiegészítők hatásait vizsgálták. Egy Smith nevű fazon (nem a Mátrix-beli ügynök) és munkatársai 60 év feletti, senior korú sportolók izomtömeg vesztését vizsgálták 8 héten át. "Kovács-doktor" és miliője arra a megállapításra jutott, hogy a tesztcsoportnak – vagyis akik naponta 2 g halolajat kaptak - nagyobb lett átlagosan a száraz izomtömege, ellenben azokkal akik csak önmagában aminosavat kaptak. Vagyis úgy látszik az esszenciális zsírsav valóban hatással van a fehérje anyagcserére!

Konklúzió tehát: tessék elkezdeni próbálgatni az Omega-3-at, és garantáltan új kapuk nyílnak meg!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

zsirok.jpg

Most már minden olajozottan fog menni...

Makrotápanyagjainkról szóló rövid kis sorozatunk lassan végéhez közeledik, de egy valaki még kimaradt a sorból. Hogy senkiben ne maradjon hiányérzet, szóljunk néhány jó és rossz szót a zsírokról.

telitett_telitetlen_transz_zsirok.jpg

Folytassuk az olajozást... Még egy kicsi a zsírokról...

Vannak az ellenszenves telített zsírok, a főgonosz transzzsír és a jófiúk csoportja, a telítetlen zsírok.

omega_zsirsav_1.jpg

Az omega zsírsavak - és amit illik róluk tudni.

Manapság egyre inkább terjed az omega - őrület (nem a zenekar:)), így érdemes végigolvasni a cikket, már csak azért is, hogy tisztába legyünk mit-miért kell épp fogyasztanunk.

d_vitamin_03_1.jpg

Az Omega-3 zsírsavak fontossága és bevitelével kapcsolatos tanácsok

Az omega-3 zsírsavak előnyeiről már biztos mindenki élből fel tudna sorolni egy párat. Jöjjön ezért most az Omega-3 három olyan pozitív élettani hatása, amit mi, lelkes sportemberek is igazán fogunk értékelni!

get_ripped_6_pack_abs_reskin_2.jpg

A zsírbevitel egészséges és finom módja - diétánál is

Akár diétázunk, akár nem, a zsírbevitelt nem szabad elhanyagolni. Nézzük meg mit és mennyit ehetünk diétában.

hdl_ldl.jpg

HDL és LDL koleszterinek

Az egészségünk megőrzésének érdekében és ennek magyarázatául ismerjük meg koleszterin két nagy típusát a HDL-t és az LDL-t.

transfat_02.jpg

Transz-zsírsavak

Tudtuk, hogy a "gonosz" itt jár köztünk, de nem volt arca és csak annyit tudtunk, hogy áldozatait szív és érrendszeri betegségekkel gyilkolja szép csendben. Mára azonban már ismerjük az ellenséget a nevük (mert bizony többen vannak): transz-zsírsavak.

teltett_zsr_01.jpg

Telített zsírok: egészségromboló vagy tesztoszteron fokozó?

A telített zsírokról mindig csak a rosszat halljuk, így nem csoda, hogy mindenki kiátkozta az étrendjéből... de vajon biztos jól tesszük? Lehetnek a telített zsíroknak előnyei? Igen, kapásból kettő!

olajos_magvak_03.jpg

Olajos magvak versenye

Az ünnepekkel úgyis előtérbe kerül az olajos mag-család... most megnézzük közülük ki-mit-tud! Azaz melyik tartalmazza a legtöbb kalóriát, fehérjét, rostot, omega-3-at... vagy épp melyik a legjobb antioxidáns?

ditsnak_hitt_telek_07.jpg

Diétásnak hitt ételek

Jöjjön most 9 olyan élelmiszer, mely diétásnak van beállítva, pedig a valóságban jobban gyarapítja az oldaladra a zsírréteget mint Te azt gondolnád!