Zsírégetés és a kardió edzés: biztos jó úton jársz?

Tévhitek a kardió és a zsírégetés kapcsán

A kardió edzést és a zsírégetést kábé mindig több legenda lengte körbe, mint a Loch Ness-i szörnyet… úgy gondolom, hogy egy írás erejéig most egyszer és mindenkorra letisztázunk pár dolgot, hogy ne legyen több félreértés. Nézzük meg valóban ez a legjobb zsírégető mozgás...vagy mégsem?!

A zsírégető edzés pulzusszám 60-70%-os intenzitáson hatékony? Az első hiba pont!

Biztos már sokan felfedeztétek, hogy a legtöbb futógépen, biciklin vagy egyéb taposómalmon létezik egy "zsírégető zónának" nevezett beállítás, mely a klasszikus zsírégető edzés pulzusszáma. Így sokan, a zsírégetés reményében állnak rá a közepes pulzustartományban végzett hosszú, monoton, futópados túrára… pedig ha nem kezdők, akkor bizony rosszul teszik, mert nem ez a legjobb zsírégető mozgás!

Az izomfejlesztés kapcsán nagyjából már mindenki számára – többé kevésbé – tudatosult infó, hogy nem az edzés alatt fogunk gigászi méretűre nőni, hanem az utána következő regenerálódási időben (persze, ha megadjuk, amire az izmunk vágyik: megfelelő tápanyag és pihenés). Vagyis a lényeg: az edzés csak egy inger.

És miért lenne ez a fogyásnál is másképp?! Itt is tulajdonképpen az edzés maga csak egy stimulációt jelent, és az a fontos, ami utána jön... vagyis:

Ha Te például a megszokottan a zsírégető edzés pulzusszámodat tekintve kis közepes intenzitásodon menetelsz nagyjából egy órát a futópadon… mit értél el?
1. Lefordultál az unalomtól. :)
2. Ha megfelelő ideig és tempóba végezted a mozgást, akkor a felhasznált energiahordozók közül tényleg zsír felhasználási százaléka volt a jelentősebb - azonban amint jól elvégeztük a dolgunkat, a szervezetünk hamar visszaáll a kiinduló állapotára. És itt véget is ért ez a történet.

Viszont nézzük meg, mit érünk el, ha némi életet viszünk a futópadon (vagy bárhol máshol...) történő vándorlásba, és rövidebb, ámde magasabb intenzitáson edzünk, azaz a zsírégető edzés pulzusszám megemelkedik, mondjuk akár az egyre kedveltebb intervallum módszerrel?

Tény, hogy az edzés intenzitásának növekedésével csökken a felhasznált zsírok aránya az összenergia felhasználásán belül…
De! Azt is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen rövid, ámde nagyon kemény terhelés az alapanyagcserét akár egész napra felgyorsítja, sőt az intenzív edzés utáni regenerálódáshoz is zsírsavakat használhat a szervezet energiaforrásként. És így a teljes képet nézve, máris jóval több lehet az elégetett zsír mennyisége, mint az első, közepes intenzitású versenytársnál - vagyis a zsírégető edzés magasabb pulzusszám esetén hatékonyabb.

Az említett jelenség amúgy kissé tudományosabb körökben EPOC néven bukkan fel - azaz röviden, tömören: edzés utáni emelkedett oxigénfogyasztás (Excess Post-exercise Oxygen Consumption: EPOC). Ez egy mérőszámnak tekinthető, mellyen kifejezhetjük, hogy a szervezetünk mennyi kalóriát használt fel az edzés utáni felpörgetett anyagcsere következtében.
Ugye logikus, hogy az EPOC közvetlenül összefügg azzal, hogy mennyire volt intenzív az edzésed. Nem is kérdéses, hogy az utóbbi, magas intenzitáson végzett kemény munka a legjobb zsírégető mozgás, mert ez áll a legelőkelőbb helyen az EPOC fronton - azaz a leghatékonyabb zsírégető edzés pulzusszám tartománya magas!

Kardió edzésterv csak 40 percen túl ér valamit? Szintén hiba pont!

Az előbbiekből gyorsan kikövetkeztethető, hogy ha a komfort zónán túli kardió mellett döntesz, akkor nem kell 40 percet elméláznod a kardió gépen. Például bőven elég 20 perces kardio edzésterv egy klassz magas intenzitású intervall tréningből, ahol rövid, magas (80% feletti) intenzitású szakaszokat rövid pihenők tarkítanak.

Persze sose felejtsd el, hogy a diétázás egy 24 órás küzdelem, így nem csak az számít, amit a kardio edzésterved során elértél…. Hanem a kajálásodon áll vagy bukik a nagy része!

Kardiózni csak kardió gépeken? Még egy hiba pont! Az edzésterv fogyáshoz nemcsak konditeremben!

A másik dolog, amit sokan elfelejtenek az, hogy a kardió edzésünket nem csak a gépeken végezhetjük.

Íme pár kardió edzésterv - gyakorlat fogyáshoz:

1. Dombra sprint
2. Ugráló kötél
3. Kettlebell Swing
4. Rope Workout
5. Gumiabroncs kalapálása
6. Köredzésként összefűzött gyakorlatsorok
7. Burpee

Igen, tudom, vannak benne spéci eszközöket megkövetelő gyakorlatok is… de ha van rá mód, és rendelkezel némi kreaítivitással, akkor akár a kertedben is összeeszkábálhatsz egy funkcionális készletet (például szerezz egy gumiabroncsot, és spéci kalapács híján egy jól kifaragott bunkós bot is kiváló szolgáltatást fog nyújtani. :) … vagy akár a kerti locsoló csőben is látok fantáziát, mint Rope Workout megoldás... :)) Az edzésterv fogyáshoz nemcsak konditeremben valósítható így meg!

Aki kedvet kapott egy kis komfort zónán túli kardió edzéshez, az tartson Velünk! A folytatásban kicsit bővebben szó esik majd a HIIT-ről, illetve lesz edzésterv is, egészen "puhány" szinttől... :)

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

kezd_hibk_02_2.jpg

Növekedési hormon fokozás gyorstalpaló.

Szeretnénk most bemutatni az egyik nagyon közismert anabolikus hormonunkat: az emberi növekedési hormont: miért népszerű és miképp lehet természetes módon fokozni a termelését?

edzs_kis_sllyal_02_2.jpg

EPOC

Vajon melyik edzésforma a leghatásosabb, ha zsírt szeretnénk égetni? Órákon át gyötrődni a futógépen abban a misztikus zsírégető tartományban, vagy rövid, ámde annál keményebb edzést végigküzdeni? Íme a válasz!

1_2.jpg

Útbaigazítás a zsírégető edzés leghatékonyabb irányvonalához.

Vajon Te is a leghatékonyabb edzésformát választottad, ha a testsúly csökkentése lenne a célod? Nézzük sorra a legelterjedtebb zsírégető módszereket... előnyöket és hátrányokat kidomborítva!

zsiregeto_edzesterv_3.jpg

A zsírégető edzés egy lehetséges útja

Egy kitűnő, ámde kemény edzésterv, mellyel nemcsak a testzsírod csökken, hanem az állóképességedet is nagyban javíthatod!

strandszezon_1.jpg

A szálkásításról

A szálkásítás időszakában kicsit át kell alakítanunk az edzést és radikálisan az étkezést és táplálék kiegészítést. Erről fogunk most beszélni az alábbi írásunkban.

vo2_edzes_01.jpg

VO2 Max fokozó edzések

Az alábbi technikákból nagyon jól profitálhat minden haladóbb szinten lévő erő-állóképességi sportoló. Készülj fel, mert a "simán csak" megterhelőtől az egészen extrémig terjed majd a skála!

kondicionalas_08.jpg

A kondíció javítása: a csupasz alapok

A tettek embere vagy? A legegyszerűbb utasítások ahhoz, hogy erős legyél, ugyanakkor szikár és izmos. Semmi mellébeszélés, csak a tények!

sprint_04.jpg

Hivatalosan is jobb a sprint, mint a kocogás!

A legfrissebb ilyen kutatás most, szeptember 5-én került leközlésre Dr. Stuart Gary által, amiben ismét bebizonyították klinikai körülmények között, hogy a nagy intenzitású kardió hatékonyabb és egészségesebb!

kondifejleszts_04.jpg

12 hetes kondíciófejlesztő edzésterv

Most itt egy remek kondíció alaphoz vezető utat mutatok, ahol hétről hétre növelve az intenzitás, Te is megalapozhatod az állóképességedet a további szadista, minden testnyíláson levegő után kapkodó edzésmetódusokhoz.

lapos_has_03_2.jpg

Szálkásodj és fejleszd a kondíciód a HIIT erejével!

Mutatunk valamit, ami segíteni fog a szálkás, száraz izomtömeg elérésében és a kondíciód gyors fejlesztésében: a HIT... vagyis a HIIT.

Inger-gazdag(abb) kardió edzés!

"Felejtsd el a futást! Végezz változatos kardió edzéseket úgy, hogy szinte egy métert sem kell megtenned, sőt a kardió gépparkot és az aerobik órák gyönyöreit is elkerülheted!"

kredzs_01.jpg

Szálkásító programok - kisokos: Köredzés és HIIT

Mostani írásunkban a két legdivatosabb és legszélesebb körben használt zsírégető módszer mellett sorakoztatunk fel érveket-ellenérveket!

kredzs_02_1.jpg

Három érv a HIITetlenkedőknek!

Három nyomós érvvel megmutatjuk, miért jársz jobban a magas intenzitású edzéssel a sima kardió helyett!

vgs_jtszma_02.jpg

Végső játszma: 12 hetes edzésterv a zsírpusztításhoz

Egy nagyon kemény, haladó szintű, 12 hetes edzésterv következik, mellyel mindenkinek esélye nyílhat arra, hogy az utolsó, oldalán-hasán-hátsóján jó ideje tornyosuló zsírréteggel leszámolhasson!