Zöld tea

Green tee

Végre egy összetevő, amiről talán még az ükanyánk is hallott. Egy összetevő, amit nem leng körbe számos negatív előítélet - viszont bárki számára elérhető, biztonságosan alkalmazható, és egészségmegőrző-, vagy épp javító hatásait már hosszú idők tapasztalata és kutatási eredményei erősítik. Ő nem más, mint a zöld tea.

Természetes előfordulása

Nem akarok belemenni a tea előállítás amúgy biztos izgalmas folyamatába, elégedjünk meg a lényeggel. A zöld teát úgy kapjuk, hogy a cserjéről leszedett leveleket gőzzel kezelik. Ez azért fontos, mert a gőzölés hatástalanítja azokat az enzimeket, amik gonosz módon lebontanák a számunkra fontos, a tealevelekben található katechin nevezetű összetevőket.

Hatása (kiemelve a sportoláshoz, egészséghez fűződő hatást)

A zöld tea egészségre ható minden erejét legfőképp a benne található katechin vegyületek jótékony hatásának köszönheti. Amúgy a zöld tea négyféle katechint tartalmaz, melyek közül a legfontosabb az EGCg (vagyis az epigallokatekin-3-gallát) nevezetű vegyület. Nem árt megjegyezni a nevét - legalább a cikk végéig - ugyanis sokan az egyik leghatásosabb antioxidánsként emlegetik, és ami itt a legfontosabb, hogy a zöld teában igen nagy koncentrációban fordul elő.

Zöld tea - segítség az egészség megőrzésében
A katechinek rendkívül sok antioxidáns folyamatban részt vesznek. Érdekesség, hogy a kutatások szerint a zöld teában található anyagok, mind a C-, és E-vitaminnál erősebb antioxidáns tevékenységet folytatnak.

Figyelemre méltó hatásai lehetnek a rákos megbetegedések ellen folytatott küzdelemben. Rengeteg kutatást végeztek ebben a témában - és úgy tűnik, hogy a katechinek a rák kialakulásáért felelős DNS-károsodás megelőzésében játszhatnak szerepet, illetve bizonyos típusú rákos sejtek szaporodását képes azzal gátolni, hogy elősegítik a daganatos sejtekben az apoptózist (programozott sejthalált). Tehát a zöld tea hatóanyagai nem csak a rák megelőzésében, hanem esetlegesen a terápiás kezelésében, előrehaladásának csökkentésében is fontos szerepben lehetnek.

A koszorúér-betegség, illetve általában az érelmeszesedés elleni küzdelemben is jótékony hatásúak - ugyanis gátolják az LDL-koleszterin szerkezeti változását, mellyel az érszűkületet okozó plakkok kialakulását tudják hatékonyan megakadályozni.

Zöld tea - segítség a zsírégetésben
A legtöbb ember számára mégis a legizgalmasabb a katechinek zsírégető tulajdonsága. A katechinek közvetve gátolják a noradrenalin és adrenalin lebontását, így elősegítve a termogenezist, és fokozva a zsírsav-oxidációt.

Alkalmazása, használatával kapcsolatos tudnivalók

A zöld tea jótékony hatásainak eléréséhez szép számú, jó minőségű zöld teát kellene elkortyolgatnunk. Na már most, ha nem akarjuk az edzés utáni turmixunkat is zöld teában feloldani, akkor célszerű a zöld tea kivonatát kapszula formában beszerezni. A zöld tea kapszula előnye, hogy a teával ellentétben jobban nyomon tudjuk követni a hatóanyag összetevők mennyiségét. A katechinek és a koffein erősítik egymás termogén hatását. A zöld teában természetes módon megtalálható ez a nyerő kombináció (mert ugye a zöld tea koffeint is tartalmaz), azonban a legtöbb kapszulás kiegészítőben már csak a katechinek szoktak szerepelni. Ebben az esetben - ha a zsírégetés a célod - akkor a zöld tea kapszula mellé érdemes valamilyen koffein tartalmú kiegészítőt is használnod. Ami itt is fontos, hogy a remélt hatás érdekében elengedhetetlen a mozgás és a diéta. Ezek nélkül egy szál teacserje sem fog előrébb vinni a céljaid érdekében.

9153,3951,8802,5247

Vásárlási jó tanácsok

- A megfelelő zöld tea kapszula kiválasztásánál mindig alaposan szemrevételezd a termék hatóanyag összetételét és mennyiségét. Olyan kiegészítőt válassz, mely minél nagyobb százalékban tartalmazza az EGCg-t.
-Már említettem, hogy a zsírégetésnél a zöld tea igazán a koffeinnel érzi magát elemében, ezért akár olyan komplett zsírégetőt is választhatsz, mely a két összetevőt együttesen tartalmazza.
- A zsírégető hatékonyság a katechin és koffein keverék mellett más hatóanyagokkal is megdobhatod - például HCA-val és L-karnitinnel például még jobban növelheted a hatást.

Mellékhatása

A zöld tea igen biztonságos, igazán csak a koffeinre érzékenyeknél okozhat mellékhatásokat. A kapszulás zöldtea kiegészítők általában nem tartalmaz koffeint, így szinte bárki alkalmazhatja. Ritkább esetekben gyomorproblémák, hasmenés, székrekedés esetleg előfordulhat. Veseelégtelenségben szenvedők a zöldtea fogyasztását - magas káliumtartalma miatt - nagy dózisban kerüljék.

Szilvi

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

391315_424579934260433_185390312_n.jpg

L-karnitin

Az L-karnitin egy széles körben ismert és alkalmazott zsírégető: hatékonyabb testzsír vesztést, csökkent koleszterin szintet, késleltetett fáradságot és javuló teljesítményt ígérnek.

cla.jpg

CLA

Könnyed gyorsasággal leolvadó zsírpárnákat és vissza nem térő kilókat és lehetőségeket kínál a fogyni vágyóknak. Nézzük meg tulajdonképpen mi is a CLA, és mi az, amit valóban várhatunk a fogyasztásával kapcsolatban.

mentlis_serkentk_01.jpg

Ha nehezedre esik a folyamatos koncentráció… mentális frissítő sulihoz, munkához, edzéshez!

Még mielőtt egy nagy adag energiaitallal hígítanád fel ismét az instant kávédat, - próbáld ki inkább a következő természetesebb módját az éber állapot visszaállításának!

amikor_azt_hiszed_hogy_pntek_van_de_rjssz_hogy_mg_csak_cstrtk.jpg

Az igazán rejtélyes X-akta: hogyan lehet VALÓBAN hatékonyan lefogyni?

Döntsd el, hogy mit akarsz: megnyugtató hazugságokban és tévhitekben élni, vagy végre elérni az álom testalakodat? Ha az utóbbi, akkor szedjük szépen össze magunkat és a legfontosabb alapokat a valóban hatékony testsúlycsökkentéshez!

has01_1.jpg

Zsírégetőt, de melyiket?

Reméljük ezzel az írással rendbe rakjuk egy kicsit a zsírégető kérdéseket, és alkalomadtán Te is ki tudod választani a hozzád leginkább passzoló terméket.