Várandós anyák testedzése

Alapelvek, amiket mindenkinek szem előtt kellene tartani!

Sokat alakult mostanában az a nézet, hogy a várandós nőknek hogyan és miképpen is javasolt az edzés, illetve fizikai aktivitás. Korábban teljesen megszokott volt, hogy a nők fizikai munkát végeztek végig a terhesség alatt, majd hirtelen tiltott lett pár évtizede, és a széltől is óvták a kismamákat. Szerencsére, manapság ez már azért cizellálódott, és a legtöbb nő jár terhestornára vagy valami hasonlóra, amivel mind maguknak, mind pedig a babának jót tesznek! Lássuk ezt a témát kicsit közelebbről!

A múlt század feléig megszokott volt, hogy a nők ilyenkor is terhelésnek teszik ki a szervezetet, ami teljesen normális dolog. Evolúciós okokból kifolyólag úgy alakult ki a női test, hogy el kell tudnia viselni, hogy terhesen is fizikai stressznek legyen kitéve.

Aztán valamikor az 50-es években elkezdődött ez a vonal, amikor a szülészek és nőgyógyászok azt kezdték vallani, hogy midenféle mozgás/terhelés nagyon durva és erőszakos beavatkozás a természet rendjébe, és minden nő, aki csak ránéz egy 1 kg-nál nehezebb tárgyra, és csak arra gondol, hogy azt meg is emeli… azonnal elvetél.

Valahogy mintha megfeledkeztek volna arról, hogy a nők korábban évezredeken át csépelték a gabonát, vagy éppen cserezték a szarvasbőrt akár közvetlen a vajjúdásukig, és tették mindezt úgy, hogy utána egészséges gyerekeik lettek.

1985-ben kezdték először promótálni, hogy igazán jó hatással lenne mind a saját, mint a magzat egészségére, hogyha a kismamák tudatosan tornáznak!  Napi 30 perc mozgás legalább 3 alkalommal hetente (vagy inkább több - az újabb, 2002-es American College of Obstetricans and Gynecologist tanulmány szerint) bizonyítottan csökkenti a szülés alatti komplikációk kockázatát.

Természetesen az olyan mozgások, amelyekben az elesés, vagy bármi, ami során a baba sérülésnek van kitéve az ellen javallt! Bár nem akarom lelőni a poént, de adja magát, hogy a konditermi edzés ergo biztonságos…

A terhesség alatt számos változás áll be nem csak hormonális és nőgyógyászati, hanem ortopédiai szinten is. A mozgató rendszer legnagyobb változásai abban nyilvánulnak meg elsősorban, hogy a súlypont elmozdul a baba növekedésével. A nők 64%-a tapasztal hátfájást a terhesség alatt emiatt!

A módosított gimnasztikai gyakorlatok, a speciális terhes tornák és terhes jógák mellett az ellenállással végzett erősítő edzés hatása vitathatatlan. A biztonság érdekében ilyenkor a használt súlyokat vegyük vissza ahogyan a volument is. 1-2 szett a 15 - 20-as ismétléses tartományig megfelelő választásnak tűnik. Az erős préseléssel járó mozgások azonban tilosak, így például a maximális közeli terhelések nem igazán ajánlottak!

A terhesség alatt a szív és érrendszeri szervekben is számos változás áll be: a nyugalmi és a terhelés alatti pulzusszám is emelkedik, különösen az első 5 hétben. A keringő vér mennyisége is emelkedik, vagyis maga a perctérfogat is nő. Ezt akkor érdemes figyelembe venni, amikor a várandós nők állóképességi edzését tervezzük meg! Sőt, még a súlyzós edzés pihenő időinek a megválasztásakor is bekalkulálhatjuk ezt a tényt, hiszen mivel gyorsabban kering át a teljes vér mennyiség emiatt az oxigén és tápanyag transzport is gyorsul.

A mostani írásunkat amolyan figyelem felkeltőnek szántuk - amennyiben érdekel benneteket a téma, írjatok bátran és részletesebben tárgyaljuk!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

omega_zsirsav_1.jpg

Az omega zsírsavak - és amit illik róluk tudni.

Manapság egyre inkább terjed az omega - őrület (nem a zenekar:)), így érdemes végigolvasni a cikket, már csak azért is, hogy tisztába legyünk mit-miért kell épp fogyasztanunk.

d_vitamin_03_1.jpg

Az Omega-3 zsírsavak fontossága és bevitelével kapcsolatos tanácsok

Az omega-3 zsírsavak előnyeiről már biztos mindenki élből fel tudna sorolni egy párat. Jöjjön ezért most az Omega-3 három olyan pozitív élettani hatása, amit mi, lelkes sportemberek is igazán fogunk értékelni!

noi_felsotest_03_2.jpg

Tudjátok, melyek a nők számára leghasznosabb vitaminok?

Természetesen a nőknek is szükséges minden mikrotápanyag, azonban most azokat emelném ki ezen összetevők közül, melyek különösen előnyösek a női szervezet számára – és amelyeknek a bevitelére mindenképp érdemes odafigyelni.

asvanyok_csajoknak.jpg

Jöjjenek a legfontosabb ásványi anyagok – kifejezetten nők számára.

A vitaminokon túl vannak olyan ásványi anyagok is, melyek kimondottan előnyösek a női szervezet számára – és melyeknek a beviteléről nem árt nap mint nap gondoskodnunk.

csajok_protein_1.jpg

A nőknek is kell edzés után protein?

A legtöbb helyen az a felállás, hogy a súlyzós edzés után a lányok tesznek inkább még pár büntető kört a futópadon a hatékonyabb eredmények érdekében. Kár, hogy hatékonyabb lenne inkább Nekik is egy fehérjeturmixot inni.

noi_melledzes_2.jpg

MELLesleg miért ne hanyagoljuk el mi csajok a mellizom edzést?

Egy jól irányzott melledzés kiváló hatással lehet a mellünk külső megjelenésére. Nézzük meg, hogy ezen kívül MELLesleg miért ne hanyagoljuk el még mi csajok, a mellizom edzést?

multivitamin.jpg

Tegyük meg a minimumot a maximumért.

Bármi is a célod, csak szilárd alapokra lehet építkezni. És ez a szilárd alap valami olyan táplálékkiegészítő kombinációt takar, melyet mindig, mindenkinek, minden célhoz ajánlunk.

jamie_11_1.jpg

Kifogások helyett - lépj inkább Jamie Eason nyomdokaiba

Akár otthon, szabadidő híján, két munka között. Íme négy gyakorlatsor, mely a fejtetőtől a lábujjadig átmozgat.

szabad_terhesen_sulyzozni_08.jpg

Szabad-e edzeni terhes nőknek?

Mi a helyzet a súlyzós edzéssel, ha babát várunk? Egyáltalán milyen edzésformát végezhetünk babával a pocakban?

hazimunka_03.jpg

Házimunka, mint edzés - 1. rész

Valaki a családból kiadta a feladatot, hogy Te vagy a soros házimunkában? Sebaj, mi megoldjuk! Csak el ne áruld senkinek, hogy igazából ezt is edzésnek veszed, mert tutira kivered vele a biztosítékot! ;-)

helyi_zsrgets_02.jpg

Mítoszok és kutatások nyomában: van-e lokális zsírégetés?

Egyes emberek bizonyos területekre hízékonyabbak... és van ahová kevésbé. De az létezik, hogy egyes területekre jobban hízunk, akkor ennek az ellentéte is működhet-e: azaz lehet-e adott területről célzottan fogyni? Van-e zsírégető edzés hasra?

fehrje_07.jpg

Fehérje – nem a gyúrósok kulacsába való?!

Ez írás nem(csak) aktívan sportolóknak szól, hanem átlagemberek olyan célcsoportjainak is, akik szintén nem tudják, mire jó a fehérje bevitel!

otthoni_edzes_01.jpg

Otthoni edzésterv

Ha zárva a terem vagy csak más okok miatt nem tudsz lejutni - akkor is van megoldás! Négy hetes otthoni edzésterv, minimális eszköz beruházással!

integet_izmok_02.jpg

Búcsú az integető izmoktól!

Íme a két kedvenc, akár otthon is elvégezhető tricpesz gyakorlatunk, melyeket rendszeresen végrehajtva - vagy csak a szokásos edzéstervbe bevéve - hatékonyan fogják a karodat formálni!

zab_02.jpg

Mindent a zabpehelyről: miért és miképp ZABáljuk?

A zab olcsó, egészséges, egyszerűen beszerezhető és sokrétűen felhasználható táplálék, mely rengetek konyhai manőveredhez jól jöhet. Bizony, nem csak a reggeli tejsavós kásában állja meg a helyét! Összeszedtünk Nektek 10 okot, amiért edd, és 10 tippet, hogy miképp edd!