Vajon miért olyan népszerű a napi többszöri étkezés?

Mik lennének a VALÓDI előnyök?

A cím már cseles módon mindenkiben elülteti azt a sanda gyanút, hogy ennek a teóriának bizony vannak elég ingatag lábakon álló vonatkozásai. Ebben a cikkben - csak hogy ne legyünk olyan radikálisok - fogunk néhány jó szót szólni a napi többszöri étkezés előnyeiről... és ügyesen fényt derítünk bizonyos téves elképzelésekre is...

Ha lemaradtál az előzményekről itt bekapcsolódhatsz:

Tehát Ti miért esztek napi hatszor? Hogy pörögjön az anyagcsere?

Az elgondolás olyan fogalmakhoz juttat el minket, mint a tápanyagok termikus hatása (ha esetleg így ismerős: táplálkozás keltette termogenezis).

De mi a túró ez a fogalom? Ez a kifejezés azokat a kalóriákat takarja, melyek az ételek feldolgozása során elégnek. Ennek az értéke nyílván függ a megevett kosztunk minőségétől, de nagyjából - ha hihetünk a kutatási adatoknak -, akkor ez körülbelül a bevitt kalóriák 10 százalékát teszi ki. Vagyis egy 500 kalóriás nasinál 50 kalória fog elégni a táplálék feldolgozása során. És itt jön a svédcsavar. A kritikai gondolkodás teljes hiányában sokan máris megszállottan terjesztették az igét, miszerint "ha több adagra osztjuk az étkezésünket, akkor vérprofi módon kihasználhatjuk az említett étkezés utáni 10 %-os anyagcsere érték növekedést."

Az elmélet azonban erősen döcög, ugyanis ha a napi kalória bevitelünk ugyanakkora, akkor ugyanannyi kalória fog elégni a táplálkozás által keltett termogenezis során - akár három, akár tíz részre bontjuk azt szét. Hiszen ez az érték a tápanyagok minőségének és a bevitt kalóriáknak a függvénye és nem az étkezési gyakoriságoknak.

Valamire való tanulmánynak így azokat fogadjuk el, ahol legalább a bevitt kalóriákat kontrollálják. Ezen kutatások, ahol azonos kalória bevitel mellett vizsgálták a kérdést, viszont nem találtak összefüggést a napi többszöri étkezés és a testösszetétel között.

Több tanulmány, mely a napi többszöri kis étkezések egészségességét kapcsolatát lobogtatta csupán korrelációs statisztikai elemzéseken alapult. Ezeket a módszereket azért nem szeretjük, mert csupán együtt járást mutatnak és ok-okozati viszonyt láthatunk. Vagyis lefordítva: általában azok a személyek, akik rendszertelenül vagy kevesebbszer esznek, rohanó életmódban élnek, váltott műszakban dolgoznak - vagyis kifejezetten stresszesek, ami inkább okolható az egészségtelen állapotukért. A rendszertelen étkezést pedig csak egyfajta közvetítő változóként biggyeszthetjük be a folyamatba.

És ha már témánál vagyunk, gyártsunk ismét összeesküvés elméletet a marketing kampányokkal. Mivel igazi elhivatottság kell, hogy napi 7-8 étkezést rendes, szilárd étkezésből kivitelezz, ezért a legtöbb táplálék kiegészítő cégnek kapóra jött ez az elmélet, hiszen az étkezések jórészét turmixokkal könnyebb megoldani. Persze a turmixokat inni jó, és meg is van a maga helyük, de erről majd máskor.

És akkor a valódi előnyök a többszöri étkezés mellett:

Csak hogy ne érezze senki sem, hogy a napi többszöri étkezés ellen szólnék, ezért ejtsünk néhány jó szót a napi 5-6 szoros étkezések mellett.

A rendszeres napi többszöri, arányosan szétosztott étkezéssel kiegyensúlyozott energiaszintet hozunk létre - mely nem csak a fizikai, de a mentális teljesítményünkre is kedvező hatással lesz.

Ez sokaknál nem csak teltséget, de elégedettséget is okoz, melyek csökkentik a nem túl diéta kompatibilis falási mozzanatok esélyét.

Esélyes, hogy nem fogsz egyszerre többet enni a kelleténél, sőt a kajálást is könnyebben hagyod abba, mert elég, ha annyi lebeg a szemed előtt: 2 óra múlva újra jöhet a következő adag a gyomrodba. És talán így elkerülhető a két étkezés közötti hűtőlátogatás is.

És végül egy igen fontos érv mellette: a rendszeres, napi többszöri étkezés stabil vércukor-, és inzulinszint biztosít. Ennek fő oka, hogy a több étkezésre leosztott szénhidrátok kevésbé emelik meg a vércukor szintjét, kisebb inzulinválaszt okozva étkezésenként, vagyis egyenletesebbé válik a nap folyamán az inzulinszint.

Összegzés némi saját tapasztalat észrevétlen beleszövésével:

A többszöri étkezési mennyiségnek természetesen megvannak a maga előnyei, így ha valakinek van kapacitása ezzel bíbelődni, mindenképp próbálja meg ezek alapján beosztani az étkezési menetét. De azok se ássák el magukat, akik számára nem kivitelezhető a napi többszöri legelészés - fontos folyamatokból Ti sem maradtok ki. Ami mindenképp érdemes megjegyezni: akár három, akár tíz fele is dobjátok szét az étkezést, ne haladja meg a bevitt táplálék a tervezett kalória mennyiséget. Sőt, elöljáróban azt is megsúgom: nem az elfogyasztott kalória, hanem inkább a bevitt makrotápanyagok (vagyis fehérje, szénhidrát és a zsírok) aránya lesz majd a főszereplőnk a jövőben.

Szilvi / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

d_vitamin_03_1.jpg

Az Omega-3 zsírsavak fontossága és bevitelével kapcsolatos tanácsok

Az omega-3 zsírsavak előnyeiről már biztos mindenki élből fel tudna sorolni egy párat. Jöjjön ezért most az Omega-3 három olyan pozitív élettani hatása, amit mi, lelkes sportemberek is igazán fogunk értékelni!

negativ_kalria_02_1.jpg

A kisebb számú étkezési gyakoriság hatása

A kevesebb mikor jobb? Aki már próbálkozott a napi többszörös (és ráadásul viszonylag csekélyke kalória) szétosztására és betartására, az tudni fogja miről beszélek.

optimalis_etkezes_2.jpg

Vajon miért olyan népszerű a napi többszöri étkezés?

Fogunk néhány jó szót szólni a napi többszöri étkezés előnyeiről... és ügyesen fényt derítünk bizonyos téves elképzelésekre is...

esti_etkezes.jpg

Táplálkozásunk népszerű tévútjai: az esti étkezés dilemmája

Vannak olyan napszakok, melyeknek kifejezetten fontos szerepe van az étkezésünk szempontjából. Így van ez a késő esti órákkal is, amikor már-már nyugovóra térnénk, ámde gyötör minket a dilemma: együnk vagy ne együnk?

etkezes_edzes_utan_1.jpg

A nap legfontosabb étkezése

Minden bizonnyal hallottál már róla, de ha nem akkor éppen itt az ideje, hogy megtudd: a nap legfontosabb étkezése nem a reggeli, hanem az, amit edzés után fogyasztasz.

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

dita_012.jpg

Mit ehet a Moho Sapiens, ha diétára adja a fejét?

Diétás sorozatunkat folytatásában megadjuk a választ a másik nagy kérdésre: mit ehet az a moho sapiens, aki végre diétára… sőt mi több!... életmódváltásra adta a fejét?

hrom_tkezs_tvhit_01.jpg

Három étkezés tévhit - megcáfolva!

Három népszerű étkezési tévhit, melyek nemhogy használnak, hanem akár árthatnak is a diétánknak! Reggeli, ebéd, vacsora... mindegyikről eloszlatunk egy-egy téves elképzelést!

alig_eszem_02.jpg

"Alig eszem, de mégsem fogyok?!"

A diétázók körében az egyik legfelkapottabb problémakört vesézzük ki: "Alig eszem, akkor miért nem fogyok?" Hát, most megkapod a választ!