Vádak a vörös húsok kapcsán

Valóban rákot és más krónikus betegséget okozhatnak?

Ha a kutatások és az élelmiszeripar egy címke alá kerülnek, akkor abból mindig előszeretettel bukkan fel valamilyen negatív rémhír, melyet naivan olvasva majd szépen, elbizonytalanodva fogjuk a soron következő nagy bevásárlásunkat végezni. Az egyik ilyen támadási felület a vörös húsokat is szembe találta – és mivel a sportolók, illetve a manapság nagyon divatba jött Paleolit diétázók is előszeretettel turkálnak a hentes pultban, így gondoltuk nem árt kicsit utánajárnunk az ide vágó leggyakoribb kérdéseknek.

Igazából manapság már majdnem minden növeli a rák kockázatát, amit megeszünk. Vagy ha nem is azt, de legalább egyféle nem szabadon választhat krónikus betegséggel gazdagabbak leszünk, ha rendszeresen és jóízűen fogyasztjuk. Nos, a vörös húsokról sem vélekedtek másképp!

A vörös húsok leggyakoribb vádjai közé tartozik, hogy növelik a rák kialakulásának kockázatát, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával is összefüggésbe hozhatóak.


Felszínesség vagy igazság?

Sajnos a rákkutatás oksági folyamatai egy nagyon szerteágazó terület, így nagyon nehéz ok-okozati kapcsolatot levonni két tényező együtt járásából. Bár valóban voltak eredmények, melyek a vörös húsok és a rákos folyamatok kialakulásának kockázata között szoros összefüggéseket találtak – azonban nem szabad elsiklanunk néhány fontos háttértényező mellett.

Feldolgozott vagy "nyers"?

Például nem mindegy, hogy a vörös húsok esetében figyelembe vették-e a kutatások a feldolgozottságot, illetve a húsok elkészítésének minőségét – ugyanis ezeket is belevonva a történetbe máris sokkal árnyaltabb eredményre juthatunk! Több vizsgálatban is megállapították, hogy a kockázatok egyértelműen magasabbak voltak a feldolgozott hústermékek esetében. Ennek a magyarázata kézenfekvő: a különféle kémiai eljárások, amelyeken a feldolgozott hústermékek átesnek, az adalékanyagok, illetve egyéb "töltelék-hulladékok", ízfokozók, nagyobb veszélyt jelentenek az egészségünkre, mint maga a színtiszta vöröshús – a maga összes telített zsírjával együtt.

Az elkészítés módja sem mindegy!

A másik kérdéses dolog a vörös húsok elkészítése kapcsán merült fel. Megesik, hogy az élelmiszerkészítés során is keletkezhetnek rákkeltő anyagok. A nem megfelelő grillezés (például a hús megszenesedése a grillen) és a füstölés során például a heterociklikus-aminok (HCA), és a policiklusosos aromás szénhidrogének (PAH) keletkeznek, melyek szintén rákkeltő hatásúak.

Ezek az anyagok ugye például a grillezett, illetve füstölt húsokban, kolbászokban fordulnak elő, de felhalmozódhatnak a húsok olajban sütésekor is a túlzott odaégetés során, főleg ha a zsiradékot nem először használjuk.

A vörös hús, a zsírok, a koleszterin és ami mögötte van...

A vörös húsok magas zsírtartalmát előszeretettel hozták összefüggésbe a megnövekedett koleszterin szinttel, ezáltal az érrendszeri betegségek – mint a szívinfarktus és a stroke kockázatával. Azonban ezek a kutatások számos olyan módszertani kérdést vetnek fel, melyek megkérdőjelezik az imént említett ok-okozati kapcsolatot.

Például, ha a vizsgálatban további – életmódbeli – tényezőket is figyelembe vettek, akkor megállapították, hogy nem is olyan tiszta ez az összefüggés. A malac-rajongók körében ugyanis azt találták a felmérések, hogy az átlagnál magasabb a dohányozók, az alkoholívók aránya, illetve a mozgásszegény életmód és az egészséges ételek háttérbe szorítása is jellemző volt a vörös hús-rajongó tagokra.

A vörös húsokról első soron a hamburgernek, rántott szeletek, kolbászok és egyéb disznóságok ugranak be, melyekbe beleharapva újra és újra csurog le a zsír a szánkon a szalvétába. Na igen, a húsételek zsírtartalma az elkészítés módjától is függ. A legártatlanabb, legsoványabb hús is zsírossá tehető bőséges panírozással, bő zsírban sütéssel – és ha mindezt többszörösen felhasznált, rossz minőségű olajjal készítik, akkor nem csak a telített zsíroktól kell rettegnünk, hanem a Náluk sokkal, de sokkal komolyabb problémát jelentő transz-zsírokkal is számot kell vetnünk.

Összességében tehát mit is láthatunk?

Azt, hogy nem a feldolgozatlan vörös hús jelenti a potenciális veszélyt az egészségünkre, hanem a nem megfelelő elkészítése… vagyis inkább mi magunk vagy – ha már mást is hibáztatni akarunk - a húsipar lehet a ludas, nem pedig maga a vörös hús. Ezen túl a krónikus betegségek kialakulásának folyamata egy annyira több tényezős történet, hogy számos mozgatórugó is állhat a háttérben (például életmódbeli tényezők, mint az étkezés, stressz, káros szenvedélyek, stb.)

Sőt, tovább menve az az igazság, hogy a vörös húsoknak van ám jó oldala(sa) is!

A vörös hús egy sor vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezek közül néhányat jelentős mennyiségben. A vörös húsból könnyedén juthatunk vashoz, cinkhez, B és D-vitaminokhoz, de a számunkra igen fontos protein tartalma és amino-profilja sem elhanyagolandó.

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények