Unod a zabod? Készíts granolát!

Jó, tudjuk… a reggeli proteines zab szent és sérthetetlen. Ahogy este beáztatjuk, másnak nyálcsorgatva kanalazzuk be az ízekkel átjárt kis pépet… mások már ránézésre is rosszul vannak tőle… de mi imádjuk. De! Most sem szakadunk el zab-barátunktól, csak épp kicsit más formában és állagban köszöntjük viszont a reggelinkben!

Mi is az a granola?

A granola tulajdonképpen egy sült müzlikeverék, ami általában zab- vagy más gabonapehelyből, magvakból, aszalványokból készül. Ízesítni sokféleképp lehet, sajnos a gyártók nem is épp az egészséges irányba tolják el a vonalat.
ha megnézel egy bolti müzlikeveréket: cukor, hidrogénezett pálmazsír, pálmaolaj, fruktóz-glükóz szirup, búzaliszt, joghurt por, nátrium-metabiszulfit, invertcukorszirup…

Csupa nem természetes, hízlaló, egészségtelen összetevő!
Kell ez nekünk? NEM!

Inkább készítsük el otthon, egészségesebb, diétásabb, természetesebb összetevőkből! A kalóriákban látni fogod a különbséget, de az ízén nem…vagyis de…mert finomabb!

A granola előnye, hogy abszolút saját ízlésre szabható az összetétele! Az alapkeverék fő összetevői:
- a zabpehely
- olajos magok: dió, mogyoró, mandula, kesudió, tökmag, napraforgómag, pisztácia vagy akár kókusz
- aszalványok vegyesen: mazsola, áfonya, goji bogyó, szilva…
- édesíthetjük mézzel édesítjük vagy édesítővel
- plusz zsírként kókuszzsírt vagy mogyoróvajat használjunk
- cukormentes csokival sem lövünk mellé!

Egy konkrét recept:
300 g zabpehely
50 g vaníliás protein por
50 g méz
50 g kókuszolaj vagy mogyivaj
1 tojás
150 g olajos mag-mix
100 g aszalt gyümölcs
pár kocka diabetikus étcsokoládé

18 080 Ft -28% 12 980 Ft
vpx_syngex_100_whey_2250.jpg
14 480 Ft -15% 12 280 Ft
dymatize_elite_whey_2270.jpg
21 380 Ft -7% 19 980 Ft
peak_whey_fusion_2010_2260_1.jpg

- A szilárd hozzávalókat összekeverjük, majd szép lassan belecsurgatjuk a folyékonyat!
- Alaposan átkeverjük, majd sütőpapírral borított tepsire terítjük. 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Nem szabad magára hagyni, kb. 5 percenként alaposan át kell keverni, csak úgy tud egyenletesen pirulni.
- Akkor jó, ha még nem sült meg nagyon, mert akkor kemény lehet. Ha elkészült jól záródó üvegbe töltjük (a szabad levegőn magába szívja a levegő nedvességtartalmát és elveszti ropogósságát, így mindenképp zárt dobozban/üvegben kell tárolni).

Natúr joghurttal és friss gyümölccsel, esetleg egy pici mézzel meglocsolva tálaljuk. De igazából a protein poroddal kikevert joghurtba a legfinomabb reggeli!

Nálunk így fogyott el: 150 g zsírszegény joghurt + 2 evőkanál granola – 1 adag vaníliás fehérje – pici víz és édesítő – és 1 kanál gránátalma vagy más bogyós gyümölcs! 

Ezt előző éjszaka megcsinálod, és másnap a hűtőből elővéve a legfinomabb gyúrós-fitt reggeli!

A müzlit légmentes dobozba zárd el! Néhány napig-hétig biztosan bírja. De annál úgyis hamarabb fog elfogyni, azt garantálom!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Ha diéta/étrend tervezés terén személyre szabott segítséget szeretnél, vagy személyi edzést-edzéstervet szeretnél, keress bátran: szilvi.toke@gmail.com

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

zab_02.jpg

Mindent a zabpehelyről: miért és miképp ZABáljuk?

A zab olcsó, egészséges, egyszerűen beszerezhető és sokrétűen felhasználható táplálék, mely rengetek konyhai manőveredhez jól jöhet. Bizony, nem csak a reggeli tejsavós kásában állja meg a helyét! Összeszedtünk Nektek 10 okot, amiért edd, és 10 tippet, hogy miképp edd!

alms_muffin_05.jpg

Almás proteines zabmuffin

Lisztmentes. Cukormentes. Almás-diós-fahéjas. Proteinben gazdag, nagyon puha, nagyon egyszerű. Kell ennél több? A kérdés költői, mert tudjuk rá a választ… más alig várod, hogy kipróbáld a hideg hónapok sztárját: a proteines almás muffint!

zab_reggeli_01.jpg

Egy estés zab-kaland

Bár csak egy estés kalandnak ígérkezett, de utána hosszú távú viszonyba keveredtünk. :) Ez a legjobb, leggyorsabb zab-reggeli!

torta01.jpg

Készíts tortát proteines zabpiskótából!

Gyúrós szülinapokra, vagy csak az elvetemülten diétázó, egészséges életmódhoz megrögzötten, eltántoríthatatlanul ragaszkodó család-barátos tagoknak simán kedveskedhetsz, ha a hagyományos összetevők helyett picit nyitottabb, kreatívabb szemléletben készíted a desszertet.

zab_1.jpg

Egyszerű és népszerű a kérdés: de Te hogyan csinálod meg a zabot?!

A zabpelyhes reggeli elkészítése nyilván nem akkora kuriózum, mint egy Wellington bélszín vagy egy házilag kipengetett rétestészta abszolválása… mégis pár újonc van, aki a zabbal még nem került közeli nexusba, de most megpróbálkoznál vele - hiszen annyi szépet és jót mondtunk róla.

oat_giant_bar_1.jpg

Giant Bar zabszelet házilag!

Mindenki ismeri azt a bizonyos zabszeletet, amivel a boltok polcai tömve vannak… energiát és egészséget sugallanak, ámde a valóságban, ha szemügyre vesszük az összetevőket, akkor igencsak kétes érzelmekkel harapunk bele. Már ha beleharapunk…