Újabb érdekességek a koffeinről: újabb pozitív-negatív oldal!

A koffein javítja az állóképességet, ugyanakkor növeli az izomsérülések kockázatát?!

A koffeint már régóta úgy tartják, mint az állóképességet támogató szert, aki az erő-állóképességi sportolók jó barátja. Nem csak nem egészségtelen az ésszerű kereteken belüli koffein fogyasztás, hanem kifejezetten pozitív oldali vannak, akár a fokozott zsírégetést vesszük, akár a koncentrációt fokozó hatását. Azonban most felmerült róla egy-két olyan tanulmány is, ami szerint fokozhatja az izomsérülések kockázatát... nézzünk utána!

A koffein használata a sportteljesítmény fokozására már régóta népszerű. Sokszor változtatták is a dopping ellenes szövetségben az álláspontjukat arról, hogy mennyit engedélyeznek, vagy hogy egyáltalán tiltsák-e vagy sem. (Jelenleg, éppen mennyiségi korlátozás alatt van, azaz egy bizonyos koncentráció felett számít dopping vétségnek). A kutatások alapján a koffeint szedő sportolók 75%-nál egyértelmű javulás volt az állóképességben - így nem véletlenül szerepel a koffein, mint összetevő számos edzés előtti teljesítményfokozó készítményben.

"A teljesítményfokozó hatása egészen meglepő, még kis mennyiség esetében is.” - írják egy 2014-es tanulmányban Standheim és munkatársai. Arról számolnak be, hogy mind az anaerob és mind az aerob teljesítmény javult. 

Kutatásuk során a fenti Standheim vezette orvos sportcsoport 3 éves tesztet végeztek 65 férfin, akik egytől egyik profi szinten sportoló, egészséges atléták voltak. A legjobb hatást akkor érték el, amikor 3-6 mg közti értéket kaptak testsúly kilogrammonként a sportolók. Ez a mennyiség nem kevés, hiszen kb. 4-6 csésze kávénak felel meg, ami már igencsak erős szívdobogást okoz nyugalmi helyzetben is.

"2-3 %-os javulást értek a kísérlet szerint átlagosan ugyanazokban a gyakorlatokban, amiket választottak - amit sportágtól függetlenül végezni kellett minden sportolónak az a 10 km-es futás. Ebben átlagosan 1:21 percet javítottak a (hangsúlyozzuk profi) sportolók."

A legjobb hatást továbbá akkor érték el, amikor közvetlenül a sportolás előtt 20-30 perccel fogyasztották el - mivel a koffein hatásának a csúcsa kb. 1 óra múlva tetőzött. Emiatt éppen amikor már az emberek túl voltak a bemelegítésen, és a tényleges megmérettetésre koncentrálhattak, akkor volt a csúcson a hatása.

Igen ám, de ennek megvan az ára, ahogyan írja a szerző, hiszen mindamellett, hogy a teljesítményt javította, jelentősen nőtt az egészségkárosító hatások kockázata.

A magasabb teljesítmény, a magasabb intenzitási szint következtében már csak puszta logikával is ki lehet következtetni, hogy a szervezet nagyobb terhelésnek van kitéve.

A mellékhatások tekintetében szintén nagyon részletesen írja le egy másik 2015-ös tanulmányában a szerző, hogy milyen konkrét mellékhatásai voltak a nagy dózisú koffein fogyasztásnak. Ebben a tanulmányban nem csak a saját maga által vizsgált elit sportolókra terjesztette ki a megfigyelést, hanem átlagos, hetente 2-4 alkalommal hobbi szinten sportolókra, és azok közül is olyanokra, akik nem feltétlenül szedik a koffeint mint, kiegészítő, hanem pusztán több csésze kávét (esetleg energia italt) isznak naponta.

A vizsgálat arra világított rá, hogy akik nagyobb mennyiségű koffeint visznek be, azok hajlamosabbak a sérülésekre, kifejezetten a húzódásos / rándulásos izomsérülésekre egészen konkrétan.  

A legrosszabb ilyen tekintetben azok csoportja, akik sok energiaitalt isznak, mert ezek koffein mennyisége akár 5-6 eszpresszóé is lehet. 

Arról nem szólt a kutatás, hogy ennek van-e összefüggése azzal, hogy a koffein erősen hajtja ugye ki a vizet is, és amennyiben nem pótolják ezek az emberek, úgy egyszerűen dehidratáltak lesznek, és az izomszövet maga a kevesebb folyadék miatt egyszerűen merevebb lesz.

Összességében tehát a koffein nagyon hatékony stimuláns, és vitán felül javítja az állóképességet. Ugyanakkor a mennyiségi elveket tartsuk be. Lehetőleg kerüljük az edzés előtti teljesítményfokozó Red Bullal való bevételét, mert túlzás főleg amatőr sportolói szinten!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

koffein_02_1.jpg

Koffein

A koffeint stimuláló, élénkítő hatása miatt világszerte ismerik és használják már nagyon hosszú évszázadok óta - emellett az utóbbi évtizedekben nagy karriert futott be a táplálék-kiegészítők piacán is.

no_fokoz_03.jpg

NO-fokozóval az érrendszer egészségéért!

Az NO-fokozók népszerű edzés előtti kis motyók, mellyel jobban durran a mell, a láb… eresebb a bicepsz, motiváltabb az edzés… Viszont ezen kívül van ám az NO-nak egy másik, szintén fontos és nem figyelmen kívül hagyható oldala!

11.jpg

Állítsd össze a saját NO-fokozó, edzés előtti energizálódat – stimulánsok nélkül!

Energia, NO-fokozás, bedurranás az edzéshez... stimulánsok nélkül?! Igen, erre is van megoldás! Ha egészségügyi-, illetve más okok miatt kerülöd a pörgetőket, de szeretnél egy kis plusz löketet... akkor ez a cikk Neked szól!

hgh_04.jpg

Növekedési hormon fokozók

Nézzük mik is azok a rejtélyes, sokszor csodaszernek címkézett növekedési hormonfokozók – mit tudnak, és mi az, amit nem!

energiaital_04.jpg

Az energiaital: barát vagy ellenség?

Nézzük meg, mit mondanak a gyakorlatban az eredmények: vajon az energiaital valóban javítja a teljesítményt a súlyzós edzés, az állóképességi edzés és a maximális erőt igénylő edzés terén is?

ckla_02.jpg

Készíthetünk házilag NO-fokozó koktélt?!

Egy NO-fokozó zöldség? Igen! Ismerd meg az edzés előtti bedurrantókból ismert NO-fokozó természetes "lelőhelyét"!

koffein_02.jpg

Koffein: a barátod vagy inkább az ellenséged?

Miképp hat a koffein a zsírégetésre? Na és a vérnyomásra? Van-e köze a koffeinnek a rákhoz? Többek között ezekre a kérdésekre is megtaláljátok a választ - a legfrissebb kutatások fényében!

vitaminok_01.jpg

Energiahiány? Növeld a teljesítményed csupán néhány kulcsfontosságű vitaminnal!

Igyekeztünk most összeszedni Nektek, hogy melyek azok a plusz tápanyagok, amelyekkel leginkább maximalizálhatod az energiaszinted!

kave.jpg

Koffein fogyasztási tippek – sportolás mellé

A koffein az egyik legnépszerűbb stimuláns, amely a sportbarát emberek életébe is igen gyakran beszivárog. Most néhány tippet szeretnék adni, hogy a koffeint miképp használd, ha a sportteljesítményedet szeretnéd vele növelni!