Szeretem a hazám
Kosaram0
kedvenceim
Fitbuilder profilom
(Belépek | Regisztrálok)
20.000 FT FELETT  INGYENES SZÁLLÍTÁS
info@sportnutrition.hu (0-24)  |  +36 20/486-6573 (9:00-17:00)  |  Shop info

Top-3 érv a nagyobb tricepszekért

Túl bő a pólód ujja? Tölts ki egy hatalmas karfeszítővel!

Nagyobb karokat szeretnél, mert vékonynak tűnsz? Hülyén áll rajtad az ujjatlan? Hiába edzel sokat bicepszre, mégis valahogy pici a felkarod? A megoldás a tricepszed tudatos hangsúlyozása a kar edzéseken. Szerencsére az izom kellően nagytömegű tud lenni, hogy megfelelően robosztus külsőt kölcsönözzön és megkapd azt az eredményt, amit korábban kerestél. Lássuk, hogyan érheted ezt el.


1. ÉRV: NAGY TRICEPSZ = NAGY KAR


Amikor felmerül a kar edzése, akkor mindenki egyből elkezd gondolatban ezerrel bicepszezni, holott a háromfejű karizom (m. triceps brachii) nagyobb tömegű és emiatt látványosabban tud nőni, mint az antagonista izompárja. Testünkben a feszítők ereje alapvetően nagyobb, mint a hajlító izmoké, vagyis bőven lehet nagy súlyokkal terhelni: bírni fogja!

2. ÉRV: NAGY TRICEPSZ = NAGYOBB SÚLYOKAT TUDSZ NYOMI


Ezen felül, ha nem nézzük az esztétikát, akkor is szembetűnő, hogy aki nagy súlyokat képes nyomni (akár fekve, akár fej fölé) azoknak bizony fejlett, tekintélyt parancsoló tricepszei vannak. A nyomóerő és a vaskos tricepsz kéz a kézben járnak. Nem hiába még a legelvetemültebb arcok is, akik szinte csak 1-2 izolációs gyakorlatot és csak komplex emeléseket végeznek az izolált tricepsz gyakorlatokat még ők sem hanyagolják el. A leghíresebb edzők által írt cikkekben és edzéstervekben is újra és újra feltűnnek a tricpeszet izoláltan dolgoztató gyakorlatok. 

A fekvenyomók tudják, hogy a tricepsz ereje mennyit képes hozzátenni az eredményhez. Nem véletlenül, hiszen amikor a vállízület hajlításban van akkor a legerősebb a karfeszítő működése.  (Érdekességként esetleg megjegyezheted, hogy akkor a legerősebb a extenziós mozgás, ha a könyék ízületben és a váll ízületben egyszerre jön létre a nyújtás: vagyis pl. a fej felett tartott balta sújtás során, amikor magas tartásból hajlított helyzetből egyszerre nyúlik ki a könyék és indul lefelé a felkar)

3. ÉRV: NAGY TRICEPSZ = VÁLLSÉRÜLÉSEK MEGELŐZÉSE


Végül de nem utolsó sorban a tricepsz edzése a vállsérülések megelőzésében és krónikus vállfájdalmak kezelésében is segítségünkre van.
Ennek fő magyarázata, hogy a felkar stabilitását a jól fejlett tricepsz fokozza, mivel a hosszú feje két ízületen ível át.  Vagyis amellett, hogy a könyék ízületben hoz létre nyújtást illetve a vállízületben is létrehozza ugyanezt, mellette még vállövi stabilizátor szerepet is betölt!

HÁROM TUTI TRICEPSZ GYAKORLAT


A három top érv után lássunk három gyakorlatot, amelyeket viszonylag keveset látsz teremben, holott pokolian effektívek!

Floor press (padló nyomások) egykezes súlyzókkal
A floor press amúgy is egy méltatlanul alulértékelt gyakorlat, az egykezes verziója meg szinte annál a bizonyos fehér hollónál is ritkább. Szerencsére az erőemelő módszerek populárisabbá válása miatt talán már nem annyira ritka mégsem. 


Előnye, hogy erőkeret nélkül is alkalmazhatod, hiszen nem fenyeget a súly alatt maradás veszélye. Illetve, hogy a két karod független mozog emiatt a tricepsz a fent említett stabilizátor funkciója miatt még kisebb súlynál is extra terhelést kap. 

Használj könnyű-közepes súlyokat és próbáld meg nagyobb ismétlés számokban: akár szettenként 15-20 ismétlésben!

Spoon press
Szándékosan nem fordítjuk le „kanál nyomásnak” mert elviekben semmi köze a kanálhoz, csak a személy vezetékneve volt, aki ezt kitalálta.  Alapvetően egy szűk nyomás variációról van szó, csak éppen ez annyira szűk, hogy a két súlyzót egymásnak préseljük. Fontos a nyomásnál a felkar testtel bezárt szöge!


Gumiköteles lenyomások
Na jó ez a gyakorlat talán mégsem olyan ritka, hiszen a kábeles lenyomásoktól csak abban tér el, hogy a gumiszalag ellenállása ugye a nyúlása függvényében változik. Amikor már túl vagy minden nyomó gyakorlaton, tolódzkodáson, súlymellényes fekvőtámaszon, stb… és mondjuk a fenti kettőből is megvolt 2-3 sorozat, akkor a végén egy közepesen erő gumiszalaggal 100 lenyomás (közben annyiszor állsz meg ahányszor csak szükséges) garantálja azt az égő érzést, amit kerestél!


Gil/FitBuilder TEAM

Kérdések, Vélemények
 Megjelenhet a nevem a kérdés mellett
Kapcsolódó cikkek
A tricepsz edzés tudománya

Tricepszedet most ízekre szedheted! 3 fej, 3 gyakorlatias tipp!

4 módszer a nagyobb tricepszért!

Íme, néhány átgondolt stratégia, hogy igazán nagy karod legyen!

Brutál tricepsz edzés - váll-kímélő módon!

Eljött az ideje véget vetni a régi, kábeles gyakorlatokból álló tricepsz-rutinodnak... mert ezzel az edzéstervvel akár váll-kímélő módban, tolódzkodások nélkül is kivégezheted!

Tricepsz-gyilkos nyomás

Gyilkos, saját testsúlyos tricepsz gyakorlat?! Igen, ilyen is van! Ha nem ismerkedtetek volna össze, akkor most itt a lehetőség a találkára. Másnaposan az izomláz garantált!

A tricepsz

Az maradjon most velünk egy cikk erejéig legalább, aki szeretné a tricepsze erejét és fejlődését megsokszorozni!

A "Monster tricepszek titka" - 3. rész

Ismerkedjünk meg néhány ismert és kevésbé ismert lehetőséggel, melyekkel garantáltan szörnyszerű tricepszekre tehetsz szert!

A "Monster tricepszek titka" 2. rész

Kevesen születtünk szörnyszerű tricepszekkel, így miénk lehet az a megtiszteltető lépés, hogy kemény gyakorlatokkal szépen ördögi méretekre fejlesszük!

A "Monster tricepszek titka" - 1. rész

Szeretnél nagyobb karokat vagy éppen a fekvenyomások eredményein javítani? Akkor tanuld meg, hogyan kell a tricepszed erejét és fejlődését megsokszorozni!

Tolódzkodás tricepszre

Ha olyan nagy és erős izomzatra vágysz a karodon - mint amilyen a fekvenyomóknak, vagy épp a tornászoknak van - akkor kövesd az útjukat: végezz összetett gyakorlatokat a tricepszre is. Vagyis tanulj meg tolódzkodni.