Tömegnövelés zsírmentesen?

Racionális cél vagy maga a lehetetlen?

Nincs is jobb, mint tömeget növelni. Az edzések kemények, az energia a plafonon, a brokkoli száműzetésben. Újra összebarátkozhatunk a sarki gyrosossal és végre nagyanyánk is boldog, hogy telibe tömhet minket a vasárnapi ebéd során. De joggal merülhet fel az a gondolat, hogy talán nem azért küzdünk nap mint nap az edzőteremben, hogy aztán a zsír alá rejtett izmainkat senki se csodálhassa...;) Mi van akkor, ha nem akarjuk követni az old school "tömegelek - majd leszálkásodok" periódust, hanem egész évben szeretnénk hozni egy kevésbé zsíros, elfogadható, mondhatni sportos formát? Egyáltalán lehetséges ez?

Alaplecke: nincs izomnövelés és szálkásítás egyszerre!
A tömegnöveléshez kalóriatöbblet szükséges, hiszen építkezni csak úgy tud a szervezetünk, ha a napi alapszükségletei ki vannak szépen elégítve - és ezen felül plusz energiához juttatjuk. Ezzel ellentétben, akinek eltökélt célja a zsírleadás, annak kalóriadeficitet kell elérnie, hogy a szervezet a saját raktárait energiaforrásként felhasználja. (Bővebben a témáról olvashatsz!)

Vagyis ha tömeget növelünk, akkor tegyünk le arról, hogy hozni fogjuk azt a szálkás formát, mint amit a testépítők a színpadon vagy épp a magazinban mutatnak. Ha Te is olyan száraz akarsz lenni, mint a kalahári sivatag, akkor speciális spártai étrendet kell követned, mellyel szépen lepucolhatod a zsírréteget a testedről. De ez egy más téma.

Miért éri meg egész évben tartani a formát?
Nem rossz dolog egész évben ténylegesen úgy kinézni, mint egy sportember. Bár a körvonalazott hasizom és a szépen kirajzolt izomzat az élet nagy élménye, ugyanakkor az esztétikai vonalon kívül más előnye is van, ha elhagyjuk a népszerű tömegelési ámokfutást, és az elterjedt szélsőségek helyett egy egész évben többnyire tartható formára koncentrálnánk.

A jelentős tömeg jelentős része sajnos gyakran zsír, amitől előbb vagy utóbb sokan szeretnének búcsút inteni. A "malacfazon" lepucolásáért gyakran komoly árat kell fizetni: nemcsak az étkezés során történő megszorításokra gondolok, hanem arra, hogy a testzsír csökkentése mellett jelentős izomvesztés is belekerülhet a pakliba.  Az meg mindannyian utáljuk, amikor a méretet fel kell áldozni a definiált izmokért. Viszont aki okosan tömegel, annak lehet, hogy kevesebb lesz a felszedett massza, ugyanakkor a diéta során sem veszik kárba a féltve őrzött izom.

Más. Ha hízásra hajlamos vagy és nem figyelsz arra, hogy tömegelésnél miket pakolsz magadba, akkor könnyen áteshetsz a ló túlsó oldalára - és akkora felesleget halmozhatsz fel, amitől nem csak megszabadulni szívás, hanem az egészségedet is már negatívan befolyásolhatja. A normálisnál nagyobb túlsúly mindenképpen plusz terhelést jelent a szív és érrendszerre, az ízületekre, nem beszélve arról, hogy számos más krónikus betegség táptalaját jelentheti.

Sőt! A kutatás támasztják alá (például Buffaloi Egyetem, 2010), hogy a túlzott elhízás negatívan érinti a tesztoszteron termelést, ami pedig az izomtömeg növelésben elsődleges szerepet játszó hormonunk. Megfigyelésük szerint a BMI növekedésével jelentősen csökken a vér tesztoszteron szintje. Remélem ez a véglet nem sokatokat érinti, ugyanakkor ide kívánkozott.

Tehát összefoglalva: ahogy Charles Glass is megmondta: "A legrosszabb, amit egy naturál testépítő tehet, hogy nagyon feltömegel és utána lediétázik, főleg ha egy rövid időszakon belül teszi ezt."

Igen, az a helyzet, hogy a naturál testépítésben nem érdemes lemásolni a profi testépítők szélsőséges tömegnövelési-szálkásítási periódusait. Nemcsak kevesebb izom jön fel, hanem a diéta alatt képbe kerülő katabolikus folyamatok miatt – kalória- és szénhidrátmegvonás, kardió, stb. – naturál szinten még több értékes izom is odaveszhet a zsírégetés folyamán. Ráadásul minél több zsírt kell leszedned magadról, annál nagyobb lehet az izomveszteség is. Te pedig nem azért dolgoztál egész évben olyan keményen, hogy a munkád gyümölcse kárba vesszen!

Mi az, amit elérhetünk?
Az is alaplecke, hogy sajnos a vágyott izomtömeg mellett mindenkinek jön fel némi zsír és víz, csak eltérő mennyiségben. De az, hogy milyen minőségű massza rakódik rád nagyban függ Tőled is! Vannak fénysebességű anyagcserével megáldott emberek, akiknek egész nap tészta lóghat ki a szájukból, akkor se híznak…és ott van a másik endomorfabb véglet, akiknek nehezebb hadjárat minőségi tömegnövelést elérni.

Nehezebb, de nem lehetetlen! Egy jól belőtt étrenddel, megfelelő edzéstervvel sikerülhet nektek is a tömegnövelés – minimális zsírosodással! Maradj formában, miközben izmot szedsz fel, növeld az erődet és a tömeget – minimális zsírosodással. Hogyan? Hamarosan választ kapsz!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

lapos_has_03_1.jpg

Válasz egy örök kérdésre: hogyan tudok izmosodni, hogy közben zsírt adjak le?

Minden alakváltozásra pályázó sportolótársunk biztos feltette már legalább egyszer a kérdést: miként lehetne izmot növelni úgy, hogy közben lemenjen a zsír?

kardio_tomegnoveles_4.jpg

Te szoktál kardiózni tömegnövelés alatt?

Kardiózni tömegnövelés alatt?? A kardió a szerencsétlen diétázók ítélete. Valóban? Még mielőtt szilárd gyökeret vernél ezen a véleményen, olvass bele a cikkbe!

tomegnovelo_vagy_feherje_02.jpg

Melyiket válasszam: tömegnövelőt vagy fehérjét?

Hogy mindenkinek rend legyen a fejében, nézzük meg, mi a különbség a fehérje és a tömegnövelő használata között, mire jó a fehérje, illetve, hogy kell-e Neked egyáltalán tömegnövelő por!

tomegnoveles_zsirmentesen_02.jpg

Tömegnövelés okosan - 1. rész

Gyakorlatias tanácsok a zsírmentes(ebb) tömegnövelő étkezéshez. Íme egy hatásos terv egy "átlag" sportoló számára, aki izomtömeget szeretne növelni úgy, hogy a testzsír százaléka a lehető legoptimálisabb tartományba maradjon!

tomegnoveles_okosan_02.jpg

Tömegnövelés okosan - 2. rész

A sorozatunk utolsó felvonásában próbáljuk megmutatni, hogyan alakítsd ki az edzéseidet, mire ügyelj, illetve miképp válasz táplálékkiegészítőket ahhoz, hogy minél inkább minőségi tömeg rakódjon rád!

tmegnvel_01.jpg

Tömegnövelőt, tömegnövelőt... de mégis melyiket?

A gyártók marketingszövege mindig kecsegtető, kezdőknek gyors tömegnövelést ígérnek, de most megtanulunk a sorok (jelen esetben az összetevő lista) mögé látni – hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő tömegnövelőt! Vásárlási kisokos a megfelelő tömegnövelő kiválasztásához!

etkezesi_strategia_a_zsirmentes_izomtomegert_02.jpg

Étkezési stratégia a zsírmentes izomtömegért!

leangains_03.jpg

Étkezési stratégia a zsírmentes izomtömegért! - Így alkalmazd a gyakorlatban!

izomtmeg_csajoknak_01.jpg

Izomtömegnövelő étrend csajoknak!

Nézzük meg, hogy pontosan mit kellene (t)enni, ha csaj létünkre végre nem fogyni, hanem erősödni, izmosodni szeretnénk!

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

protein_forras_01.jpg

Aminosavak vagy a fehérje - melyik a hatékonyabb az izomnöveléshez?

A fehérjét először aminosavakra kellene bontani a szervezetnek, majd ebből felépíteni a saját fehérje struktúránkat. Így joggal merült fel a kérdés: vajon hatékonyabb az izomépítés szempontjából az, ha a fehérje por helyett aminosavakat viszünk be? Erre keressük a választ!