Tippek a leghatékonyabb otthoni edzéshez 1.rész: így építs saját edző-birodalmat!

A családi ház pincéjében épülő gyúrós szentély...

Vagyunk egy páran, akik valamilyen oknál fogva átmenetileg vagy akár véglegesen hanyagoljuk az edzőtermet, de természetesen nem adnánk fel magát az edzést. Most igyekeztünk összeszedni egy amolyan tipp gyűjteményt, hogy mire is lesz szükséged majd az otthoni edzőterem kialakításához - továbbá milyen alternatívák vannak arra, hogy lehetőleg a leggazdaságosabban, de mégis a legjobb eredményekkel gyere ki az otthon-edzős buliból! Az első részben arról beszélünk majd, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha akár egy teljes szoba, garázs, pince, stb. a rendelkezésedre áll.

Az otthoni edzőterem elburjánzásának két nagy dolog szabhat gátat: egyik az anyagi vonzata a dolognak, a másik pedig a helykihasználás. Nyilván egy családi házban jobban elfér egy edzőterem, mint egy másfél szobás belvárosi lakásban. Saját tapasztalatom van mindkettővel, és nem lesz gond azzal, hogy ezt első kézből osszam meg veletek!

A legolcsóbb út kétségtelenül az, ha majd a saját testsúlyos gyakorlatokat és a súlyzót kombinálod össze - akár lakásban, akár kertes házban van lehetőséged felépíteni a saját edzőtermed. Nyilván nem egy gépparkot fogsz összeállítani,  mert se hely, se pénz nem lesz rá. Emiatt a szabadsúlyos dolgokra fogunk fókuszálni!

Amire szükséged lesz:

Egy jó minőségű, állítható dőlés szögű fekvenyomó pad! Kb. ez lesz a lelke az egész felsőtest edzősednek, mert a nyomás variációkhoz, áthúzásokhoz, támaszos evezésekhez és még egy rakás gyakorlathoz. Ha valamin, akkor ezen nem érdemes spórolni. Legyen stabil, masszív szerkezet.  Igazából ha van ügyes hegesztő ismerősöd, akkor nagyon sokat tudsz megtakarítani, akár ötöde áron ki tudod hozni belőle!

A második, amin nem szabadna spórolni, az a rúd! Igen, sajnos egy 220-as olimpiai rúdsúlyzó igen drága tud lenni, de megéri hosszútávon. Használtan sok helyen lehet venni korábban akár százezrekbe kerülő verseny súlyemelő rudakat is, amik sokszor akár 30 évesek is lehetnek, de úgy fogd fel úgy, hogy igazi testépítő történelmet tartasz majd a kezedben!

A tárcsákat illetően szintén ez legyen a szabály! Megéri, mert ez lesz a dolog lelke. Ha szerencséd van, akkor esetleg akad egy terem a közeledben, ahol épp leselejteznek súlyokat, és olyankor az apróhirdetések közt valóban szinte vas-árban lehet hozzájutni egykor jobb napokat látott, prémium minőségű, akár gumírozott tárcsákhoz.

Az egykezes súlyzók vásárlásánál, teljesen jók a kisebb furat átmérővel rendelkező, akár egy sima hypermarketben is vehető, állítható súlyú pár is. Ha kevesellnéd a súlyt, akkor lehet két készletet is venni. Otthonra a fix súlyú egykezesek nem praktikusak, mert túl sok helyet foglalnak el, ha veszel mondjuk 2-30 kg-ig mindenből egy párat. Az áráról nem is beszélnék…

Esetleg ha nem ódzkodsz tőle, akkor a gumikötél beszerzése is jó alternatíva lehet!

Az erőkeret - ha megnézed a netes árlistákat - egy vagyon tud lenni, holott igazából 40*40-es zártszelvény kell hozzá, meg egy-két napos fémmunka...  Ha komolyan gondolod az otthoni edzést, akkor tényleg érdemes lesz elgondolkozni azon miképpen szerzel egyet. Neten látni olyan megoldásokat is, hogy nem hagyományos zártszelvényből, hanem masszív fából építik meg. Rövid google keresések után legalább 3-4 féle pontos tervrajzot találtunk a keret elkészítéséhez. Nyilván nem a legspécibb, mono-liftel a súlyt emelő konstrukciókat találni, de a célnak tökéletesen megfelel.

Ha van egy jó kereted, akkor az alá már betolhatod a padot és kész a fekvenyomó állomásod. Továbbá a keretben (akár a kereszt rudakon is) simán tudsz húzódzkodni, invertált evezni - vagyis a húzódzkodó állvány gyakorlatilag szükségtelenné válik.

Amennyiben a praktikumot tartod a legfontabbnak, akkor az erő- keret túlságosan is sok előnnyel jár ahhoz, hogy elmenj mellette!

A folytatásban az alternatív edzésmódszerek rajongóinak is a kedvére teszünk…

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Az általatok ajánlott gépekhez igazodó tömegelő edzéstervet is látunk majd? :)
Ádám Halász | 2015-02-04 09:36:54