Tipikus hibák, amiket elkövetünk fiatalon az edzésben - 1.rész

Ha az ember még fiatalon duzzad az erőtől, és ezerrel pörög a hormonoktól, akkor hajlamos azt hinni, hogy elpusztíthatatlan… és ez örökké így is lesz. Az esetek 90%-ban ez meglátszik az edzéseiken is. Azonban, hogy 10-15 év múlva is tudj intenzíven edzeni, nem árt néhány dologra odafigyelni. Olyan tipikus hibákat szedtünk össze a mostani válogatásban, amikre oda kellene figyelnie minden 25 év alatti súlyzókkal edzőnek, ha azt szeretnék, hogy majd 40 felé is az edzés fájdalom- és kínlódás mentes, és effektív legyen.

Szigorúan véve ennek a cikknek két célcsoportja lesz: az elsők, akik már edzenek 10-20 éve és a saját kárukon tapasztalták meg, hogy "Na igen, erre későn jöttem rá. Bakker! Hol tartanék, ha nem teszem tönkre a vállam ezzel és ezzel…” a másik pedig maga a címben szereplő korosztály, akik azt gondolják, a golyót foggal kapják el, és ököllel átütnek egy beton falat, legalábbis egészen az első komolyabb sérülésig…

A bemelegítés hiánya

Bemelegíteni az emberek nem tudnak, vagy nem akarnak - döntő többségben legalábbis ez a tény. Ha bemész a terembe némi háttér ismerettel, akkor csak a fejed fogod csóválni. Mai napig nem értem, miért az a bemelegítés, hogy minden elővezetés nélkül csinálnak egy combfeszítő nyújtást, úgy hideg izmokkal, ahogy bejöttek, aztán felkapnak egy rudat és elkezdenek fekvenyomni. Sajnos ezt láttam minden teremben, ahol eddig megfordultam.

Egyszer beszélgettem egy 19 éves sráccal, aki elég jó felépítésű volt. Mondta, hogy most ki kellett hagynia, mert felhúzáskor komolyabban meghúzódott. Rögtön az edzés elején, második sorozatnál. Kérdeztem bemelegítettél rendesen? Mondja: "igen sétáltam futópadon 6 percet"…

Nos, tipikus hiba kicsiknél és nagyoknál, hogy ahelyett, hogy 7-10 perces általános bemelegítést csinálna - keringés fokozással, dinamikus nyújtásokkal, a csípő, a vállak és a hát mobilitását hangsúlyozó gyakorlatokkal, és utána még egy speciális bemelegítés - ahelyett maximum sétálnak a padon, vagy ami még rosszabb, hideg izmokkal csinálnak 1-2 statikus nyújtást.

Ugyanazt az edzést csináljátok hónapról hónapra

"Hallod nem fejlődök semmit, pedig növelem a súlyokat." - szokás mondani. Bár a túlterhelés, a használt súlyok nagysága, és a volumen növelése bizonyítottan hoz eredményeket, de van még egy faktor, amit hajlamosak elfelejteni: a gyakorlatok variálása.

Ez azért tipikusan fiatalok "betegsége", mert általában kaptak egy edzéstervet valamelyik edzőtől ezelőtt fél évvel, vagy találtak egyet neten, és boldogok mert úgy gondolják, hogy akkor az edzésterv probléma megoldva az elkövetkezendő 30 évre…

Az adaptációt befolyásolja az is melyik gyakorlatból, és milyen szisztéma szerinti edzésfelosztásból jön az inger. A könnyű, közepes, nehéz ciklusok mellett kell arra is törekedni, hogy olyan 4-6 hetente meg kell változtatni a gyakorlatokat - de még jobb, ha az edzés felosztást. Ha például úgy dolgoztál, hogy húzó-nap és toló-nap váltogatva, akkor válts valami másra, mondjuk alsó illetve felsőtest osztásra. Vagy ha a hétfőd az a mell-váll-tricepsz nap, akkor a következő hónaptól legyen az a mell-hát, a kar edzést váll-bicepsz-tricepsz, meg egy másik napon.

A gyakorlatokat is cserélgesd: egyik hónapban fekvenyomás rúddal, következőben negatív padon, aztán mondjuk a harmadikban ne is nyomj fekve, hanem helyette súllyal tolódzkodj… Nem tudom, mennyi gyakorlat létezik összesen hivatalosan, de szerintem bőven ezer felett.. Tutira van, amit nem próbáltál még.

Másik, hogy még fiatal vagy, itt a lehetőség kisakkozni, hogy Neked személy szerint milyen gyakorlatok, és milyen edzés felosztás, és milyen edzésmódszerek a leghatékonyabbak. Attól, hogy XY azt mondta 4x10-et kell csinálni, az nem jelenti azt neked személy szerint nem reagál-e sokkal jobban az izomzatod egy 5x5-ös intenzitásra, azért mert mi itt azt írjuk a EDT edzéstől remekül lehet fejlődni, lehet Neked csak és kizárólag a HIT módszer jön be.

A folytatásban újabb tipikus hibákról lesz szó! Addig is, bátran oszd meg a kommentben a Te tapasztalataidat! Te miken estél át vagy mit tapasztaltál?

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

felesleges_gyakorlat_02_2.jpg

Kezdő edzésterv csajok részére.

Kezdő edzésterv csajok részére, ha van már azért némi affinitásod a sporthoz.

srlt_04.jpg

Mese arról, hogy mi a kitartás és hol kezdődik a hülyeség!

Nézzük meg, hogyan edzhetünk sérülés esetében... mert igen, sokkal lassabb és akár tökéletlen a gyógyulás ha a totális immobilizációt választjuk.

dits_tvhit_03.jpg

Általános étkezési hibák amiket a profik egy része is elkövet

Alacsony kalória és a szénhidrát-para? Miért ne kövesd vakon a fitnesz modellek szokásait? Most megtudod!

felhzs_0700.jpg

Kezdőknek kötelező: a kemény gyakorlatokhoz vezető út 1. rész

Alapgyakorlatok könnyítve! Kezdő vagy? Nincs semmi edzettséged? Esetleg sérülésed is van? Akkor ez a cikk Neked szól!

tolodzkodas_padon_02_1.jpg

Kezdőknek: a kemény gyakorlatokhoz vezető út - 2. rész

A folytatásban még több (immár felsőtest) gyakorlatot, még több ötlettel könnyítünk – hogy stabil alapokkal, biztonságosan építsd a tested!

bringa_02.jpg

Súlyzós edzés újrakezdő bringásoknak!

Kis alapozás télen, hogy aztán csúcsformában legyél a tavaszi szezonra!