Tipikus hibák a vádli edzésen

Mi áll a fejlődésed útjában?

A vádli edzés mindig is fájó pont volt. Még gyakran a hatalmas combokon állókkal is megesik, hogy rendre vékonyka az alsó lábszára. Az alábbi írásban igyekeztünk összegyűjteni azt, hogy milyen tipikus hibákat követnek (és valószínűleg követsz el Te magad is) a vádli edzésének során.

Reméljük, hogy ezzel a kis rámutatással sikerül felhozni ezt a kényes területet - hiszen a vádli nem csak esztétikus, hanem a gyorsaság, és egyéb atletikus képességek szempontjából is kulcsfontosságú.

Lássuk tehát azokat a tipikus mellényúlásokat, amiket sanszos, hogy Te magad is elkövetsz!

Első tipikus hiba az, hogy az ismétléstartományok tekintetében sokan leragadnak a hagyományosnak mondható számoknál. A legtöbben egyszerűen nem is gondolnak arra, hogy a vádlinál - mivel főképp vörös rostokból állnak - emiatt magasabb, akár 30-50 ismétlésig ig is felmehetünk sorozatonként.

A "használt súlyok tekintetében nem kell spórolni" – szokták mondani, mert így állítólag jobban növekedésre lehet sarkallni a kérdéses területet. Ezzel teljes mértékben egyetértünk, azonban ne legyen a súly túlságosan nagy, hogy a végén a gyakorlat formai kivitelezése lássa kárát.

Mik az ismérvei annak, hogy a használt súly már túl nagy?
- Ha fájdalmat érzel az Achilles ínban a gyakorlatvégzés során - vagy az után.
- Ha az álló vádlinál nem tudod a térded teljesen kinyújtva tartani, az ülő vádlinál pedig csak úgy vagy képes végrehajtani a mozdulatot, hogy karral is húzod felfelé a súlyt.

Ha ezekbe botlasz a saját vádli edzésed során, akkor el kellene gondolkozni azon, hogy túl nagy a súly, és ilyenkor a legfájóbbat kell tenned: félredobni az egót és lentebb venni a terhelésből!


A másik kétélű fegyver az, hogy a lábfejet forgatják a vádli edzés közben. Hallani olyanokat, hogy amikor a lábfej kifelé vagy éppen befelé "kacsázik" akkor a kétfejű lábikraizomnak a külső vagy éppen a belső fejét terheljük jobban, ami igaz. Másfelől azonban az extrém szögek igazából a bokaízületnek extrém terhelés alatt károsak. Emiatt érdemes ésszel csinálni és meggondolni, mikor indokolt és mikor nem  a fenti technika.

A vádli edzését többnyire mindenki a lábedzés végére időzíti, amikorra már túl sok energiát felemésztettél, és a szervezet raktárai a végét járják. Ekkorra a lelkesedése még a legelvetemültebbeknek is alábbhagy, így egyszerűen nem marad energia arra, hogy minőségi munkát végezz.

Jó trükk, ha a vádli edzést nem az alsótest napra iktatod be - mert legyen akármennyire is durva az a fekvenyomó, vagy éppen hát-bicepsz nap, sohasem emészt fel annyi energiát, mint amit egy maximális izombukásig végzett guggolós edzés.

Másik tipikus hiba, hogy rengeteg ember egysíkúan edzi a vádlit: egyesek az álló gyakorlatokra, még mások az ülőre esküsznek. Igazából ennek az eredménye az lesz, hogy vagy a kétfejű lábikraizom, vagy a gázlóizom fog fejlődni elsősorban… ezzel szemben az optimális az volna, ha mindkettőt terhelnénk.

Reméljük, hogy ezzel a néhány tanáccsal Te is hatékonyan ki tudsz küszöbölni minden hibát, amely a fejlődésed útjába állna!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

vadli_tippek_3.jpg

Ki hogy áll a vádlikkal?

Egy szépen formált vádli sem Mission Impossible, még akkor sem, ha most Te is genetikai sorscsapásként tekintesz szerencsétlen alsó lábszáradra. Hasznos tippek, hogyan szabadítsd ki a vádlidat a genetika vaskos markából...

vadli_edzes_erosidegzetueknek_02.jpg

A vádli edzés folytatása ... Csak erősidegzetűeknek!

Zúdítsd az intenzitásnövelő technikák tárházát a vádlidra, és tépd szét az előtted álló genetikai korlátokat. Hogy Te is kiérdemelhesd az igazi sportolóhoz méltó vaskos, gyémánt alakú vádlikat.

gyorstalpalo_szocskelab_03.jpg

Gyorstalpaló a "szöcske láb" ellen

Az évek tapasztalatai azt mutatták, hogyha van olyan testrész ahol nagyon sokat számít a "genetikai hátizsákunk", amit születésünkkor kaptunk, az a vádli! Nézzük meg mégis mit tehetünk, hogy kihozzuk belőle a maximumot!

vetkozo_sorozat_04.jpg

Vetkőző sorozatok

A vetkőző sorozatok nem hiába az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban alkalmazott intenzitásfokozó technikák: bármelyik unott edzésedet fel tudod vele dobni, ha az utolsó sorozatoknál beveted a módszert.

labtolas_4_2.jpg

A szétszórt sorozatok

A gyakorlatok közötti pihenőidőt lehet mobilozással, csajozással vagy épp más gyakorlatok röpke közbeiktatásával is eltölteni. Bár mindegyiknek meglehet a maga haszna, itt és most mégis az utóbbival fogunk foglalkozni.

tomegnovelo_vagy_feherje_02.jpg

Melyiket válasszam: tömegnövelőt vagy fehérjét?

Hogy mindenkinek rend legyen a fejében, nézzük meg, mi a különbség a fehérje és a tömegnövelő használata között, mire jó a fehérje, illetve, hogy kell-e Neked egyáltalán tömegnövelő por!

vadli_gyilkos_30as_03.jpg

A "vádli-gyilkos 30-as"

Ha elég mazochista vagy, no meg szeretnél egy kis színt, vérbőséget és izomlázat vinni a vádlid életébe, akkor fűszerezd meg az edzését ezzel a manőverrel! Bárhol, bármikor lesújthatsz rá, hiszen eszköz sem szükséges a kivitelezéséhez!

vadli_gyilkos_30as_030.jpg

Vádli

A vaskos vádlihoz változatosság, kreativitás, akaraterő, és egy csepp mazohizmus is szükséges. Íme a mi tippjeink!

tmegnvels_03.jpg

Tömegnövelő étrend útmutató

Nem egy szimpla étrend sablonnak akarjuk kiszúrni a szemeteket, inkább megadjuk a kellő tudást és irányelveket, melyekkel Te magad össze tudod állítani a leghatékonyabb étrendet!

vadli_02_1.jpg

Megoldási kísérlet a makacs vádlira

Intenzitásnövelő technikák igazi tárházát zúdítod rá, és strapálod rendszeresen – de a fejlődés mégis elmarad? Igen, a vádli elég makacs jószág, így kiérdemli, hogy külön foglalkozzunk vele.

miert_van_meg_mindig_cingar_labad_04.jpg

Miért van még mindig cingár lábad?

Mostani írásunkban igyekeztünk összegyűjteni azokat a legtipikusabb hibákat, amiket valószínűleg elkövetsz, ha a fejlődésed elmarad alsótest tájon.

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!

vdli_edzs_01.jpg

Gyűjtögess a vaskosabb vádliért!

A vádli. Általában nehezen fejlődő gonoszul satnya izom és valljuk be őszintén, hogy már mindenki a francba kívánja a nem túl izgalmas magas volumenű sarokemelgetéseket... De most találtunk erre is megoldást! Gyűjtögess a vaskos vádliért!

vdli_01.jpg

Tipikus hibák a vádli edzésen

Nem fejlődik a vádlid?! Az alábbi írásban igyekeztünk összegyűjteni azt, hogy milyen tipikus hibákat követnek (és valószínűleg követsz el Te magad is) a vádli edzésének során!