Tévhitek és igazságok a női melledzés kapcsán

A csajok és a súlyzós edzés kapcsolata mindig is amolyan "urban legends" témákkal teli világ volt. Az egyik ilyen terület a női melledzés kapcsán szokott szárnyra kapni. Nézzünk meg pár tévhitet, melyek olvasása után Neked is megváltozhat a melledzésről kialakult viszonyod.

"A nőknek nem kell feltétlenül edzeniük mellizomra."

Már miért ne kéne? Talán ez nem egy fontos (mindkét nem számára nagyra becsült) testrészed? Az élet minden területén, így az edzéstervedben is kell harmónia, tehát minden izomcsoportra edzünk. Ha valamelyiket hanyag módon kihagyjuk a sorból, akkor más izmok fejlettségét és munkáját is megnehezíti.

Ráadásul az aszimmetrikus terhelés könnyen sérülést eredményez, például ha olyan gyakorlatokat szeretnénk végezni, melyhez a mellizmunk is lelkesen betársulna…

Másfelől az idő és a gravitáció a mellizomra is lesújt. Az életkor előrehaladtával a női mellek megereszkednek, csökken feszességük. Ráadásul, számos mozgásforma, mely ugrásokkal, rázkódással jár - például a labdajátékok, futás, aerobik - igen nagy terhet rónak a mellet tartó szövetekre, ami miatt a mell idővel szintén megereszkedhet. Egy jól összeállított edzéssel viszont valamelyest elé mehetünk a problémáknak!

"A mellizomra végzett súlyzós edzéstől eltűnik a melled."

A legtöbb nő a "helyi fogyás" tévhitében (reményében) azt gondolja naivan: "ha hasra edzem, kisebb lesz" – így ha mellre edzem, akkor az is, hiszen onnan fog égni a zsír. Erre jön rá még az a képzet, hogy a súlyzókon nevelkedett fitness forma és a női testépítő versenyzőkre asszociálva rögtön a lapos, férfias mellkas képe villan be elénk. A háttérben azonban egész más áll!

Elsőként is: jelenlegi ismereteink szerint a helyi zsírégetés továbbra is csak egy kedves mítosz marad. Hiába végzel egymillió hasprést, akkor sem lesz kockás hasad, és a fekvenyomások sem fogják közvetlenül a melled méretét csökkenteni.

A mell egy zsírszövet, mely – az izommal ellentétben – nem képes kontrakciókra. Diéta során és/vagy extrém mennyiségű mozgás esetén a zsír csökkenni fog az egész testedről, méghozzá genetikailag meghatározott sorrendben. Egy kemény kalória deficit leszedi a zsírt mindenhonnan – igen, és a melledet sem kíméli… amire a fitness versenyző hölgyek is remek példák.

A mellméret tehát gyakran az alattomos diétánk és kemény edzéseink áldozata lesz, viszont ezért nem a mellizmot erősítő gyakorlatokat kell fő gonoszként kipécézni. Sőt, egy jól irányzott melledzés kiváló hatással lehet a mellünk külső megjelenésére.

Természetesen a fenti folyamat is elkerülhető. Ha nem diétázol - tehát nem lesz kalóriadeficites a napi tápanyag beviteled - akkor nem fog csökkenni a testeden a zsír mennyisége -  a melleden sem.

"A mellizomra végzett súlyzós edzéstől nagyobb lesz a melled."

Ez csak részben igaz. A mellizom edzésével az izomszövet vastagodhat és a mell ezáltal megemelkedhet, szebb lesz a tartása ami különösen előnyös nagyobb fogyás után. Az izomtömeg növekedés azonban a hormonális okok miatt minimális, és megfelelő étrend a követelménye.

"A nőknek másképp kell edzeni a mellizomra."

Az izomzat a zsírréteg alatt található, és a felépítése ugyan olyan, mint a férfi társunknak: ugyanott ered és tapad – tehát elméletileg nem igényelne más edzést.

Természetesen a valóságban kevésbé kell akkora jelentőséget tulajdonítani neki, mint egyes férfiak teszik. Kismillió gyakorlat helyet elég heti kettőt gyakorlatot végezni: köztük egy döntött pados, egykezes gyakorlatot. Ugye a fekpad dőlésszögétől függően a mellizom különböző részei kapják a fokozottabb terhelést: vagyis minél meredekebbre állítod a háttámlát, annál nagyobb terhelés éri a mellizom felsőbb rostjait.

A csajoknak kifejezetten javasoljuk a megemelt padon végzett nyomásokat, ugyanis ez pont a mellizom felsőbb területét erősítve szépen karbantartja a dekoltázst.

"Az ülve/állva végzett hajlított karos tárogatás egy jó gyakorlat a mellre."

Egy igen népszerű, mellizom feszesítő (vagyis annak címkézett) gyakorlat: egy pici súlyt vagy vizes palackot veszünk mind a két kezünkbe, megemeljük a karunkat oldalsó középtartásba, derékszögbe hajlítva, majd szépen zárjuk és nyitjuk magad előtt a két kart. Ez a mozdulat viszont ellenállás hiányában semmilyen hatással nem lesz a mellizmodra!

Ha a mellizmokat szeretnéd erősíteni, akkor a gravitációval ellentétes irányban kell dolgoztatnod!

Tehát akkor mindenkinek a végére: még akkor is ha a mellek maguk nem lesznek sem nagyobbak, sem kisebbek attól, hogy erősítjük őket - idősebbek-fiatalok, kis- és nagymellűek számára egyaránt előnyére válik a rendszeres melledzés.

Szilvi / FitBuilder TEAM

Ha edzés vagy diéta/étrend tervezés terén személyre szabott segítséget szeretnél, keress bátran: szilvi.toke@gmail.com

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények