Térd probléma? Durva izomláz a lábadban? Három megoldás kardió edzésre!

Ha fontos az eredmény, akkor ugye nincs kifogás?!

Ha valamilyen sajnálatos következmény miatt térdproblémákkal küzdesz, jelentős túlsúllyal rendelkezel – vagy csak egy emberes lábnap utáni izomláz élménye kísért és még a Wc használat is nehézkes – akkor a kardió edzés hagyományos útjai számodra eléggé problematikusak lehetnek. Az említett esetekben a legtöbb kardió gép, esetleg ugráló kötél vagy futás ki is van lőve a repertoárból... de nézzük mi maradt még!

Kettlebell lendítés
A kettlebbellel végzett lendítés – azaz a swing - talán az egyik legjellemzőbb mozdulat a vasgolyók világában. Bár a törzsizmokat és a hátsó mozgásláncot ez is munkába veszi, mégis jobb alternatíva, mint a kardió gépes megoldások. A swing nemcsak megerősíti a fent felsorolt izomcsoportokat, hanem a magas ismétlés számban végzett lendítéseknek köszönhetően brutálisan fejlődik a kardiovaszkuláris rendszer! Végezz intervall jelleggel kisebb terheléssel magasabb ismétlésszámú (30-50) szettekett, rövid pihenőkkel! Öt kör alá ne add!

A gyakorlat pontos kivitelezésének !
Ha nincs a teremben kettlebell, akkor persze mást is lendíthetsz... kézisúly, tárcsa... a fantáziádra van bízva...;)

Kötél gyakorlat (Rope Workout)
A kötél egy baromi jó alternatíva a kardióra, még tetemesebb felesleggel is! A kötél használata nemcsak biztonságos, de rendkívüli erő-állóképességre tehetünk szert szinte az egész felsőtestünkben (váll, kar, hát, de még a törzsizmok is), miközben a keringési rendszert is nagyon hatékonyan lehet fejleszteni. Amúgy aki még nem próbálta, az meg fog lepődni, hogy mekkora erő kell a karban, hogy ezt a "kígyót" mozgassa!

A kötél gyakorlatból is remek intervallum kardiót tudsz csinálni, és ha a testsúly csökkentése a célod, akkor sem rossz választás, hiszen a rövidebb szünetekkel tarkított magas intenzitású intervall edzések (az utóégető hatás miatt) a legjobb zsírégető módszerek! Végezz 5-10 körön át 20-50 ismétlést – de ha van kéznél óra, akkor csinálhatod időre is (például 40 mp munka, 20 mp pihenő)!

A gyakorlat pontos kivitelezésének !

Kalapácsozz!
Az egyik legjobb gyakorlat, amit az általános kondíciófejlesztésre kitaláltak. A mozgás több síkon történik, kifejezetten jól erősíti a törzset, a fogást, az alkart, de ami most fontos a számunkra: szépen trenírozza a munkakapacitást! Hmmm… és nem utolsó soron jó kis feszültség levezető mozgásanyag… csak képzeld oda a főnököd, tanárod, vagy épp a hajnaltól felújítást végző szomszédod fejét a gumiabroncsra, és máris 150%-al keményebben megy a munka! A lényeg, hogy minden egyes ismétléskor tiszta izomerőből sújts le az abroncsra!

A fenti intervall irányelveket itt is betarthatod, illetve fizikai szintedhez, célodhoz szabhatod! Amire figyelj, hogy ennél a gyakorlatnál mindkét oldalon legyen elvégezve a munka! Mi a következő koncepcióban csináltuk: 20-30 csapás oldalanként, majd egy röpke pihenő... ez ment 6 körön. Kellemes "mindened leszakad, mégis megcsináltad és elégedett vagy érzés"-re számíthatsz a végén!

Amúgy ez a kis fitnesz eszköz akár a kertben is összeeszkábálható: szerezz egy gumiabroncsot, és spéci kalapács híján egy jól kifaragott bunkós bot is kiváló szolgáltatást fog nyújtani. :)

A gyakorlatokat amúgy nem csak a fenn vázolt spéci populációnak, hanem bárkinek ajánlom, hiszen sosem szabad a kardió edzésünket egyféle mozgásanyagra korlátozni! Ha Nektek is van alsótestet kímélő ötletetek, akkor osszátok meg bátran!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

izomlaz.jpg

(Izom) lázas próbálkozások a gyorsabb regenerációért.

Egy enyhébb izomlázat még mindenki büszkén kihord, azonban vannak olyan elvetemült edzések, melyek után másnap mindenki veterán katona mód döcög le a lépcsőn. Tehát nézzük meg, hogy mit tehetünk ezen fájdalmak csökkentése érdekében.

izomlaz_1.jpg

Egy régi "kedves" ismerős a mozgás után.

Van aki rajong érte, mások inkább kevésbé - de a többség nem is igazán tudja, hogy honnan is ered, jó-e egyáltalán vagy ép mi a teendő az izomláz csökkentésére.

vitamin_012_1.jpg

Vitaminok az izomláz ellen.

Számos kutató (izom)lázasan próbálkozott felderíteni, hogy vajon mely vitaminok, illetve kiegészítők lehetnek hatékonyak az izomláz csökkentésében. Nézzük meg mire jutottak!

swing_02.jpg

Kettlebell swing

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

kranking_05.jpg

Kranking - a "felsőtest spinning"

"Felsőtest spinning"? Igen, valami ilyesmi! :) Krankig edzésmódszer használata és lehetséges alkalmazása!

rope_workout_02.jpg

Rope workout - Mindenkinek köteles...kmm...kötelező!

Legyél kezdő vagy haladó, ropi vagy túlsúlyos, hétköznapi gyúrós vagy vadállat MMA harcos... Akarj fogyni, erősödni vagy pusztán teljesítményt növelni. A kötélgyakorlat akkor is neked való!

rope_workout_090.jpg

Rope workout

gyulladscskknet_telek_05.jpg

Milyen ételekkel tudod kezelni az ízületi gyulladást?

Ízületi gyulladás esetén kulcsfontosságú lehet a táplálkozásod! Megmutatjuk milyen ételeket vigyél be, és miket kerülj - hogy a gyulladásos folyamatokat minél hamarabb leküzdhesd!

kardi_010.jpg

Eszközök az állóképesség fejlesztésére

Mivel nemrégiben beszéltünk az állóképesség fejlesztés lehetséges módjairól, akkor most nézzük meg azt is, hogy milyen eszközpark állhat a rendelkezésünkre – vagyis melyek azok, amiket a leggyakrabban használnak világszerte.

izomlz_020.jpg

Kell-e a az izomláz a fejlődéshez?

Vajon szükséges-e az izomláz a fejlődéshez - és ha igen, akkor milyen arányban állnak egymással?

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!