Tényleg teljesen hasztalan és idejét múlt a kardió?

Valóban csak a HIIT az egyetlen járható út?

Az utóbbi időben mindenhol - így nálunk is sokszor - olvashatóak olyan cikkek, hogy a hagyományos kardió manapság "túlhaladott" és "ósdi", illetve csak az intervallum edzés és a magas intenzitású kardió terhelés a működőképes. Valóban ennyire nem lenne már létjogosultsága a hagyományos kardió edzésnek? Tényleg elkerülhetetlen az izomvesztés a régi értelemben vett kardióedzések során? Ideje kicsit felülvizsgálni a kérdést így 2015 táján...

A hosszútávú kocogás, evezés, kerékpározás, satöbbik népszerűsége az 1960-as években kezdődött. Az állóképesség fokozásának sokan mai napig ezt a módját választják. Számos tanulmány született az elmúlt 20 évben, amely megkérdőjelezte ennek a fajta edzésnek a létjogosultságát, de ennek ellenére nem sikerült száműzni a köztudatból és sokan esküsznek rá, akár mi is legyen az aktuális trend az edzésben.

Vannak tények, amiket nem lehet megkerülni, és vannak, amiket valószínű félreértelmeztek sokan. Ilyen, hogy a HIIT edzés valóban nagyon hatékony a zsírvesztésre, és amellett az izomzat megtartására, de más jellegű adaptációt vált ki, mint a hosszútávú állóképességi edzés. Magyarul, lehetsz Te egy "Tabata-bajnok burpee császár", 10%-os testzsírral, de attól még elvérzel egy 10 km-es futáson. Talán a mi hibánk is, hogy nem hangsúlyoztuk ezt ki kellőképpen.

A zsírégető zóna a mai napig nagyon népszerű fogalom az aerobik és spinning órákon. Ez kábé a maximális pulzus 65-70%-a körüli tartomány, és 120-140 ütés percenként. Ez a zóna egy nagyon lassú kocogós tempót takar. De sokan állítják, ha e fölé a zóna fölé mennek a zsírégetés már megszűnik és az edzés állítólagosan káros lesz. Most, akik a HIIT-hez szoktak, azoknak ez a terhelési szint nevetségesnek hat. Ez nagyjából ilyen 8 perces kilométer átlagot jelent kocogásnál, ami valóban nagyon gyérnek tűnik. Tényleg nincs semmi létjogosultsága ennek?


Akik hozzá vannak szokva a maximális erőbedobáshoz, azok számára ez valóban amolyan "lötyögés". Azonban ez a fajta lassú edzés is jár azért számos kedvező hatással is.

Ez a módszer segít abban, hogy az intenzitási szintünk ne romoljon a súlyzós edzésnél. Mert higgyétek el, a párhuzamosan végzett maximális intenzitású HIIT és plyometrikus edzés el fog venni bőven a regenerálódásból, amihez a súlyzós edzés mellett azért bőven szükséges. Akik tartósan nagyon kemény súlyzós edzést és mellette intervallum edzéseket végeznek azok leginkább a rövidtávfutó atléták, és azért ott általában egy egész team áll mellettük, hogy segítsenek a táplálék kiegészítésben, regenerációban, egyebekben, mert a terhelési szint olyan magas. Amennyiben Te hobbi-rekreációs sportoló vagy, akkor lehetséges, hogy a súlyzós edzés mellett - főleg kezdőbb szinten- érdemesebb a biztonságosabb, alacsonyabb intenzitású edzést választani.

A súlyzós edzésből való regenerálódásra nagyon alkalmas tud lenni a moderált intenzitású kardió. Segít javítani a vénás keringést, segít abban, hogy az izmok gyorsabban eltávolítsák a felhalmozott anyagcsere melléktermékeket.

Másik előnyös tulajdonsága ott jön ki, ha valaki nagyon alacsony szénhidráttartalmú diétán van. Ekkor ugyanis a HIIT-ezés iszonyatosan nagy megterhelés a szervezetnek, lévén a HIIT lényege pont az, hogy anaerob mód nyersz a terhelés alatt főleg energiát, és amikor az edzés-terhelésből a szervezet próbál regenerálódni, fokozódik a zsírégetés. De amikor eleve szinte nulla a szénhidrát bevitel nem is nagyon lesz erőd egy kiadós magas intenzitású intervallum kardió edzéshez.

Aki a hosszútávú, moderált intenzitású kardió esetleges izomtömeg-csökkentő hatásától tart annak két tanács:

Első az aminosavak szedése, ami segít ezt elkerülni. Egy adag BCAA a kardió edzés előtt 30 perccel és utána még egy adag. Nagyon hatékonyan segít az izomvesztést megakadályozni.

11 980 Ft -4% 11 480 Ft
olimp_bcaa_mega_caps_300_new.jpg
14 380 Ft -24% 10 980 Ft
bsn_amino_x_1080g_new.jpg
16 980 Ft -18% 13 980 Ft
olimp_bcaa_xplode_1000_new.jpg
12 680 Ft -15% 10 780 Ft
ax_stacked_bcaa_250.png
7 580 Ft -16% 6 380 Ft
activlab_bcaa_xtra_800_1.jpg

Másik fontos dolog, hogy az edzés időtartalma ne legyen túlságosan hosszú, még ilyen kis intenzitás esetében sem. 20-45 perc elég tud lenni heti három alkalommal, ha mellette végzel másik 3 napon súlyzós edzést, ami viszont igazán kemény és intenzív!

Zárszó: ha valóban ennyire hatástalan és régimódi lenne a kis intenzitású kardió, akkor feltehetőleg már régen kihalt volna a köztudatból. Vannak előnyök, hátrányok - a fentiek értelmében Te is jobban átlátod és tudod mérlegelni!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények