Tényleg idejét múlt-e a tej, mint fehérje forrás?

A tej fogyasztás manapság - köszönhetően főleg a Paleo-divatnak - eléggé megosztó kérdés lett. Az alternatívák egész armadájával találja magát szembe az ember, amikről a legtöbben azon kívül, hogy iszonyatosan drágák, nem sokat tudunk. Mivel az egészségtudatos - és sporttáplálkozás állandó szereplője írásainknak, ezért gondoltuk, hogy itt az ideje egy kicsit körbejárni ezt a tejes-témát – főképp mert generációk nőttek fel tejen és tojáson, mint fehérje forráson! Akkor most nézzük az újonnan divatos alternatívákat! Ezek átlagosan majdnem egy ezresbe kerülnek literenként, így ha ennyit áldozol rájuk érdemes lenne megismerni őket közelebbről!

Szójatej:

Kalória: 110 kcal
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 9 g - Cukor ebből: 6 g
Zsír: 4,5 g - Telített zsír ebből: 0,5 g

A szójatej volt talán az első tehén-tej helyettesítő, ami népszerű lett, ezért is kezdjük ezzel. Előnye kétség kívül a magas fehérje tartalma. Ez az egyetlen olyan tej-pótszer, aminek a protein tartalma nem szignifikánsan kisebb, mint a tehéntejnek! Viszont ez a fehérje nem teljesen azt adja, mint az állati: különösen, mivel a leucin aminosav tartalma alacsonyabb. A leucin és a fehérje-szintézis kapcsolatairól már írtunk: több kutatás elismeri, hogy a leucin koncentráció, ha magasabb jobban pörög az anabolizmus!

A szójatejben emellett van még kálium is, ami ugye az izomsejt elektromos ingerelhetőségéhez kell, vagyis magához az összehúzódás kiváltásához (Nátrium-Kálium pumpa ugye, akinek ismerős biológiából).

Negatívum a fitoösztrogének androgén termelésre gyakorolt hatása. Ez a téma is örök vita - minden évben van egy új kutatás, ami bebizonyítja, hogy a szója csökkenti a tesztoszteron szinte… még a következő évben ezt megcáfolják. Mostani aktuális állás, hogy férfiaknak is ajánlják módjával a szójafehérje fogyasztást.

Kókusztej:

Kalória: 70 kcal
Fehérje: 0 g
Szénhidrát: 8 g - Cukor ebből: 7 g
Zsír: 4,5 g - Telített zsír ebből: 4 g

A kókusztej a dél-kelet ázsiai konyha egyik kedvelt alkotóeleme, ennek köszönhetően már régen lehetett kapni, de többnyire konzervként, és csak az elmúlt pár év "hóbortja", hogy papírdobozban a bio-pultokban is megjelent.

Az előnye, hogy közepes-szénláncú zsírsavakban igen gazdag, vagyis közvetlenül tisztító hatással van az erekre, mivel növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét. Rossz hír, nos, a rossz hír gyerekek, hogy semmit nem tesz az izomépítéshez, mert gyakorlatilag nincs benne fehérje… Szóval erő-sportolói szemmel nézve kuka!

Mandulatej:

Kalória: 60 kcal
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 8 g - Cukor ebből: 7 g
Zsír: 2,5 g - Telített zsír ebből: 0 g

A mandula egy nagyon népszerű ropogtatni való az egészségtudatos emberek körében a chips helyett. Jogosan egyébként, van benne fehérje, sok E vitamin, és a csonthéjasokhoz képest alacsonyabb az energia tartalma – és mindez elmondható a belőle készült tejről is. A mandula fogyasztás javítja a bőrsejtek regenerációs képességét, és az idegsejtek is jobban ellátják a funkcióikat.

Hátránya, hogy talán az összes "újhullámos-tej" közül a mandulatej esetében a legtöbb az adalék, köszönhetően a romlandósága és sajátos íze miatt.
A másik érdekesség a mandula ellen, hogy Georgiai Állami Egyetem végzett egy kutatást, amiben azt igazolták, hogy akik minden nap fogyasztanak mandulát, azoknál a szervezet nehezebben regenerálódik gyulladásos állapotokból, mint amilyen az edzés-stressz is.

Kendermag tej:

Kalória: 80 kcal
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 7 g - Cukor ebből: 6 g
Zsír: 5 g - Telített zsír ebből: 0,5 g

A kendertejtől nem tépsz be, bármennyire is olvasni ilyen kérdéseket-tapasztalatokat a gyakorikérdések.hu-n a tizenévesektől. Nyilván, ha lenne bármilyen aktív THC tartalma nem lehetne forgalmazni, vagy lehetne akkor raszták árulnák Jamaicás dobozban. Tehát ez butaság!

Ami viszont igaz a kender tejről, hogy egész jó arányban van benne omega-3 zsírsav, ami vegan étrend mellett helyettesíti a hal fogyasztást! A vas tartalma is jó, vagyis a vörösvértestek oxigén-megkötő képességét serkenti. Ergo jobban fogod bírni állóképességileg! A legnagyobb előnye viszont, hogy az összes tej-helyettesítő közül a legkevésbé allergén és nem gén-módosított. Tehát az igazi bio-választás a kender tej!

A negatívuma, hogy a cukor tartalma a fehérje tartalomhoz mérve elég rossz, sőt gyakran ízesítik is cukorral, mivel elég sajátos (értsd rossz) íze van, bár ez erősen egyén függő: kinek mi jön be.

Rizstej:

Kalória: 120 kcal
Fehérje: 0 g
Szénhidrát: 11 g - Cukor ebből: 10 g
Zsír: 2,5 g - Telített zsír ebből: 0 g

Elérkeztünk ahhoz az alternatívához, ami gyakorlatilag a legdurvábban túl van árazva, hiszen ez az a víz, amiben a rizs ki van főzve és ahhoz adnak enzimeket, amiknek köszönhetően a keményítő cukorrá alakul.

Nézzük mi az előnye! Elsőként, hogy a kenderhez hasonlóan hypoallergén, tehát tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják. Aztán ott van a Kalcium és D-vitamin tartalma, ami miatt megint csak hasonlít az igazi tejre.

Hátránya, hogy fehérje tartalma ennek a tej-pótléknak sincs. Aztán… attól függően hol termesztették a rizst (különösen az olcsó kínai import) tele van nehéz fémekkel, amik lerakódnak a szervezetben. Van olyan megye az USA-ban ahol a magas arzén tartalma miatt kitiltották még a helyi rizstejet is.

„Domo arigato Mr. Robato!” – de a rizstej sem a legjobb választás sportolóknak!

No, és végül nézzük meg a hagyományos tehén tejet az összetétel szempontból. Vizsgáljuk meg, mit tartalmaz a sovány, a 2,3 %-os és a teljes tehén tej egy pohárral (2 dl-vel) számolva, és magunkban hasonlítsuk össze a fentiekkel, és döntsünk magunk!


Sovány tehén tej (0,1%):

Kalória: 83 kcal
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 13 g - Cukor ebből: 13 g
Zsír: 0 g - Telített zsír ebből: 0 g

Zsírszegény tej (1-1,5%):

Kalória: 102 kcal
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 13 g - Cukor ebből: 13 g
Zsír: 2 g - Telített zsír ebből: 1,5 g

Félzsíros tej (2-2,5%):
Kalória: 122 kcal
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 12 g - Cukor ebből: 12 g
Zsír: 5 g - Telített zsír ebből: 3 g

Az adatok 1 pohár - azaz 2 dl tejre vonatkoznak!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

protein.jpg

Alapvető tudnivalók a fehérjékről.

A legalapvetőbb tápanyagfajta közül kezdjük a sort a fehérjékkel, melyek a fitnesz ipar virágzásával és bizonyos diétás trendek megjelenésével egyre nagyobb rajongói táborra tettek szert.

szoja_feherje.jpg

A szójafehérje

A proteinporok piacán az állati eredetű készítmények mellett kitűnő alternatívát kínál egy növényi alapú szójafehérje. Nőknek, vegáknak, főképp diétánál remek és relatív olcsó választás!

fehrje_032_3.jpg

Fehérjeforrások versenye!

Alábbiakban azt nézzük meg, hogy a leggyakoribb fehérje forrásokat hogyan csoportosítjuk, és közülük melyik, milyen arányban tartalmazza az aminosavakat... azaz vajon melyik a legjobb fehérjeforrás?

laktozintolerancia_03.jpg

Laktóz intolerancia és a protein porok

Vajon a laktóz érzékenyek kis táborát képviselve, milyen fehérjét tudnátok célszerűen vásárolni? Nos, úgy döntöttünk, hogy ideje egy rövid írást megejteni a témában, hogy végre mindenki képbe kerüljön, aki laktóz intoleranciában szenved.

vega_sportolo_02.jpg

Honnan a csudából szerezzen egy vega sportoló fehérjét?

Ha a vegák azon táborát erősíted, akik minden állati eredetű ételt elhagytak, akkor bizony joggal merülhet fel a kérdés: vajon van-e remény a számodra az izomépítés és a teljesítményfokozás hatékony mezejére lépni? És ha igen, mégis hogy?

fehrje_07.jpg

Fehérje – nem a gyúrósok kulacsába való?!

Ez írás nem(csak) aktívan sportolóknak szól, hanem átlagemberek olyan célcsoportjainak is, akik szintén nem tudják, mire jó a fehérje bevitel!

tojsprotein_040.jpg

Tojásfehérje - a régi, de jól bevált protein

Egyszer volt, hol nem volt, valahol a csirkemell előtti időkben még a tojás volt a legszélesebb körben fogyasztott természetes fehérje forrás. Íme pár ok, amiért mindenképp érdemes újra étrendet kiemelt helyére illesztened!

hzlal_e_a_fehrje_04.jpg

Hizlal-e a fehérje?

A fehérje valóban az a tápanyag, amiből szinte bármennyit ehetünk, nem rakódik ránk? Nézzünk utána!

tejtermkek_07.jpg

Népszerű fehérjeforrások: A tejtermékek kérdése

Bármi is legyen a célunk a testünkkel a tudatos táplálkozás. Természetesen kezdőként fogalmunk sincs hova nyúljunk, így összeszedjük a legalapvetőbb élelmiszereket. Kezdjük a fehérjékkel - azon belül is első körben a tejtermékek kis táborával!