Taurin: barátunk vagy tényleg félni kell tőle?

Valamikor felütötte a fejét a taurin-para, és azóta időközönként szembekerülök a következő mondatokkal: „Ne igyál ilyet, ebben taurin van!”…”Káros az energiaital a taurin miatt!” Nos, járjunk utána, hogy joggal lett-e szerencsétlen taurin kipécézve, vagy csak valami mende-monda az, hogy veszélyes lenne ránk?

Elsőnek! Mi is az a taurin?

A taurin EGY AMINOSAV. Igen az. Ráadásul a szervezetünkben nagy mennyiségben van jelen és részt vesz számos anyagcsere folyamatban, kihat az agyi funkciókra, az izomzat tápanyagellátásában és a zsírlebontás szabályozásában is részt vesz. 

A taurin normális körülmények között a húsban, a halban és az anyatejben is megtalálható – ebből kitűnhet, hogy a vegák taurin szintje alacsonyabb!

A taurin miben segít nekünk?

A taurin segítheti az izomnövekedést!

A taurin utánozza az inzulin szerepét - így segíti az aminosavak és a glükóz izomsejtekbe jutását. Emiatt a sejt „szuperhidratált” lesz, ami a kutatók szerint gyorsabb fehérjeszintézist tesz lehetővé, és anti-katabolikus hatású (vagyis gátolja az izomvesztés mértékét). Emiatt a taurin használata nagyobb erő és izomtömeg növekedést hozhat a konyhára a rendszeres edzések és a jó kaja mellé!


 A taurin segíthet a zsírégetésben!

A taurin létfontosságú a zsírok elégséges megemésztéséhez, mivel a zsírlebontás szabályozásában is részt vesz.

A taurin EGÉSZSÉGES hatásai:

- segíti a koleszterinszint kontrollálását
- hígítja az epét így megelőzheti az epekő képződését
- antioxidáns: a szabadgyökök okozta károsodásokat mérsékli
- segíti a szív összehúzódó képességét, így a taurin csökkentheti a vérnyomást
- nyugtató hatással van az agyra (!!!)

Láthatod, az energiaitalok pörgető hatását nem a taurin, hanem a koffein és egyéb stimulánsok okozzák. A CSAK taurin tartalmú ital nem pörgeti fel a szíved, így akár este is ihatod!

Miért van az energiaitalokban akkor?

Ahogy olvashattad, a taurin számos anyagcsere folyamatot befolyásol. A taurin és a koffein egymás hatását kiegészítve és felerősítve egy ütős kombinációt alkotva energizálnak, javítják a koncentráló képességet és segítik a testsúlycsökkentést. 

Fontos tehát, hogy a koffein "A" stimuláns, a taurin pedig egy aminosav, ami serkentő hatású, de nem fog pörgetni önmagában.
A megfelelő adagolást betartva pedig nem okoz semmilyen problémát! (A taurinból 3000 mg mennyiséget szoktak javasolni, ez biztosan biztonságos!)

Szilvi / FitBuilder TEAM

Ha diéta/étrend tervezés terén személyre szabott segítséget szeretnél, vagy személyi edzést-edzéstervet szeretnél, keress bátran: szilvi.toke@gmail.com

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények