Témák nekem: Diétás vacsora

Táplálkozásunk népszerű tévútjai: az esti étkezés dilemmája

Együnk vagy ne együnk?

Vannak olyan napszakok, melyeknek kifejezetten fontos szerepe van az étkezésünk szempontjából. Így van ez a késő esti órákkal is, amikor már-már nyugovóra térnénk, ámde gyötör minket a dilemma: együnk vagy ne együnk?

A közhiedelem ugyanis ismét számos okosságot terjesztett szét a világon, ezáltal a 6 óra utáni kijárási tilalom a konyhába szintén egy népszerű húzás a diétázók körében. Egy rövidke kitekintés erejéig azért érdemes megnézni, hogy vajon honnan kelt lába ennek a történetnek.

Az esti étkezésekről manapság már sajnos nem az a bizonyos idilli családbarát program jut eszünkben, - hanem a TV előtt sült krumplit nassoló, vagy épp kiéhezve a hűtőt feltúró emberkép hamarabb beugrik az eszünkbe. Bizonyára ennek is az aljas, rohanó hétköznapok az okai, ahol ugyanis nem mindenkinek jut lehetősége csendben és békében elfogyasztania ebédjét, - ezáltal kiéhezetten hazaérve a hirtelen összecsapott vacsorára nem pont a kíméletes és egészséges jelzők lennének a dominánsak.

Nos, mint tudjuk az emberi faj nagyszerűen képes alkalmazkodni, így ezt a problémát is remek mód megoldotta: kitalálta, majd szépen szájról-szájra elterjesztette az este 6 után már "nem eszünk és így nem hízunk" aranyszabályt.

És hol bukik el a dolog?

Azonban hiába tartjuk magunkat hatalmas elszántsággal a fentiekhez, ha a nap első részében bizony négy sajtos bucit is magunkévá tettünk. Egyesekben ugyanis annyira tombol a tudattalan túlélési ösztön, hogy hajlamos az esti böjt előtt bebiztosítania magát a pár nagyobb ebéddel. És itt bukik el igazán a dolog, hiszen ahogy már hangsúlyoztuk és fogjuk is: ami fontos, az az egész napi kalória bevitel (még precízebben: a bevitt makrotápanyagok mennyisége és minősége) - és nem az időpont, amikor elfogyasztjuk.

Tehát hiába vagyunk az esti konyhakerülés fanatikus hívei - ha nem figyelünk oda mit és mennyit eszünk, akkor bizony az úszógumink strand után is rajtunk marad.

Akkor mi a teendő?

Ahogy már szó volt róla () - életritmustól függően próbáljuk szétosztani az étkezésünket arányosan, több adagra. Ha ügyesek vagyunk és jól gazdálkodtunk, akkor vacsorára is jutni fog némi betevő. Sőt, lehet, hogy most sokaknak újat mondok: kifejezetten ajánlatos az esti étkezés, még akkor is, ha éppenséggel a fogyásról álmodozunk az étkezést követő alvás során.

És hamarosan arról is olvashattok, hogy a lefekvés előtti étkezés miért is fontos, hogy segít minket a célunkhoz - illetve a teljesség kedvéért azt is megtudhatjátok, milyen ételekkel és táplálék kiegészítőkkel érdemes zárni a napot.

Szilvi / FitBuilder Team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

Akkor nézzük, hogy a számunkra fontos fehérje miben található meg.

Itt főképp olyan ételeket említenék, melyek kitűnő fehérjeforrásoknak számítanak, és amikből bátran lehet csemegézni a napi fehérjebevitelünk érdekében.

optimalis_etkezes.jpg

Az optimális étkezési gyakoriság

A testépítő kisokos szerint legalább hatszor kell enni egy nap az optimális zsírégetés vagy épp az izomfejlődés érdekében. De vajon ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra?

negativ_kalria_02_1.jpg

A kisebb számú étkezési gyakoriság hatása

A kevesebb mikor jobb? Aki már próbálkozott a napi többszörös (és ráadásul viszonylag csekélyke kalória) szétosztására és betartására, az tudni fogja miről beszélek.

optimalis_etkezes_2.jpg

Vajon miért olyan népszerű a napi többszöri étkezés?

Fogunk néhány jó szót szólni a napi többszöri étkezés előnyeiről... és ügyesen fényt derítünk bizonyos téves elképzelésekre is...

esti_etkezes.jpg

Táplálkozásunk népszerű tévútjai: az esti étkezés dilemmája

Vannak olyan napszakok, melyeknek kifejezetten fontos szerepe van az étkezésünk szempontjából. Így van ez a késő esti órákkal is, amikor már-már nyugovóra térnénk, ámde gyötör minket a dilemma: együnk vagy ne együnk?

ejszakai_folyamatok.jpg

Mi vár ránk éjszaka?

Mindig is jobb megoldás volt a bemagolás helyett megérteni a dolgokat, ezért tegyünk itt is így: nézzük meg mi történik alvás közben, és ezen folyamatokat hogy fordíthatjuk az előnyünkre a táplálkozás segítségével.

alvas.jpg

Hogyan hasznosítsuk magunkat alvás közben?

Eljutottunk lassan az esti-mesénk végére: nézzük meg milyen táplálékok és kiegészítők azok, melyek segítenek nekünk abban, hogy az alvás alatti biológiai folyamatokat roppant cseles módon az előnyünkre fordíthassuk.

etkezes_edzes_utan_1.jpg

A nap legfontosabb étkezése

Minden bizonnyal hallottál már róla, de ha nem akkor éppen itt az ideje, hogy megtudd: a nap legfontosabb étkezése nem a reggeli, hanem az, amit edzés után fogyasztasz.

baratunk_a_tehenturo_10.jpg

Minden gyúrós jó barátja: a tehéntúró

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

dita_05.jpg

Kalandozások az elmebeteg diéták otthonába

Tegyünk egy kis képzeletbeli kirándulást kedvenc diétás elmebajaink otthonába… és nézzük meg, miért nem működnek úgy a dolgok, ahogy a nagykönyvben (vagy legalább is a bulvár magazinokban) meg vannak írva…

amikor_azt_hiszed_hogy_pntek_van_de_rjssz_hogy_mg_csak_cstrtk.jpg

Az igazán rejtélyes X-akta: hogyan lehet VALÓBAN hatékonyan lefogyni?

Döntsd el, hogy mit akarsz: megnyugtató hazugságokban és tévhitekben élni, vagy végre elérni az álom testalakodat? Ha az utóbbi, akkor szedjük szépen össze magunkat és a legfontosabb alapokat a valóban hatékony testsúlycsökkentéshez!

kazein_08.jpg

Kazein – a diétázók csodafegyvere!

A kazein a kiegészítők palettáján kissé háttérbe szorult a gyors felszívódású tejsavó testvérével szemben, pedig roppant értékes fehérjeforrás – sőt, diéta alatt több előnyét is kiélvezhetjük!

hrom_tkezs_tvhit_01.jpg

Három étkezés tévhit - megcáfolva!

Három népszerű étkezési tévhit, melyek nemhogy használnak, hanem akár árthatnak is a diétánknak! Reggeli, ebéd, vacsora... mindegyikről eloszlatunk egy-egy téves elképzelést!