Táplálkozási tippek cukorbeteg sportolóknak

Edzeni cukorbetegséggel egyaránt más szemléletet kíván sportolótól és edzőtől is. Mind a magas, mint az alacsony vércukorszintnek sokkal radikálisabb hatásai lehetnek - hiszen náluk akár az edzést követő 12-15 órában is fennállhat a lehetőség, hogy hirtelen annyira lezuhan a vércukor szintjük, mely akár eszméletvesztést is okozhat! Ellenben maga az edzés - különösen a súlyzós edzés – számos előnyét mérlegelve mindenképp ajánlott a cukorbetegséggel küzdőknek!

Elsőként még egy gondolat erejéig térjünk vissza arra, hogy melyik edzésforma a jobb: az aerob vagy az anaerob?

A kísérletek eddig azt mutatták, hogy azon típusú edzések a legjobbak, ahol a glikogén raktárak lassan és folyamatosan merülnek ki. Ennek az oka, hogy miközben ezek visszatöltődnek a vérben lévő cukorból,eközben csökken a vércukorszint. Az állóképességi edzés és a súlyzós edzés együttesen a legjobb módszer erre, ahogyan azt bebizonyították.

Szénhidrát szükséglet

Jelenlegi álláspont szerint a szénhidrát szükséglet 30-60 g óránként egy magasabb intenzitású sportteljesítményhez. Az olyan versenyek és edzések, amelyek meghaladják a három órát, ott már a vérből is bővel elhasználunk cukrokat, és ekkor a szervezet már a fehérje égetésbe csap át. Emiatt a már a két órát meghaladó edzések esetében is 15-30 g szénhidrátot tartalmazó kiegészítő (pl. energiaszeletek) fogyasztása javasolt. A hivatalos javaslat az Ottawai Egyetem szerint 7g/ testsúlykilogramm naponta minimum!

Az edzés előtti tápanyagbevitel

Cukorbetegek esetében fontos kiemelni, hogy nekik az edzés előtt 2 órával történő szénhidrát bevitelnél az inzulint is be kell adni a hagyományos nézet szerint. Mostanában azonban arra vonatkozólag is voltak kutatások, hogy ehelyett az edzés utáni étkezéshez (2 órán belül a terhelést követően) kellene csak injekciózni. Ezzel az inzulin zsírok bontását gátló hatását sikerült megkerülni a szakemberek szerint, és az így eljáró atléták 75%-ban hatékonyabban nyúltak az edzés alatt a zsírraktárakhoz állóképességi munkánál.

Míg az egészséges atlétáknál az edzés előtti "töltet"-nek (amit akár 30 perccel edzés előtt tolnak be) alacsony zsírt és sok szénhidrátot, némi fehérjét kellene tartalmaznia, addig a cukorbeteg sportolóknál alacsony glikémiás indexű cukrot és némi fehérjét. Esetükben kerülendő az edzés előtti gyors CH, mint mondjuk a szőlőcukor! Tudniillik az edzés miatt úgyis elindul majd a szénhidrát oxidáció (aerob glikolízis) emiatt nem tud majd annyira felmenni a vércukor szint.

A fehérje szükséglet

A cukorbetegek fehérje szükséglete teljesen megegyezik az egészségesekével. A normális dózis olyan 1.2-1.5 között van testsúlykilogrammonként naponta. Efeletti mennyiség csak kifejezetten nehéz, súlyzós edzést végző atlétáknak javasolt! Erő sportolóknál fel lehet menni akár 1,5-2 körüli értékre is naponta!

Végezetül tehát annyit, hogy a cukorbetegséggel együtt lehet élni - és igenis lehet, sőt kell edzeni vele, mert a megfelelően tartott diétával és a rendszeres edzéssel szinten lehet tartani a vércukor szintet és el lehet kerülni mind a hypoglikémiát, mint a hyperglikémiát!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

szenhidrat.jpg

Akkor most más tészta: tudj meg mindent szénhidrátokról!

Két ellentétes tábor alakult ki a szénhidrátok kapcsán: vajon szükséges-e a szénhidrát vagy lehet-e nélküle élni?

A szénhidrátok fajtái: a jó, a rossz és a rost.

A szénhidrátok csoportjainak alaposabb megismeréséhez ismét jöjjön egy rövidke kémiai gyorstalpaló. Egyszerű és összetett szénhidrátok.

Alternatívák a jobb minőségű szénhidrátokra.

Miután a korábbi szénhidrátokról szóló cikkekben szépen megértettük, hogy miért nem barátunk a finomliszt és a bocicsoki, eljött az ideje, hogy ezeket elfelejtsük és a jó szénhidrátokkal kerüljünk közelebbi kapcsolatba.

szelet_1.jpg

Miért fontos nekünk a vércukorszint változás izomépítés és fogyás szempontjából?

Az alábbi írásban arról lesz szó, hogy a koplalás és evés hogyan változtatja meg a vércukor szintet, és ezt hogyan hasznosíthatjuk izom építésre. Ehhez azonban meg kell ismernünk a már napi szinten emlegetett inzulint!

cukorbetegseg_es_edzes_2.jpg

Cukorbetegség és az edzés

Edzésútmutató cukorbetegeknek: a vércukorszint változása a súlyzó edzés hatására.

reggeli_tvhitek_01.jpg

Reggeli - tévhitek, meg az aljas gabonapelyhek

Azok az aljas reggeliző pelyhek régóta próbálták belénk verni, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése… Ez tényleg így lenne? Szkeptikus banda vagyunk, így ennek is próbáltunk utánajárni.

destszerek_03.jpg

A cukornál is károsabbak lehetnek az édesítőkszerek?!

Az édes életnek megvannak a hátrányai, akkor is, ha csak édesítőszereket használsz. Olvasd el, miért!

barna_kenyr_05.jpg

Ne hagyd magad átverni: a nagy barna kenyér és cukor mítosz!

"Ne hagyd magad átverni" sorozatunkban megpróbáljuk minél több élelmiszer ipari csapdáról lerántani a leplet! A mai felvonásban: a "barna" termékek valóban egészségesebbek?!

gymlcsk_a_ditban_06.jpg

Gyümölcsök a diétában: barát vagy ellenség?

A nyár beköszöntével egyre könnyebben kaphatjuk azon magunkat, hogy betoltunk egy vödör meggyet, barackot, szilvát – és bár nem pálinka formájában küldtük le a gyomrunkba, mégis felmerülhet a kérdés… ártunk-e ezzel a diétánknak?

ditsnak_hitt_telek_033.jpg

Azt hiszed "diétás"?! Tévedsz!

"Light, cukormentes, zsírszegény..." Olyan találó marketing fogalmakról rántjuk le a leplet, melyekkel nap mint nap szembetalálhatja magát a gyanútlan diétázó… megveszi, megeszi, és persze a kilók nem mozdulnak. Íme az oka!

ditsnak_hitt_telek_07.jpg

Diétásnak hitt ételek

Jöjjön most 9 olyan élelmiszer, mely diétásnak van beállítva, pedig a valóságban jobban gyarapítja az oldaladra a zsírréteget mint Te azt gondolnád!

zab_02.jpg

Mindent a zabpehelyről: miért és miképp ZABáljuk?

A zab olcsó, egészséges, egyszerűen beszerezhető és sokrétűen felhasználható táplálék, mely rengetek konyhai manőveredhez jól jöhet. Bizony, nem csak a reggeli tejsavós kásában állja meg a helyét! Összeszedtünk Nektek 10 okot, amiért edd, és 10 tippet, hogy miképp edd!

glikmis_index_020.jpg

A glikémiás indexen túl... mi az, ami még számít?

A GI a 80-as években lett kidolgozva, hogy segítségünkre legyen a cukorbetegek táplálkozásának megtervezésében. A GI egy jó dolog, de messze van a tökéletestől, rengetegen félreértik és nem arra és úgy alkalmazzák amire való...

maltodextrin02.jpg

Ne hagyd magad átverni: avagy ismerd meg a maltodextrint!

A maltodextrin gyakori összetevő a szénhidrátok és a tömegnövelők között - másfelől a mindennapi, diétásnak hitt élelmiszereink címkéjén is felbukkan. Elég ellentmondásos, nem? Nézzünk a körmére, ismerjük meg ezt az igen gyakran utunkba lopakodó anyagot!