Táplálékkiegészítők triatlonhoz és más állóképességi sportághoz

30 nap alatt 30 Ironman-t is kibírnál velük?

A cikk ötletét az adta, hogy mondhatni sporttörténet jelentőségű tettet hajtottak végre hazánk fiai az Olaszországban először megrendezésre került, minden szempontból egyedülálló hosszú-távú triatlon versenyen. Bár a triatlon sok esetben távol áll azoktól, akik a konditermeket megtöltik, de mégis tisztelettel kell adózni egy ilyen emberfeletti teljesítmény előtt.

Hiszen nézzük a realitásokat: a legtöbbünk számára a 30 napnyi Ironman maximum azt jelentené, hogy megnézzük a Robert Downey Jr. főszereplésével készült Vasember filmeket minden nap a héten. :) Tehát lássuk milyen kiegészítőket érdemes beszerezni, ha esetleg most ezen felbuzdulva triatlonisták akarnánk lenni...

Az Ironman triatlon versenye ugye tartalmaz 3,86 km úszást, 180,25 km kerékpározást és egy 40,195 km (azaz maratoni táv) lefutását egyhuzamban, megszakítás nélkül. Normális esetben egy-egy ilyen versenyt 3-4 hónapig pihennek ki, a következő hasonlóan nagy volumenű megterhelés előtt. Itt azonban egyedülálló módon nem álltak hónapok a rendelkezésre! Sajnos nincs róla adat, hogy a két magyar vajon milyen kiegészítőket szedett, de szerencsére van nekem egy nagyon jó barátom, aki eddig 5 Ironman-t csinált végig, és Ő segített a cikk megírásában. Emiatt utólag is köszönöm, Balu!

Milyen kiegészítők szükségesek, ha esetleg azt latolgatnád, hogy elkezded a triatlont?

Vitamin és még több vitamin! A hosszú távú versenyeken elkerülhetetlen, hogy az izzadás során a test folyadék tereinek a csökkenésekor ne veszítsen tetemes mennyiségű nyomelemet, továbbá a vitamin szükséglet is sokszorosára fog nőni. Elég csak arra gondolni, hogy például a B vitaminok - amit néha orvosok neveznek az "idegrendszer vitaminjának" is - milyen zavarokat tud okozni, ha nincs kellő mennyiségben.

16 880 Ft -19% 13 600 Ft
universal_animal_pak_44.jpg

Természetesen a C és E vitamin, mint antioxidáns is funkcionál, de ezt számtalanszor említettük. A  szabadgyökök felszaporodása és a holtpont elérése közt számos kísérletben mérték már, hogy van összefüggés. Tehát ha a szabadgyököket "kezeljük" az antioxidánsokkal, akkor a holtpont is kitolható.

A különböző vérképzésben résztvevő vegyületek bár a vitaminok és nyomelemek szekcióba is behúzhatók, de külön kiemelnénk. A folsav, a B12 és a vas emelt dózisa nagyon jó szolgálatot tehet a hosszú távú állóképességi versenyzőknek.

Talán a legfontosabbak ezt követően az ízületvédők… hiszen bár lehet meglepő lesz, de a legnagyobb limitáló faktor az ízületek gyengesége. Egyik legkedvesebb barátom, amikor vidékre költözött a fővárosból, akkor kitalálta, hogy egy év alatt Ironman triatlonista lesz… hiszen van uszoda és van egy csomó hegy, ahol lehet futni. Ezzel azt érte el, hogy olyan terhelésnek tette ki az ízületeit, hogy azóta is küzd vele…

16 380 Ft -19% 13 219 Ft
universal_animal_flex_44.jpg

Tehát az ízületvédők halmozottan fontosak, mert olyan amortizációnak teszed ki a hosszú távú edzésekkel, amik egy életre hazavághatnak. Persze a legjobb ízületvédő is kevés magában, ha nem tartod be a fokozatosság elvét! Lassan és fokozatosan. Maga az ultra-triatlon egy szubkultúra, valljuk be: hiszen kell hozzá egy sajátos habitus. Ahogy kollégám fogalmazott, akinek sok éves triatlon tapasztalat van már a lábában "ehhez be kell lassulni kezdi, aztán majd amikor 38 éves körül leszel, akkor elkezdhetsz készülni rá, addig fussál rövideket..."

Kell-e veszettül savasodást gátolni?

Valóban egyfajta lelassulást igényel, főleg az amatőröktől, hiszen átlagosan olyan 120 alatti pulzussal lesétálják 12 óra körül (a valaha futott legjobb idő 7:41 volt, illetve Hawaii-on ahol azért szélsőségesebbek a viszonyok, ott 8 óra körül szokott lenni), tehát a savasodás gátlók használata amatőr szinten majdhogynem haszontalan. Legfeljebba profiknál fordul elő, hogy kicsit tartósabban belemennek az anaerob zónába! Ellenben, mivel ez inkább az idősebbek sportja (jó triatlonosok 40 felett kezdődnek ugye általában), emiatt azonban mégis érdemes lehet, hiszen az időskori folyamatok egyik velejárója a sav-bázis egyensúly megbomlása.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

vitamin_031_1.jpg

Nyomelemek összefoglaló

multivitamin.jpg

Tegyük meg a minimumot a maximumért.

Bármi is a célod, csak szilárd alapokra lehet építkezni. És ez a szilárd alap valami olyan táplálékkiegészítő kombinációt takar, melyet mindig, mindenkinek, minden célhoz ajánlunk.

repa01_1.jpg

Vitaminok összefoglalása

Összeszedtük nektek a legfontosabb vitaminokat, azok legfontosabb élettani szerepét, hiányukban előforduló tüneteket, ajánlott napi mennyiséget, természetes előfordulásukat.

tolas_01_2.jpg

Béta-alanin

A Béta-alanin nem csak a testépítők, erőemelők és állóképességi sportolók körében népszerű, hanem egyszerűen azon hobbisportolók számára is kiváló, akik növelni szeretnék a teljesítményüket és egy izmosabb formára vágynak.

sszetev1.jpg

HMB

A HMB egy viszonylag ritkábban használt kiegészítő, pedig nagyszerű hatással van az izomzatra és az állóképességre.

teljesitmenytura_4.jpg

A megfelelő táplálék-kiegészítés teljesítménytúrázóknak

Használd ki a táplálékkiegészítők erejét a Te sportodban is!...hogy minden határ eltűnjön előtted, és új csúcsokat hódíthass meg. A szó minden értelmében.

citrullin_malat_01.jpg

Citrullin-malát

Őrült, mindent elsöprő energia. A fáradság nem áll többé az utadba. Érzed, ahogy az ereidben tombol a vér, az izmok feszülnek, az erőd végtelen. És mindezt EGY ÖSSZETEVŐNEK köszönheted...

aerobik_01.jpg

Táplálékkiegészítő útmutató az aerobik edzések fanatikusainak

Ha inkább az aerobik, illetve más állóképességet igénylő órák felé húz a szíved – akkor sem maradsz kiegészítők nélkül! Kiegészítő-tippek, hogy mindent elsöprő intenzitással tudd végignyomni az órákat, a fáradságot elfelejtve!

sszetev121.jpg

BCAA-t, de melyiket?

Az egyik por, a másik kapszula, ez itten cseresznyésen pezseg, a másikban van még más okosság is… nem beszélve az árak közötti különbségről… vajon ez csak a márka miatt jelentős, vagy tényleg annyival többet tud? Most kiderül!

Jelszó: csak semmi savasodás!

Ha szeretnéd kitolni a fáradságot, csökkenteni a savasodást: akkor béta - alaninra fel! Ismerd meg, és használd megfelelően! Útmutató a cikkben!

Legyél erősebb és gyorsabb: érvek a béta-alanin mellett!

Szeretnél erősebb és gyorsabb lenni? Több ismétlést végrehajtani, jobban bírni szuflával - úgy hogy a fáradság nem áll rögtön az utadba? Egyszerű és nagyszerű kiegészítőt mutatunk!

kalcium_03.jpg

Két kiegészítő, hogy törhetetlenül juss előre!

Két nagyon fontos kiegészítőről szeretnénk beszélni a csontok kapcsán, melyek használatával olyan törhetetlen csontjaid lesznek, mint Hugh Jackmannek az X-men filmben!

omega_3_01.jpg

Omega zsírsav kiegészítőt - de melyiket?

Nem elég az esszenciális zsírsavak beviteli mennyiségére odafigyelni - hanem az arány is ugyanolyan fontos!

zletvdt_de_melyiket_02.jpg

Ízületvédőt, de melyiket?

A mai cikkben megmutatjuk, hogy mire figyelj, ha ízületvédő vásárlásra vetemednél!

Vitaminrabló betegségek és szokások: kinek kell több C-vitamin?

Vajon Te is azon személyek közé tartozol, akiknek emelt szintű c-vitamin bevitel szükséges? És ha igen, akkor vajon mennyi lenne az optimális adag?

atlta_edzs_02.jpg

Eddz úgy, mint egy atléta!

Szeretnél olyan esztétikus, arányos, szikár testet mint amilyen az atlétáknak van? Íme egy egy hetes edzésterv!

llkpessgi_sport_s_a_slyz_01.jpg

Állóképességi sportolók és a súlyzózás: szükséges nekik is?

Vajon egy hosszú távon teljesítő állóképességi sportolónak előny vagy hátrány a plusz súlyzós edzés? Most megnézzük mind a két oldalt: pro és kontra!