Talpi ín gyulladás gyötör? Itt van a gyors segítség!

A fájdalmas sarok esete

A talpi ín gyulladása (plantar fasciitis) egy meglehetősen kellemetlen, és ugyanakkor eléggé gyakori probléma. Egyaránt szenvednek tőle a futók, a labdajátékosok, de még a testépítőknél is előforduló panaszról beszélünk. Éppen ezért most segítünk Neked abban, hogy miképp kezeld ezt a rendkívül kellemetlen, és fájdalmas tünetet.

Mint azt a bevezetőben említettük, nagyon széles a spektrum, hogy kiket érinthet ez a probléma: a futók, illetve különösen a focisták és kosarasok érintettek, aztán jönnek a sorban a nők akik magas sarkú cipőt viselnek továbbá, az álló munkát végzők, és a dobogó harmadik helye a túlsúlyosaké. A vicc az, hogy mivel a legtöbb igazi hardcore gyúrós jóval nehezebb, mint az átlagember, így őket is a "túlsúly" miatt kínozza a gyulladás. Végső soron a szalagoknak és a kötőszövetnek nem kell tudnia, hogy "Te azé vagy nehéz, mer’ gyúrsz"… :)

Az emberek döntő többsége szenvedett már életében a plantar fasciitistől. A legrosszabb benne, hogy annyira alattomos, hogy sokszor csak akkor kezd el úgy isten-igazán fájni, amikor már nagyon előrehaladott a gyulladás… addig csak új "zsibog", aztán szinte egyik napról a másikra elviselhetetlen lesz.

Ha nem foglalkozol vele, akkor a talpín teljes elszakadásához, vagy a megváltozott terhelés eloszlás miatt a lábközépcsontok fáradásos töréséhez vezet. A futók és labdarúgók 5. lábközépcsonjának a fáradásos törésének a kórelőzményét megvizsgáljuk, akkor 98%-ban már jó ideje fennállt egy talpín gyulladás, amit az illető nem kezelt…

Azért a teljesség kedvéért említsük meg, hogy amikor a talpínről beszélünk, akkor arról a szalagról beszélünk, ami a sarkak és a lábujjak közt feszül. Jól kitapintható végig a talpon.

A fájdalom reggel a leggyötrőbb (ahogy nevezik az ortopédiában "indító fájdalom"), és amikor picit bejáratódik, akkor enyhül. Hosszabb inaktivitás után megint fájdalmassá válik az első mozdulat. Az olyan faktorok, mint a túl feszes háromfejű lábikraizom, vagy a lúdtalp a gyulladás kialakulásának az esélyét hatványozza.

Nézzük tehát, mik azok, amik segítenek megszüntetni, megelőzni a gyulladást.

A talpbetétek, akiknek a bokaízületben túlzott a lazaság, vagy akinek lúdtalpa van, azoknak a cipőben a betét nagyon sokat tud javítani az életminőségen. De a talpín kezelésében is nagyon nagy segítség.

A kompressziós zoknik használata az esetek 70%-ban fájdalom enyhülést hoz. Nem csak a talpín gyulladására, hanem általános izomfájdalmakra is gyakorta alkalmazott megoldás a kompresszió.

Amennyiben nincs ilyen eszközöd a fáslizás is beválhat, illetve a kineziotape használta. Egy talpat beragasztani annyira nem nehéz, gyakorlatilag bárki meg tudja csinálni a tapehez mellékelt borssúrán kapott instrukciókkal, illetve a neten van ezer meg egy ragasztós video teljesen amatőröknek.

A helyileg, külsőleg alkalmazott gyulladáscsökkentők (ibuprofenes kenőcsök például) éjszakára nagyon jó szolgálatot tudnak tenni. Akár a fáslival kombinálva: lefekvéshez vastagon bekrémezed, és egy enyhén feszes fáslit tekersz rá!

A fizikoterápia a plantar fascitiisre alkalmazza az elektromos stiumlációs TENS készülékek mellett még az Ultrahang lökéshullám terápiát, esetleg a lézert és jegelést. Ezekből házilag nyilván csak a jegelés lesz elérhető, mert bár már hallottam olyat, hogy valaki egy lézer-pointerrel próbált házi fizikoterápiát végezni, de finoman szólva megkérdőjelezhető ennek a hatékonysága…

A gyógytorna, amit alkalmazunk az első körben a vádli nyújtásos gyakorlatai. Különösen a kétfejű lábikraizom és a gázlóizom nyújtása.  Futóknál a lejtőn lefelé futás lehet még alternatíva a gyulladás alatt, kis intenzitással, szinten tartó jelleggel. Ilyenkor a megváltozott mechanikai sajátosságai miatt kímélőbb, és természetesen nyújtja a vádlit…

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

bokasrls_01.jpg

Ne lépj félre! Inkább előzd meg a bajt... hogy kimenjen a bokád!

A félrelépések komoly fájdalmakkal és következményekkel járnak - kmmm... a sport területén is. Egy roppant rövid, egyszerű kis edzésrutint fogtok ma tanulni, amellyel sokat tehettek azért, hogy elkerüljétek a bokasérüléseket.

boka_02.jpg

A bokasérülések típusai és leggyakoribb tünetei

Nézzük meg, melyek a bokasérülések leggyakoribb okai, tünetei, illetve azt, hogy egyáltalán lehet-e erősíteni az ízületi szalagokat!

boka_020.jpg

A bokasérülések rehabilitációja

A már ismert, ősi RICE-módszer mellett valami új, brutális, de a tapasztalatok szerint roppant hatékony rehabilitációs technikába is bepillantást nyerhettek!

rud_a_sarokban_02_1.jpg

10 tipp az ízületeid védelméért!

A glükózaminon túl számos más táplálék és/vagy kiegészítő létezik, ami az ízületek egészségét szolgálja. Nézzünk meg ebből 10-et, amit viszonylag könnyedén elérhetsz Te magad is!

gyulladscskknet_telek_05.jpg

Milyen ételekkel tudod kezelni az ízületi gyulladást?

Ízületi gyulladás esetén kulcsfontosságú lehet a táplálkozásod! Megmutatjuk milyen ételeket vigyél be, és miket kerülj - hogy a gyulladásos folyamatokat minél hamarabb leküzdhesd!

omega_3_01.jpg

Omega zsírsav kiegészítőt - de melyiket?

Nem elég az esszenciális zsírsavak beviteli mennyiségére odafigyelni - hanem az arány is ugyanolyan fontos!