Szúr az oldalad futás közben? Most előzd meg!

Mi az oka a kardió közben jelentkező fájdalomnak?

A kérdés már az általános iskolai testnevelés órák óta foglalkoztatja az embereket, hiszen a többség először ott tapasztalja meg, hogy milyen érzés is ez. Tudjátok, miről beszélünk ugye? Amikor mint egy tüske az oldaladban, olyan érzésed lesz – és gyakran ez a fájdalom olyan erős, hogy meg kell szakítanod az edzést. Biztosan hallottál már különféle teóriákat, arról, hogy mi az oka ennek: "biztos rosszul veszed a levegőt" és hasonlóak... Mivel a futás / kardiózás az egyik legnépszerűbb mozgásforma, ezért úgy gondoltuk megérdemel egy cikket a téma.

A fájdalom, amiről beszélünk, valószínűleg olyan, amit már mindeni átélt egyszer életében. Az a hirtelen, és éles döfésszerű fájdalom. Ez gyakran még rosszabb, ha nem sokkal edzés előtt ittál / ettél. Különösen nagy intenzitású terhelés esetében szokott előjönni - emiatt is hoztuk példánk az általános iskolás testnevelés órákat, ugyanis a 12 perces futások alkalmával nálunk a fél osztály emiatt dőlt ki. (Kiváltképpen azok, akik alapból nem sportoltak semmit.) Ugyanakkor téves, hogy ez csak futáskor történhet meg: gyakran előfordul úszásnál és labdajátékoknál is. 

Továbbá egyértelműen bizonyított, hogy az edzettebb emberek esetében ritkábban fordul elő, mint olyanoknál, akik nem. Illetve szintén szólnak arról kutatások, hogy a nők esetében többször fordul elő statisztikailag, mint férfiaknál.

Milyen elméletek vannak a témában?

•    A csökkent vérellátottság a rekeszizomban (a rekeszizom bár a belső szervek közt van, de mégis harántcsíkolt izom), ami a fő légzést segítő izmunk az egyik ilyen teória. Mind a rekeszizom, mint a többi izom a testünkben fokozottan dolgozik terheléskor. A hajszálerek kitágulnak, és fokozódik a harántcsíkolt izom vérellátása, ezért ez az elmélet helytelen!

•    A hashártya irritációja a mozgásnál. A periotoneum (vagy magyarul hashártya) a hasizmokat veszi körül, két rétege van, amik közül az egyik a hasizmokat védik, a másik réteg a beleket. A két réteg közt van egy folyadékkal telt tér, ami a két réteg elmozdulását "olajozza" egymáson. Ez a teória azt magyarázza, hogy a futáskor jelentkező fájdalomnál a két réteg összeér, dörzsölődik és ez az irritáció a fájdalom oka. Ez az elmélet nem teljesen rossz, mert a két réteg irritációja, valóban okozhat fájdalmat. Azonban ott már megdől, hogy ezek a fájdalmak nem olyan jellegűek és nem egy helyen lokalizáltak többnyire.

•    Az edzés közbeni rázkódás, a futás közbeni talaj reakciók miatt megrándulnak a belső izmok. (esküszöm hallottam ilyen magyarázatot, méghozzá edző kollégától - a szerző) . Ez a magyarázat ott bukik el, hogy mondjuk amikor lefelé futunk, vagy éppen biciklivel vagy motorral gurulunk le egy hepehupás domboldalon, akkor a rázkódás sokkal nagyobb, mégsem jelentkezik ilyen fájdalom.

•    A rossz tartás növeli a kockázatot - legalábbis ezt mutatta ki egy Ausztráliában végzett kutatás, amit 159, átlagos életkort tekintve 19 éves korú amatőr versenysportoló közt végeztek. Akik tapasztaltak az edzéseik alatt fájdalmat (egy fél éves ciklust vizsgáltak) azok 73%-ban tartáshibásak / gerincferdülésesek, vagy egyszerűen csak hanyag tartásos fiatalok voltak.


Mit lehet tenni a megelőzésért?

•    Kerüljük a nagyobb mennyiségű evést és ivást. Könnyen emészthető ételeket együnk már az edzést megelőző 2-4 órában.
•    Edzés közben ne igyunk tömény, sűrű folyadékokat. Lehetőleg csak vizet!
•    Fokozatosan és lassan melegítsünk be, kerüljük a hirtelen, nyugalmi állapotból történő határterheléseket.
•    Ügyeljünk a helyes testtartásra, és az egyenletes légzésre.

Hogyan mulaszd el, ha már megtörtént?

Nincs bizonyított orvosi megoldás a dologra, csak a gyakorlat mutatta meg, hogy ilyenkor mit kell tenni:  az intenzitás csökkentése és az erőltetett, ütemes légzés.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Nekünk a gyógymasszőr suliban úgy tanították, hogy terhelés hatására a pangó vérre (amit nyugalmi állapotban nem használunk) gyorsan szüksége van a szervezetnek pl. az oxigén szállítás miatt, és ez okozza a fájdalmat. Fokozatos és nem hirtelen terhelés növelésnél elvileg nem fog fájni.
Terence | 2016-10-29 06:24:53

Kapcsolódó cikkek

zsiros_mitoszok_04_1.jpg

Bemelegítés - a világ legjobb módszere a sérülések elkerülésére

Bemelegítés a gyakorlatban: a legfontosabb lépések a sérülések elkerüléséhez!

kredzs_02_3.jpg

Bemelegítés a gyakorlatban

Hasznos tippek: hogyan melegítsünk be súlyzós edzéshez?

dombra_sprint_02.jpg

A nagy próbatétel: dombra futások

Ismerjétek meg intervall edzések egyik nagyszerű szabadtéri formáját: a dombra futásokat! Nemcsak a kondidat kapja helyre, de segít a zsír lefaragásában... sőt! Még a futó-technikádat is javítja! Nem utolsó soron gyors, kíméletlen, szadista móka.

futgp_02.jpg

Futópad vagy szabadtéri futás: előnyök és hátrányok!

Szabadból a terembe! Nézzük meg, mire ügyelj, milyen szabályokat tarts be, ha futópadra téved az utad!

hasizom_022.jpg

Extra erősítő gyakorlatok a futás után – a hasizomra!

Futás után végezhető hasizom gyakorlatok jönnek - melyek nemcsak a leghatékonyabb szabadtéren is elvégezhető feladatok, de még az edzőruhádat is megkíméled...hiszen garantáltan nem kell a fűben hasazni!

Komplex edzés a szabadban: turbózd fel a futásokat!

A futásnak számos jótékony hatása van a zsírégetésre, állóképesség növelésére – ugyanakkor egy idő után nem fogja az izmainkat kellőképp terhelni. Feszesebb, tónusosabb testet akarsz? Most mutatok egy módszert, amivel felturbózhatjátok a futásotokat – mind testileg, mind lelkileg.