Szinefrin

Keserű narancs, bitter orange, synephrine, Citrus Aurantium

Az efedrin tündöklése és bukása után sokan keresték a biztonságot nyújtó alternatívát, mely a hírhedt elődjéhez hasonlóan hozhatja a várt eredményeket – persze a kellemetlen mellékhatások nélkül. Sok jelentkező próbált utat törni, közülük is a szinefrin lett az egyik legfelkapottabb hatóanyag, melyet mostanában számos termogén zsírégető összetevői között megtalálhatsz.

A szinefrin nem csoda, hogy mindenki fantáziáját megmozgatta, ugyanis a kémiai szerkezete relatív hasonló az efedrinéhez, így stimuláló hatása erős, ugyanakkor a kellemetlen mellékhatásoktól megkíméli a szervezetet. Legalábbis ha hihetünk a kutatóknak és reklámoknak… Nézzük meg mi az amit tudunk róla, mi az ami biztos, és mi adhat kétkedésre okot!

Felfedezése
Még a táplálékkiegészítés területén viszonylag újnak számít az összetevő, addig a kínai tradícionális medicina – szokás szerint – már rég felfedezte, és alkalmazta általános egészségi állapot (főképp keringési problémák) javítására.

Természetes előfordulása
A szinefrin a keserűnarancsban (Citrus Aurantium) található, és a hatóanyagot a gyümölcs héjából vonják

Hatása
A zsíranyagcsere szabályozásában fontos szerepet játszanak az adrenerg – receptorok, vagyis a béta (alcsoportjai: béta-1, béta-2, béta-3) és az alfa csoport (alfa-2). A béta csoport stimulálása fokozza, még az alfa-2 receptoré akadályozza a zsírégetést. Mi ebből a tanulság? Bizony, a jó válasz: a béta receptorok serkentésével és az alfa-2 gátlásával segíthetjük elő leginkább a zsírégetést.

A szinefrin az adrenerg receptorok közül a béta-3 receptorokra hatva megemeli a noredranalin szintet, ezáltal növeli az energiaszintet és a zsírfelhasználást. Szóval az efedrin elvileg minden béta receptort stimulált, így okozva a tapasztalt pozitív – negatív hatásokat. A szinefrin viszont csak a béta-3 receptorokon fejti ki a hatását, és nem piszkál más adrenerg receptorokat – így kisebb kockázatnak teszi ki a szervezetet, ugyanakkor a várt előnyök is csökkenhetnek.

Tehát még mielőtt mindenki elültetné a saját kis narancsfáját, nem árt tudomásul venni, hogy a hatóanyag konkrét hatásosságát sokan megkérdőjelezik. A béta-3 receptort serkentő anyagok zsírégető hatását főképp állatkísérletek támasztják alá, viszont feltételezhetően az embernél már nem olyan erőteljes ez a tulajdonság.

Manapság a szinefrin a legtöbb termogén zsírégetőben helyet kap, mint az efedrin vagy épp a szintén egyes helyeken száműzött yohimbine alternatívája. Hatása tehát annyiban hasonlatos az említett összetevőkhöz, hogy ugyan úgy az adrenerg-receptorokat érinti, de a szelektivitásának köszönhetően sokkal kíméletesebb a szervezethez, de bizony a zsírréteghez is.

Napi adag – szedése, amire figyelj
Mennyi a beviteli mennyiség? Általában 200-600 mg standardizált keserűnarancs kivonatot tartalmazó zsírégetőket / energiafokozókat dobnak a piacra. Legjobb, ha betartod a termék dobozán található beviteli mennyiséget. A stimulánsok iránti érzékenység nagy egyéni eltéréseket mutat, így érdemes mindig a legkisebb javasolt mennyiséggel kezdeni.
Mikor? Reggel vagy edzés előtt 30 perccel éhgyomorra vedd be. Stimuláló hatása miatt érdemes tartózkodni a késő délutáni/esti fogyasztásától.
Mivel érdemes kombinálni? A keserűnarancsot különféle koffeinforrásokkal érdemes kombinálni, mivel ezek szinergikus módon erősítik a termogenetikus hatást. Aki pedig nem bírja a pörgetőket, azoknak stimuláns-mentes zsírégető hatóanyaggal (például L-carnitine, HCA) is érdemes növelni a szinefrin hatékonyságát. 

2 780 Ft -7% 2 580 Ft
nutrend_synephryne_60.jpg

Mellékhatása
Bár az efedrinnél jóval barátságosabb összetevőről van szó, bizonyos mellékhatások itt is előfordulhatnak, mint például megnövekedett vérnyomás és pulzusszám, irritáció, alvászavarok, kézremegés, idegesség, ingerlékenység stb.

Mivel az adrenerg receptorra gyakorolt hatása miatt felnyomhatja a vérnyomást, így szív és egyéb keringési problémákban, illetve vesebetegségekben szenvedő személyek ne szedjék. Sok kiegészítőhöz hasonlóan terhesség és szoptatás alatt is kerülni kell a használatát.

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

noi_felsotest_03_1.jpg

Ha már nincs sok hátra... TOP-táplálékkiegészítők az alfa-kardióhoz

termogenikus_zsiregeto_1.jpg

Termogenikus zsírégetők

Felpörgetett energiaszintet, sebtében leolvadó kilókat, és a sivatagnál is szárazabb izomtömeget ígérnek. Vajon ez ismét csak egy üres, reményeket sugalló reklámszöveg, vagy okosan használva valósan segíthetik a céljainkat?

taplalek_kiegeszitok_dietahoz_1.jpg

Zsírégetők... vannak még csodaszerek, vagy maradtak a hazug ígéretek?

Utálod, hogy megint egy csomó pénzt elvertél hangzatos, zsírégetőkre... és a hatás elkeserítő? Olvasd el a cikket, és változtasd meg a hozzáállásod a sikerért!

has01_1.jpg

Zsírégetőt, de melyiket?

Reméljük ezzel az írással rendbe rakjuk egy kicsit a zsírégető kérdéseket, és alkalomadtán Te is ki tudod választani a hozzád leginkább passzoló terméket.