Szélesebb hát nyomában

Miért a húzódzkodás a legjobb hát gyakorlaok egyike?

A sokoldalú hátizom. Tekinthetünk rá úgy is, mint egy nagy húzó izomcsoportra, ugyanakkor mint egy merevítőre, ami a gerincet hátulról stabilizálja. Tehát nem csak esztétikai szerepe van tehát a jól fejlett hátizmoknak - vagy ahogyan sokan "csúfolják" a latissimust: lepkéknek. Éppen ezért foglalkozzunk megint egy kicsit vele!

Azt, hogy az edzés világában mekkora eltérések vannak a szemléletekben a különböző irányzatok képviselő között, azt remekül felmérhetjük, ha megnézzük ki hogyan edzi az egyes testtájakat.

Amikor a hát edzéséről beszélünk, akkor minél magasabb szintén áll például egy testépítő, annál jobban elmerülnek a különböző evezésekben, fordított tárogatásokban, egyebekben. Aki testépítő, és formára edz elsősorban, azoknak szüksége is van ezekre az izolációkra. Szemben mondjuk egy powerlifterrel, akinek a kiemelések már önmagukban is a legbrutálisabb húzó gyakorlat. Erősportolóknál, atlétáknál pedig inkább a gyorserő miatt az olimpiai súlyemelés felvétele és szakítása kap hangsúlyt.

Mostani felsorolásból szándékosan hagytam ki egy nagyon lényeges gyakorlatot: a jó öreg húzódzkodást!

Ha lemegyek egy terembe ... valamiért sokkal több embert látok lehúzni csigán, mintsem húzódzkodni. Ilyenkor kérdezem én: miért?!

Ezek remek dolgok arra, hogy más szögből bombázzuk a hátat, azonban meggyőződésem, hogy a húzódzkodás az igazi császár a hát gyakorlatok között.

Ahogy Charles Poliquin írja "sajnos a húzódzkodás, követte a teljes  (vízszintes alá) mély guggolást és az állva mellről nyomást: valahogy a testépítő magazinok írói megfeledkeztek mára róla".  Hozzátenném, de nem mi! ;)

Hiszen a húzódzkodás az egyik legjobb felsőtest építő gyakorlat, ami nem csak szélesíti a hátat, hanem a karokra is centiket képes pakolni. 

Az a jó a húzódzkodásokban, hogy annyi verzióija van, hogy nem győzünk velük betelni. A hagyományos húzódzkodást bemutattuk már. Ahogyan még réges-régen arról is beszéltem, hogy a súllyal húzódzkodás meg a létező legjobb felsőtest gyakorlatok egyike. Most egy két kevéssé használt változatot szeretnék bemutatni.

Ring Pull up (Húzódzkodás gyűrűn)
Mivel a legtöbb konditeremben nincs ilyen eszköz, emiatt ehhez be kell ruházni egy hordozható gyűrűre. Szerencsére már elérhető hazánkban is, nem kell ebayezni, mint nekem néhány évvel ezelőtt. Tehát ha megvan a gyűrű, akkor máris elkezdhetjük hurcolászni a terembe magunkkal, akár a súlyemelő övet vagy a shakert.

A gyűrűs húzódzkodás legnagyobb előnye, hogy a vállaknak szabadabb mozgást biztosít, emiatt biomechanikai szempontból kevéssé terheli a vállövet. A rossz hír, hogy emiatt az instabilitás miatt sokkal nehezebb lesz, mint a fix rúdon végzett húzódzkodás. Ha megnézel egy szertornászt, aki gyűrűzik, akkor máris megérted mennyire pokolian hatékony a gyűrűs húzódzkodás!

A fogások variálásával szintén új dimenziókban röpítheted a gyűrűs edzésedet. Például a "befogás" vagy angolosan "false grip" használatával - amikor egész tenyértőig befogunk-, akkor az alkar izmai számára sohasem látott ultra brutál égést érhetünk el. Aki végzett már valaha false grip húzódzkodást gyűrűn - az azt követően már csak legyint, amikor látja az alkarra edző, hajlításokat végzőket. Egy lapon nem lehet említeni a kettőt!

A folytatásban újabb őrült húzódzkodás verziókat fogok bemutatni, mivel számomra az egyik legkedvesebb gyakorlatról van szó.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

huzodzkodas_2.jpg

Húzódzkodás

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

hzdzkods_02.jpg

A húzódzkodás a felsőtest guggolása! Te is kellő tiszteletben tartod?

Két komoly hiba van, amit a húzódzkodás során a legtöbben elkövethetünk. Lefogadom, hogy Te is. Ha érdekel mi az, akkor kttint a cikkre!

feketelists_gyakorlatok_02.jpg

Nyak mögé húzódzkodás és nyak mögül nyomás - a feketelistás gyakorlatok!

Két gyakorlat, amely nem feltétlenül javasolt az átlag ember számára... ennek ellenére nagyon sokan csinálják, pedig nem biztos, hogy megérik meg a kockázatot. Megválaszoljuk a miért, és azt is, hogyan helyettesítsd őket!

felhzs_merevlbbal_02.jpg

Természetellenes mozdulatok a konditeremből!

... avagy most kiderül, hogy miért nem jó az, ha a tárcsa a lábfej alatt van a merev lábas felhúzás során!

trapzizom.jpg

A trapézizom

A megfelelő, minden izomrostját megcélzó edzésével nem csak a csuklyád növekedhet tiszteletet parancsoló méretekre, hanem a hátizmod vastagsága, fejlettsége is szembetűnő változásokon mehet át!

ektomorf_01.jpg

Az új ektomorf stratégia: a felsőtest edzése

Sorra vesszük, hogy az ektomorf testalkatúaknak milyen problémák miatt nem tudják a felsőtestüket hatékonyan fejleszteni - majd természetesen megnézünk jó pár megoldási javaslatot is!

szles_htizom_02.jpg

A széles hátizom

Itt van a legjobb útmutató ahhoz, hogy őrületes hátizmokat építs!

hat_tizparancsolat_4_1.jpg

Fitbuilder edzésterv 3. rész: Fókuszban a hát!

Következik a FitBuilder edzésterv harmadik része: ahol a cél nem más, mint a hátad szekrény méretűre növelése!

apr_vltoztatsok_01.jpg

Apró módosítások - más eredmények?!

Bemutatunk hat gyakorlatot, ahol apróbb módosításokkal máris tudatosan változtatni tudjuk, hogy melyik célterületet vonjuk be jobban a mókába!

htedzs_040.jpg

Három klasszikus hát gyakorlat - módosítva!

Most nem vadonatúj gyakorlatokkal fogunk Titeket bombázni - hanem egyszerűen szeretnénk bemutatni néhány alternatívát a már jól bevált, kedvenc, kedves klasszikus gyakorlatokra.