Szálkásodj és fejleszd a kondíciód a HIIT erejével!

Manapság kinek van ideje órákig a futópadon vánszorogni abban a misztikus zsírégető tartományban, nemde? Eltökéltek vagyunk, eredményeket akarunk, méghozzá azonnal. Ha Te is ilyen vagy, akkor egy valami van, ami segíteni fog a szálkás, száraz izomtömeg elérésében és a kondíciód gyors fejlesztésében: a HIT... vagyis a HIIT.

Mi az a HIIT?

Talán az utóbbi évek legnagyobb népszerűségnek örvendő módszere a HIIT, melynek jelentése: magas intenzitású intervallum tréning (High Intensity Interval Training). A kifejezés bár röviden-tömören, de összefoglalja a lényeget: olyan módszer, melynél magas intenzitású szakaszok váltakoznak az alacsony intenzitású szakaszokkal.

Bár céltól és edzettségtől függően változó szokott lenni az idő intervallumok pontos hossza, de legtöbbször a ráta az intenzív rész felé dől, vagyis a keményebb szakaszok a hosszabbak.

Mivel nyújt többet számodra a HIIT – szemben egy hosszabb és alacsonyabb intenzitású, monoton edzéssel?

Fokozottabb zsírégetés
A rövid, ámde nagyon kemény terhelés az alapanyagcserét akár egész napra felgyorsítja, sőt az intenzív edzés utáni regenerálódáshoz is zsírsavakat használhat a szervezet energiaforrásként. Természetesen a másik edzésformának is megvan a maguk helye, de ha a minél előbbi zsírvesztés a célunk, akkor a magasabb intenzitású edzések bizonyulnak igazán hatékonynak.

Hatékonyabb az állóképesség növelésére
A magas intenzitású, illetve az intervallum edzések áldásos hatása nemcsak a zsírégetésre, hanem az állóképességre is kiterjed. A rövid, nagy terheléssel, sok izomcsoportot átmozgató gyakorlatok rendkívül jól fejlesztik az erő-állóképességet – például már sokszor említettük a Tabata protokolt, mely az egyik legszélesebb körben elterjedt HIIT módszer az állóképesség fejlesztésére. Gyorskorcsolyázók, bunyósok, labdajátékosok, futók is előszeretettel alkalmazzák!

Rövid és élvezetes!
Gyors és pörgős edzések, mellyel garantáltan nem fogsz unalmadban lefordulni a szobabringáról… szóval ha Te sem a monotonitástűrésedet írnád legelőre az önéletrajzodba, akkor válaszd  a HIIT-et és integráld be az edzésedbe heti 2-3 alkalommal!

Íme egy 11 lépéses edzésterv!
A következő 11 lépéses edzésterv fokozatos terhelés növeléssel fog segíteni Neked abban, hogy drámaian fejleszd a kondíciódat, miközben lehetőséget ad, hogy a testzsír százalékod a lehető legoptimálisabb szinten tartsd. Nincs kőbe vésve, hogy Neked hetente kell ezeken a lépcsőkön végighaladnod… válts akkor szintet, ha úgy érzed, hogy könnyebben, erőteljesen tudtad teljesíteni, és nem köpted ki a beled félúton. (Igen, ilyen érzések is lesznek benned, jobb ha most felkészítelek.)

Kiegészítések!

Lényeges, hogy a magas intenzitású résznél, teljes erőbedobással kell dolgozni - fél-egy percet akár összeszorított fogakkal is, de ki kell bírni.

Ahogy már szó volt róla, az intervallum edzést sem kell feltétlenül gépeken végezned… lehet ugráló kötelezni, négyüteműket nyomni, szabadban futni… de bármilyen aktivitás mellett is döntesz, előtte melegítsd be, és a végén egy 5-10 perces levezetést, illetve utána egy rendes lenyújtást is ejtsél meg.

Ha Te mondjuk jelentős súlyfelesleggel rendelkezel, vagy épp az öt perc után a kardió gépről lehulló, és újraélesztésért kiáltozók csoportjába tennéd magad, akkor ne vágj még bele – hiszen ez a fajta edzésmódszer igen nagy intenzitású terhelés a szervezetedre! Ebben az esetben azt tartom a legjobbnak, ha elsőként egy alap állóképességet szerzel - mondjuk tudjál futni normál tempóban 30 percet egyhuzamban – majd után vágj bele a mókába.

Fontos megjegyezni, hogy a HIIT edzésbe csak akkor vágj bele, ha egészséges vagy! Akinek hajlama van a szív és keringési betegségekre, annak a HIIT életveszélyes lehet.

A HIIT helye az életedben...

A HIIT bármikor végezhető, de a legjobb, ha a súlyzós edzésektől elszeparálva és éhgyomorra (az előző étkezésedtől körülbelül 3 óra távlatában) csinálod. Az izomvesztéstől nem kell parázni, mert az főképp a kajálásod minőségétől is mennyiségétől függ erőteljesen. – persze mellette egy jól felépített edzésterv is alap, ahol nem 3 órát vacakolsz a teremben, és utána kezdesz neki a HIIT-nek…)

Ezen túl vannak olyan táplálékkiegészítők, melyekkel szintén lehet csökkenteni a katabolizmust. Ezeket az edzések előtt 20 perccel, éhgyomorra érdemes inni.

10 580 Ft -6% 9 980 Ft
olimp_bcaa_xplode_power_500.jpg
8 580 Ft -15% 7 280 Ft
bsn_amino_x_435g_new.jpg
11 980 Ft -8% 10 980 Ft
weider_premium_bcaa_powder_5000.jpg

Szintén hasznos kiegészítő a HIIT-hez a béta-alanin és NO-fokozót tartalmazó kiegészítők, melyek segítenek kitolni a fáradságot és csökkentik a savasodás mértékét!

6 980 Ft -6% 6 580 Ft
olimp_argipower_mega_caps_120_new.jpg
14 080 Ft -29% 9 980 Ft
bsn_no_xplode_1000g_new.png
11 380 Ft -16% 9 580 Ft
cobra_labs_shadow_x_270.jpg

A cikk előző részét pedig - nehogy itt lemaradj Nekem! :)

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

kezd_hibk_02_2.jpg

Növekedési hormon fokozás gyorstalpaló.

Szeretnénk most bemutatni az egyik nagyon közismert anabolikus hormonunkat: az emberi növekedési hormont: miért népszerű és miképp lehet természetes módon fokozni a termelését?

tabata_protocol_1.jpg

Tabata Protokoll

Azoknak, akik unják a hosszú kardió edzéseket, és mégis gyorsan szeretnének megszabadulni a testzsírjuktól, és azoknak akik szeretnének egy profi váltósúlyú ökölvívóéhoz hasonló kondíciót, azoknak ajánlom a Tabata edzést!

1_2.jpg

Útbaigazítás a zsírégető edzés leghatékonyabb irányvonalához.

Vajon Te is a leghatékonyabb edzésformát választottad, ha a testsúly csökkentése lenne a célod? Nézzük sorra a legelterjedtebb zsírégető módszereket... előnyöket és hátrányokat kidomborítva!

zsiregeto_edzesterv_3.jpg

A zsírégető edzés egy lehetséges útja

Egy kitűnő, ámde kemény edzésterv, mellyel nemcsak a testzsírod csökken, hanem az állóképességedet is nagyban javíthatod!

tolas_01_2.jpg

Béta-alanin

A Béta-alanin nem csak a testépítők, erőemelők és állóképességi sportolók körében népszerű, hanem egyszerűen azon hobbisportolók számára is kiváló, akik növelni szeretnék a teljesítményüket és egy izmosabb formára vágynak.

fehrje_stihez_01_2.jpg

A nagy kihívás: Hogyan válasszak proteint?

Kezdőként elég hamar meghozzuk a döntést: bizony nekünk is kell egy vödör protein! De a sok-sok lehetőség közül vajon melyik lesz számodra az ideális? Most segítünk dönteni!

citrullin_malat_01.jpg

Citrullin-malát

Őrült, mindent elsöprő energia. A fáradság nem áll többé az utadba. Érzed, ahogy az ereidben tombol a vér, az izmok feszülnek, az erőd végtelen. És mindezt EGY ÖSSZETEVŐNEK köszönheted...

tomegnovelo_vagy_feherje_02.jpg

Melyiket válasszam: tömegnövelőt vagy fehérjét?

Hogy mindenkinek rend legyen a fejében, nézzük meg, mi a különbség a fehérje és a tömegnövelő használata között, mire jó a fehérje, illetve, hogy kell-e Neked egyáltalán tömegnövelő por!

kondicionalas_08.jpg

A kondíció javítása: a csupasz alapok

A tettek embere vagy? A legegyszerűbb utasítások ahhoz, hogy erős legyél, ugyanakkor szikár és izmos. Semmi mellébeszélés, csak a tények!

metcon_01.jpg

Honnan lesz nekünk energiánk?

Metabolikus kondicionálás. Gyakran találkozni mostanában a kifejezéssel, de nem mindenki számára egyértelmű, hogy akkor ez most aerob vagy anaerob állóképesség fejlesztés, vagy mégis micsoda?

metcon_020.jpg

A metabolikus kondicionálás a gyakorlatban

metcon, metabolikus kondicionálás, crossfit, kardió, zsírégetés, anaerob állóképesség, állóképesség, metabolikus edzés

allokepesseg_04.jpg

Speciális kiegészítő kombinációk a tornádó erejű állóképességért!

Mivel számos sportágban kiemelten fontos a megfelelő szufla és állóképesség, így nézzük meg, milyen kiegészítők segíthetnek abban, hogy mindent elsöprő intenzitással tudd teljesíteni a célod!

rope_workout_050.jpg

Zsírégetés és a kardió edzés: biztos jó úton jársz?

A kardió edzést és a zsírégetést kábé mindig több legenda lengte körbe, mint a Loch Ness-i szörnyet… úgy gondolom, hogy egy írás erejéig most egyszer és mindenkorra letisztázunk pár dolgot, hogy ne legyen több félreértés.

lapos_has_03_2.jpg

Szálkásodj és fejleszd a kondíciód a HIIT erejével!

Mutatunk valamit, ami segíteni fog a szálkás, száraz izomtömeg elérésében és a kondíciód gyors fejlesztésében: a HIT... vagyis a HIIT.

Inger-gazdag(abb) kardió edzés!

"Felejtsd el a futást! Végezz változatos kardió edzéseket úgy, hogy szinte egy métert sem kell megtenned, sőt a kardió gépparkot és az aerobik órák gyönyöreit is elkerülheted!"

kredzs_01.jpg

Szálkásító programok - kisokos: Köredzés és HIIT

Mostani írásunkban a két legdivatosabb és legszélesebb körben használt zsírégető módszer mellett sorakoztatunk fel érveket-ellenérveket!

kredzs_02_1.jpg

Három érv a HIITetlenkedőknek!

Három nyomós érvvel megmutatjuk, miért jársz jobban a magas intenzitású edzéssel a sima kardió helyett!

vgs_jtszma_02.jpg

Végső játszma: 12 hetes edzésterv a zsírpusztításhoz

Egy nagyon kemény, haladó szintű, 12 hetes edzésterv következik, mellyel mindenkinek esélye nyílhat arra, hogy az utolsó, oldalán-hasán-hátsóján jó ideje tornyosuló zsírréteggel leszámolhasson!