Szálkásító programok - kisokos: Komplexek és hagyományos kardió

Az első részében az intervallum edzésről és a köredzésről kaptatok néhány fontos információt, a mostani cikkünkben pedig ismét másik két módszert mutatunk be. Érdekesség, hogy ezek közül egyik kizárólagosan a zsírégetést szolgálja, hanem ennél jóval tovább mutatva igazán sokoldalú képesség fejlesztésre képesek.

A komplex edzés

A komplexek nagyon hasonlítanak a köredzéshez, de a legnagyobb különbség köztük, hogy a köredzésnél sokkal nagyobb szabadságot engednek meg a gyakorlat választáskor - szigorúan véve, kritériumként is meg lehet adni, hogy a komplexnek eltérő jellegű gyakorlatokat kell tartalmaznia, míg a köredzésnek nem feltétlenül. Ha úgy tetszik, komplex edzésnek nevezzük azt is, amikor egymástól eltérő hatású gyakorlatokat rakunk egymással kombinációba.

Amikor mondjuk a fő sportunk melletti kondicionáló edzésnek a részeként használjuk a komplex tréninget, akkor akár hozzáadhatunk a saját sportunk sportág specifikus mozdulatait - például az erő gyakorlatot rögtön követi egy pliometrikus gyakorlat, azt pedig egy a hipertrófiát előtérbe helyező mozdulat, ezt követően pedig mondjuk a küzdősportos zsákol 2 percet, a kerékpáros teker egy nyeregből kiállós kört, vagy éppen a sprinter felugrik a futószőnyegre nyomni egy 200 métert!

A komplex edzésnek tehát nagyon sok előnye van, mindemellett azonban meg kell említeni, hogy ez már valóban olyan alapokat kíván, amivel a legtöbb kezdő nem fog rendelkezni.


A hagyományos kardió

Végére hagytuk a hagyományos kardió edzést, amit az emberek többsége még mindig a zsírégetés egyetlen járható útjának tart. Sajnos, amit a többség kardió címen csinál, az inkább csak időpocsékolás, hiszen mindig ugyanakkora intenzitással és ugyanakkora volumennel dolgoznak. Mielőtt ezt bővebben kifejtenénk, előtte beszéljük a hagyományos kardió edzésről általában.

Évtizedek óta emlegetjük a zsírégető zónát: ez az, amikor a fokozott oxigénfelvétel és a fokozott keringés egyaránt növeli az oxidatív energianyerést, vagyis amikor az elraktározott zsírokat (és mellette persze szénhidrátot is) használjuk döntően energiaforrásként. Akik ezt a típusú edzést favorizálják, azok óva intenek attól, hogy akár csak egy kicsit is átlépjünk az anaerob zónába, amikor az energianyerés már nem oxigén jelenlétébeni égetést jelent. 

Mára viszont sokszorosan be lett bizonyítva, hogy az anaerob zónában végzett edzésmunka anyagcsere fokozó hatása miatt hosszútávon több energia, azaz adott esetben zsír vesztést okoz.


Ahogy említettük, nagyon sokan roppant monoton és unalmas kardió edzést végeznek, abban a hitben, hogy ez amolyan szükséges rossz. Azonban mindezt úgy végzik, hogy mindig újra és újra ugyanazt a programot ismételgetik. Gyakorlatilag már nem fog adaptációt kiváltani, ha heteken át (jobbik esetben, mert van akik évek óta…) csinálják ugyanazt, mondjuk 40 perc sebességi séta 6 km/h-val. Nem mellesleg az, hogy valaki azért megy el terembe, hogy futópadon sétáljon az eléggé érdekes - véleményem szerint -, hiszen ezt lehetne helyettesíteni azzal, hogy mondjuk munka után nem egyből az első buszmegállóban száll fel…

Ugyanakkor a tartós állóképességi munkának igenis megvan a létjogosultsága, csak okosan kell végezni, és igenis kell emelni az intenzitást vagy a volument.

Mindig a futást szokták kiemelni, hogy a legjobb állóképességi munka - ami egyfelől igaz, hiszen az oxigén felvétel mérhetően nagyobb, mint mondjuk biciklizésnél. Ugyanakkor meg kell említeni azt is, hogy a  futásra egy erősen túlsúlyos ember - aki mondjuk 30-40 kg felesleget is cipel magán - gyakorlatilag alkalmatlan. A túlsúlyosak mellett az idősekre is általában igaz ez, ugyanakkor az is tény, hogy a futás okozta becsapódások jótékony hatással vannak az időskori csontritkulásra.

Összességében a hagyományos kardiónak igenis megvan tehát a helye az edzésprogramban, az azonban, hogy hol, kinél és mikor alkalmazzuk - azt korántsem lehet általánosítani.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

otthoni_kardi_03_1.jpg

Ha már nincs sok hátra... - Alfa-kardió a gyakorlatban

Olyan kardió programot fogok most bemutatni, melynek segítségével mindenki kegyetlenül lesújthat a mit sem sejtő, utolsó makacs zsírpárnáira.

1_2.jpg

Útbaigazítás a zsírégető edzés leghatékonyabb irányvonalához.

Vajon Te is a leghatékonyabb edzésformát választottad, ha a testsúly csökkentése lenne a célod? Nézzük sorra a legelterjedtebb zsírégető módszereket... előnyöket és hátrányokat kidomborítva!

termogenikus_zsiregeto_1.jpg

Termogenikus zsírégetők

Felpörgetett energiaszintet, sebtében leolvadó kilókat, és a sivatagnál is szárazabb izomtömeget ígérnek. Vajon ez ismét csak egy üres, reményeket sugalló reklámszöveg, vagy okosan használva valósan segíthetik a céljainkat?

sprint_04.jpg

Hivatalosan is jobb a sprint, mint a kocogás!

A legfrissebb ilyen kutatás most, szeptember 5-én került leközlésre Dr. Stuart Gary által, amiben ismét bebizonyították klinikai körülmények között, hogy a nagy intenzitású kardió hatékonyabb és egészségesebb!

kardio_07.jpg

Utolsó esély a kardió edzésnek!

A kardió szívás. De szerencsére manapság újabb ötletes edzéstrendek jelentek meg, amikkel most már egész baráti viszonyban át lehet vészelni a kardió napokat.

komplex_01.jpg

Jöhet valami más... keményebb... ütősebb? Itt a komplex tréning!

Többet és mást akarsz egy szimpla köredzésnél? Ismerd meg a savasodás új útját: Komplex edzés, ami igazából baromi egyszerű!

komplex_edzs_02.jpg

A rúd, a tárcsák és a tejsav találkozása: Komplex edzés a gyakorlatban!

"Ha szeretnél zsírt égetni, ha szeretnéd az anaerob teljesítőképességed határát feszegetni vagy épp szorít az idő... használj komplexeket! Én nagy fanatikusa lettem ennek a módszernek, és javaslom, legyél Te is az!"

rope_workout_050.jpg

Zsírégetés és a kardió edzés: biztos jó úton jársz?

A kardió edzést és a zsírégetést kábé mindig több legenda lengte körbe, mint a Loch Ness-i szörnyet… úgy gondolom, hogy egy írás erejéig most egyszer és mindenkorra letisztázunk pár dolgot, hogy ne legyen több félreértés.

Inger-gazdag(abb) kardió edzés!

"Felejtsd el a futást! Végezz változatos kardió edzéseket úgy, hogy szinte egy métert sem kell megtenned, sőt a kardió gépparkot és az aerobik órák gyönyöreit is elkerülheted!"

kredzs_01.jpg

Szálkásító programok - kisokos: Köredzés és HIIT

Mostani írásunkban a két legdivatosabb és legszélesebb körben használt zsírégető módszer mellett sorakoztatunk fel érveket-ellenérveket!

tomegnoveles_sulyemelo_gyakorlatokkal_03jpg_2.jpg

Maximális erő és robbanékonyság a komplex edzés módszerével!

Szeretnél egy erősebb, gyorsabb, szálkásabb testet? Íme egy sokkoló edzésmódszer, mely könnyen alkalmazható, és egyszerre segíti az említett célok elérését!

futkaland_01.jpg

Futókalandok... avagy mi már csak így futunk!

Bevállalós vagy? Benne lennél egy kis futókalandban? Ha unod a szokványos kardiót, akkor próbáld ki elvetemült ötletünket!

dita_021.jpg

Miért nem sikerült még mindig lefogynom?

Íme pár tipp, amivel felgyorsíthatod a fogyást, illetve talán megleled annak az okát, hogy eddig miért nem volt oly sikeres a diétád.

finisher_03.jpg

Végső játszma: így pusztítsd el a zsírokat!

Egy módszer, mellyel nem kell átvariálnod az edzésterved, csupán 5-10 percet vesz el az életedből alkalmanként - ennek ellenére rövid idő alatt, rendkívül hatékonyan segít lepucolni az utolsó kiló zsírtömböket. Érdekel? Kattints a cikkre!

vgs_jtszma_02.jpg

Végső játszma: 12 hetes edzésterv a zsírpusztításhoz

Egy nagyon kemény, haladó szintű, 12 hetes edzésterv következik, mellyel mindenkinek esélye nyílhat arra, hogy az utolsó, oldalán-hasán-hátsóján jó ideje tornyosuló zsírréteggel leszámolhasson!