Szabad-e telített zsírokat fogyasztani?

Mivel tudod helyettesíteni őket egyáltalán?

Általában azt javasolják, hogy a telített zsírok fogyasztását mérsékeljük és helyette keressünk egészségesebb alternatívákat. Ekkor szembesülünk azzal, hogy pontosan milyen helyettesítő terméket is válasszunk helyettük, mert kvázi ebben is káosz van... Tovább bonyolítja a témát, hogy néhányan vitatják, hogy valóban teljesen ki kellene-e zárni a telített zsírokat. Kicsit beszéljünk a témáról, mert sok, egymásnak ellentmondó információ kering.

Ami általánosan elfogadott, hogy a telített zsírokat csökkentő diéta hatására csökkenti a keringési rendszert érintő betegségek kockázata, különösen a szív koszorúér betegségeit hozták/hozzák összefüggésbe vele. Ekkoriban volt a "zsír-pánik" és az volt a köztudatban, minden zsír rossz, a koleszterin minden formában ártalmas, és mindenki, aki egy gramm zsírt is eszik, azonnal szívinfarktust kap. Az idők során azonban bebizonyították, hogy a zsírok teljes elhagyásának több hátulütője van, és nagyobb károkat okoz, mint a rettegett tepertő és szalonna...

Az Amerikai Kardiológusok Folyóiratában jelent meg az a tanulmány, amiben azzal foglalkoznak, hogy a legjobb hatással a keringési rendszerre az van, ha telítetlen zsírokra cseréljük többségében a zsírbevitelünket, és emellett a megfelelő szénhidrátok fogyasztjuk. 

Néhány telített zsírt helyettesítő alternatíváról, amit bevezettek azóta kiderült mégsem annyira klassz ötlet volt. Gondolunk itt a sokakat vitatott keményített növényi olajok alkalmazására...

Hangsúlyozni kellene az olyan növényi zsírok fontosságát, mint például a magvas növények (mandula, mogyoró), avokádó, kókusz, a mesterségesen előállított vegyületek helyett - írják sok helyen. Viszont arra vonatkozólag is van számos infónk, hogy a telített zsírok hatására a szterán vázas hormonok, amilyen a tesztoszteron is nagyobb mértékben szintetizálódnak.

Ez a téma egyébként igen megosztó orvos és biológus körökben van, aki szerint a bevitt zsírok 20%-nak telített zsírnak kellene lennie, hogy normális hormontermelésünk legyen, máshol meg azt írják ehhez olyan 5% is elég. Nyilván nem fogunk most igazságot tenni, csak éppen arra akarunk rávilágítani, merjünk utána olvasni a témának, mert igen komoly eltérések vannak! Bőven lesz még a témában eredmény...

Most szorítkozzunk arra a néhány tényre, amiben jelenleg mindenki egyetért a témában:

•    A sütéshez lehetőleg hidegen sajtolt olívaolajt használjunk. A kókuszzsír mostanában divatos alternatíva lehet, de az ára sokszor az amúgy is drága olívaolajénál is húzósabb.
•    A telített zsírok bevitelét csökkentsük, de ne zárjuk ki teljesen. Elvileg abban egyetért jelenleg minden kutató, hogy a transzzsíroknál még a sima nagyi spájzában bödönben álló disznózsír is jobb!
•    Kerüljük az olajban merítős sütési módot. Akár az olyan tipikus családi ételeknél, mint a rántott hús is inkább próbáljuk meg azt, hogy sütőben elősütjük tűzálló tálban, és utána éppen csak egy vékony réteg olajon megpirítjuk, hogy "legyen színe". El sem hiszed mennyivel kevesebb zsírt (adott esetben olajat) eszel meg az ilyen módon elkészített ételekkel.
•    A snackek gyanánt próbáld meg a csonthéjasakat: a mandula vagy éppen a paradió fehérjetartalma egészen magas amellett, hogy van bennük lévő zsírok a "jó" kategóriába esnek.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

d_vitamin_03_1.jpg

Az Omega-3 zsírsavak fontossága és bevitelével kapcsolatos tanácsok

Az omega-3 zsírsavak előnyeiről már biztos mindenki élből fel tudna sorolni egy párat. Jöjjön ezért most az Omega-3 három olyan pozitív élettani hatása, amit mi, lelkes sportemberek is igazán fogunk értékelni!

get_ripped_6_pack_abs_reskin_2.jpg

A zsírbevitel egészséges és finom módja - diétánál is

Akár diétázunk, akár nem, a zsírbevitelt nem szabad elhanyagolni. Nézzük meg mit és mennyit ehetünk diétában.

transfat_02.jpg

Transz-zsírsavak

Tudtuk, hogy a "gonosz" itt jár köztünk, de nem volt arca és csak annyit tudtunk, hogy áldozatait szív és érrendszeri betegségekkel gyilkolja szép csendben. Mára azonban már ismerjük az ellenséget a nevük (mert bizony többen vannak): transz-zsírsavak.

telitett_es_a_telitetlen_zsirsavak_010.jpg

A zsír nem ellenség!

Nézzük, miért kell zsírt is bevinni a szervezetünkbe - és miért ne dőljünk be annak a túlhaladott nézetnek, hogy mindig csak a zsírszegény, zsír csökkentett, illetve zsíroktól teljesen kasztrált élelmiszereket kell fogyasztani!

omega_3_020.jpg

Zsírsavakkal az izomépítésért!

Miképp segítheti az omega-3 az izomépítést? Többek között erre is fény derül - illetve arra is, hogy mennyit és mivel kombinálva érdemes bevinni a legjobb eredményekért!

omega_7_01.jpg

Omega-7 zsírsav?! Mégis kik ők, honnan jöttek, és miképp segíthetnek az izomépítésben?

Általában mindig az Omega 3 és 6 zsírsavak mennyiségét szokták a cikkek hangsúlyozni - most azonban beszéljünk egy nem esszenciális, és relatív kevéssé ismert Omega 7-ként ismert zsírsavak csoportjáról... már csak azért is, mert számos előnyös hatása van a zsírmentes tömegnövelésre.