Steve Reeves

Profi testépítő és az 50-es évek legjobban fizetett színésze!

Régi idők ikonjait bemutató sorozatunkban egy újabb USA-beli úriembert ismerhettek meg. Mondhatni egy igazi cowboyt, aki nemcsak Amerikában, hanem a világ minden táján bekerült a világ legjobb testépítői közé, aztán pedig áttelepülve Európába megtestesítette a kor akcióhősét az 50-es és 60-as években. Ismerd meg Steve Reeves-set!

Néhány fontos adat:
Születési adatok: 1926. január 21. Glasgow (Montana, USA)
Elhunyt: 2000. május. 1-én Valley Center (California, USA)

Paraméterek:
Magasság: 186 cm
Testtömeg: 97 kg
mellkas: 132 cm
bicepsz: 47 cm
alkar: 35 cm
derék: 79 cm
comb: 66 cm
vádli: 48 cm
nyak: 45 cm

Néhány érdekesség az életéből:
A montanai Glasgow egy kisváros, nem messze a kanadai határtól, ahol ír és német származású szülők gyermekeként született meg Steve, 1926-ban. A családi háttér volt igazából az a meghatározó tényező az életében, ami arra motiválta, hogy vasat ragadjon. Az édesapját sajnos korán elveszítette egy baleset során, mindössze másfél éves csecsemő korában. Telt-múlt az idő, az édesanyja pedig sokat mesélt a felcseperedő kisgyereknek az apjáról – arról, hogy mindig is egy jó formában lévő, erős fizikumú úriember volt. 

10 éves volt, amikor Steve néhány hónapot egy baráti család farmján töltött. Ott ismerte meg egy Vernon Hall nevű idősebb fiút, aki hobbi szinten súlyokat emelt. Ahogy mesélte egy interjúban: "Akkor kezdett érdekelni a testépítés, amikor láttam Vernon nagyszerű fizikumát. Ahogy Vernon levette az ingét favágás közben, minden balta csapáskor az összes izma megfeszült a testén".

Innentől kezdve elszántan edzeni kezdett a fellelhető források alapján, amik akkoriban még leginkább szájhagyomány útján terjedő módszerek voltak. Édesanyja támogatta és motiválta, hiszen mindent megtett azért, hogy a családi asztalra a lehető legjobb minőségű ételek kerüljenek.

Amikor Oaklandba költöztek, akkor Steve megismerkedett egy Ed Yarick nevű testépítő edzővel, aki meglátta a lehetőséget a mindössze 16-17 éves fiúban. Ekkor indult el testépítő karrierje, ami bár nem volt nagyon hosszú (már ami a versenyzést illeti), de annál nagyobb hatással volt a későbbi generációra. Eredményeinek pontos listáját a cikk végén láthatjátok.

1946 és 1949 között számos világversenyen indult testépítésben, majd ezt követően elcsábult a filmvászonra. A Dzsungel Kimbarja című TV sorozatért epizódonként 275 dollárt kapott, ami 1949-ben nem volt rossz summa. Azonban igazi "színész-celeb" a spagetti földön lett, ugyanis az olasz rendezők hatalmas pénzekkel csábították át Európába. Hasonlóan Reg Parkhoz, Őt is általában görög félistenként, láthattuk.

Az istenek élete azonban nem csak játék és mese, hallottál már gonoszról, a csúf kopasz Hádészról? Szóval a vásznon sokszor láthattuk megsebesítve, leláncolva, összezúzva. A valóságban Steve nem nagyon használt dublőröket, vagyis minden jelenetet maga forgatott, legyen az akármilyen kaszabolós, szikláról leugrós… emiatt pedig valóban szükség volt jó fizikai kondícióra a filmes karrierje során is. Viszont ez nem tűnt rossz üzletnek, hiszen az 50-es években a legjobban fizetett filmszínész volt Európában!

Eközben már folyamatosan edzőként is dolgozott és 1956-ban saját termet is nyitott, egyszerűen csak "Steve Reeves testformázó klub" néven. Később könyvet is írt "Building the Classical Physique - the natural way" (Építsünk klasszikus fizikumot - a természetes út) címen, melyben a klasszikus, "régi iskolás" módszereket népszerűsíti.

Kétszer nősült élete során, második feleségével vett egy birtokot Californiában és ott élt haláláig.

Eredményei
•    1946 - Mr. Pacific Coast (későbbiekben ezt a versenyt Mr. Nyugat-Amerikának nevezik át)
•    1947 – Mr. Pacific Coast (későbbiekben ezt a versenyt Mr. Nyugat-Amerikának nevezik át)
•    1947 - Mr. America
•    1948 - Mr. World
•    1950 - Mr. Universe
•    1948 - Mr. USA (2. helyezett)
•    1948 - Mr. Universe ((2. helyezett)
•    1949 - Mr. USA (3. helyezett)

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények