Sportolók! Három tipp a megfelelő kar-edzéshez!

Mi az a három dolog, amit szem előtt kell tartanod?

A hagyományosabb edzős módszerek helyett most egy kicsit rugaszkodjunk el - és nézzük meg, hogy akinek a súlyzós edzés elsősorban kiegészítés a fő sportága mellé, annak miképpen kellene edzenie karra. Átfogóan igyekszünk segítséget nyújtani abban, hogy magad határozd meg, hogy mennyit és milyen formában kell majd edzened a karodon elhelyezkedő izomcsoportokat.

Minden komoly sportolónak kell erőnléti edzés, ha igazán eredményes akar lenni! Természetesen az már sportágtól, életkortól és a technikai szinttől is függ, hogy pontosan mennyit kell rászánnod. Elsőként fel kell tenned magadnak néhány kérdést:

Mit is kell csinálnod a karoddal a sportágadban?

A kérdés elég logikus, hiszen ez már önmagában meghatároz szinte mindent. Például egy focistának kell valóban hatalmas bicepsz? Mivel Ő elsősorban a karját a gyorsításhoz fogja használni, a manőverezéshez, emiatt nem szükséges állandóan karozni. (Kivéve persze, ha esetlegesen a játék stílusodhoz hozzá tartozik, hogy az ellenfél válogatott játékosát egy laza nagy külső horog dobás szerű mozdulattal a földre vágod... :) )

Melyik izmok a legfontosabbak a sportágadban a karodon (a hajlítók vagy a feszítők, netán az alkar izmok)?

Alapszintű mozgáselemzésre sem lesz szükség, csak józan észre, hogy meghatározd, mi leginkább dolgozik. Hogyan gondolkozz, egy kis segítség:

•    Kosárlabda: teljes egésze a karnak, emellett erős vállak
•    Röplabda: a vállak a leges legfontosabbak
•    Ütős sportok (tenisz, tollas, vagy már itthon is a baseball): erős és stabil vállak, a lendítésekhez, erős tricepsz, ami tehermentesíti a könyököt
•    Jégkorong: gyakorlatilag minden izma a karnak
•    Küzdősport - álló küzdelem (box, thai- és kick-box, karate, savate… stb.) : sok toló mozdulat, mellette nem árt a stabil váll sem a találatoknál
•    Küzdősport - földharc (judo, birkózás, grappling): húzás-tolás egyaránt fontos, erőteljes karhajlítók és alkar


A sporthoz mi kell elsősorban: erő, állóképesség vagy gyorsaság, esetleg egy kicsi mindből?

Ezzel határozod meg egyszerűen milyen súlyokkal, milyen ismétlés tartományokban, mekkora pihenőkkel és milyen jellegű gyakorlatokkal fogsz edzeni. Nem gondoljuk, hogy ez további magyarázatot igényelne.

Ami a sportágak 80%-hoz elengedhetetlen az ez erő. Mi építene jobban erőt, mint súlyzós gyakorlatok? Kétség kívül előtérbe a komplex gyakorlatokat kell helyezni, és kevesebb izolációt. Vagyis ne úgy képzeljük most innentől kezdve újra csak és kizárólag csigás lenyomásokat és Scott pados bicepszet kell csinálni, ha a sportágadhoz akarsz erőt növelni.


A gyorsaságok és a dinamika elengedhetetlen egy kézilabdásnak, vagy egy karatésnak, de mondjuk egy kerékpárosnak teljességgel haszontalan.
A dinamika fejlesztésről nemrégiben írtunk, itt most nem mennénk bele részletesen, hiszen ott bőven kapsz róla infókat, keress rá a cikkek között! (Lentebb néhány kapcsolódó cikk!)

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

dinamic_effort_02.jpg

A dinamikus erőfeszítés (Dynamic Effort) módszere

A dynamic effort egy nagyon eredményes edzésforma, ami radikálisan fejleszti a robbanékonyságot, így a maximális erőfeszítéssel kombinálva kapunk egy remek robbanékonyság és erőfejlesztő programot.

pliometrika_03.jpg

Pliometrika

Miután tehát a "hétvégi harcosok" edzésében is szeretett kaptak a pliometrikus gyakorlatok, és a funkcionális edzés elterjedésének köszönhetően egyre szélesebb kör alkalmazza - így fontosnak tartottuk, hogy mi is írjunk róla néhány alapvető gondolatot.

a_sulyzos_edzes_kuzdoes_massportokhoz_01.jpg

A súlyzós edzés küzdő (és más) sportokhoz: előny vagy hátrány?

Tatamiról az edzőterembe? Tévhitek, problémák és megoldási kísérletek: gyorsaság, robbanékonyság és erőfejlesztés súlyzós edzéssel!

medicin_labda_04.jpg

Medicin labda edzésterv

Több jópofa edzéstervem van medicin labdára, elsőként egy teljes testes köredzéssel nyitunk!

ironman_03.jpg

Táplálékkiegészítők triatlonhoz és más állóképességi sportághoz

Lássuk milyen kiegészítőket érdemes beszerezni, ha esetleg most triatlonisták akarnánk lenni...

harangozas_05.jpg

Törzsizom edzése labdajátékosoknak

A mostani írásunkban kifejezetten labdajátékosoknak - azon belül is kosarasoknak és kézilabdásoknak - a törzsizom fejlesztéséről fogunk beszélni.

kibl_lesz_a_j_focista_04.jpg

Miképp lehetsz (még) jobb focista?

Labdarúgó edzőknek vagy akár hobbi focistáknak is hasznos írás következik: miképp fejleszd a kondíciódat, hogy legközelebb labdába rúghass a győzelemért!

foci_01.jpg

Egyszerű, mégis hatékony erőnléti edzés focistáknak

Egy rövid, ugyanakkor hatékony program, mely kifejezetten focistáknak lett tervezve!

box01.jpg

Ütőerő fejlesztési tippek: a gyors, gyilkos ütésekhez!

Gyilkos, erős és gyors ütőerőt szeretnél? Így tréningezz rá a teremben!