Speciális populáció edzése 1. rész: Kik ők és miképp sportolhatnak?

Mostanában sokszor tartanak szemináriumokat a "különleges populáció" edzéséről, vagy éppenséggel egy edző úgy hirdeti magát, hogy Ő bizony felkészült ennek a csoportnak az edzését illetően. Ez eddig mind szép és jó, de valójában kik is tartoznak ide? Mitől különlegesek, és miért más az Ő edzésük, mint egy átlagos embernek? Mostani írásunkban igyekeztünk összeválogatni, kik és miért sorolhatók ide - majd a folytatásokban elmélyülünk benne, milyen alapszabályok vonatkoznak Rájuk!

A különféle szervezetek másképp határozzák kik és miért tartoznak a "speciális igényű" kategóriába, de most lássuk azokat, akik tutira ide sorolhatók:

Szív és keringési betegséggel küzdők: az infarktust túlélők, a szívműtéten átesettek, perifériás vaszkuláris betegséggel élők (pl. érbetegségek), pangásos szívelégtelenségben szenvedők, revaszkularizáció, szívbillentyű-rendellenességek, és / vagy keringési rendellenességgel  (pl. magas vérnyomás) élők.

Ha egy-két mondatban kellene megválaszolni mire kellene ügyelniük?

Kerülni az olyan gyakorlatokat, ahol hirtelen a nyugalmiról ugrik fel pulzus, és hosszabb bemelegítések kellenek!

Pulmonális betegek: Krónikus obstruktív tüdő-rendellenesség, krónikus korlátozó pulmonális rendellenesség, pulmonáris magas vérnyomás, és / vagy az asztma.

Ha egy-két mondatban kellene megválaszolni mire kellene ügyelniük?

Hasonló, mint a keringési zavarosaknál. Fokozódó terhelés, ugyanakkor igenis az edzés egy bizonyos szakaszában jussunk el oda, hogy az kihívást jelentesen! Ne féljünk alkalmazni akár intervallum edzést!

Anyagcsere zavarok: Cukorbetegség ( I és II típusú), a túlsúly vagy elhízás, pre-diabétesz, a metabolikus szindróma, pajzsmirigy-rendellenességek, és a végstádiumú vesebetegség.

Ha egy-két mondatban kellene megválaszolni mire kellene ügyelniük?

A cukorbetegeknél, ha edzenek legyen mindig ott a "pen", és némi szőlőcukor. Ne csak tartsák kéznél, de lehetőleg mondják meg az edzőpartnernek vagy edzőnek, az hol keresse, ha beüt a baj!

Immunológiai: krónikus fáradtság szindróma, vérszegénység, autoimmun rendellenességek (pl.: lupus, a rheumatoid arthritis), és  a véralvadási rendellenességek.

A csontrendszert érintő elváltozások: Csontritkulás, végtag-amputációk, osteoarthritis, gerinc elváltozások, ízületi betegségek, ízületi protézisek, sarcopenia, tartási rendellenességek, és a cisztás fibrózis.

Ha egy-két mondatban kellene megválaszolni mire kellene ügyelniük?

Gyakorlatilag minden ortopédiai eredetű elváltozásnak segít a megfelelően felépített mozgásterápia. A lehető legnagyobb kárt akkor okozzuk, ha túl sokáig hagyjuk pihenni egy-egy ilyen után az embert. Az izomzat edzésével korrigálható valamilyen mértékben a csontrendszer tökéletlensége is!

Pszichológiai / viselkedési zavarok: táplálkozási zavarok, testkép zavarok, a depresszió, és a kémiai (pl. alkohol, drog) függőség.

Neuromuscularis betegségek: Stroke, agysérülés, gerincvelő-rendellenességek, sclerosis multiplex, agyi bénulás, Down-szindróma, Parkinson-kór, epilepszia, egyensúly zavarok, és izomsorvadás.

Rák: Bármely szervrendszert érintő változata.

Speciális populációk közé tartoznak azok az embercsoportok is, akik nem feltétlenül élnek együtt krónikus betegséggel, csak egyszerűen olyan tényező áll fenn, ami miatt különleges bánásmódot igényelnek. Ilyen lehet pl: a hölgyek a  terhesség alatt, a szülés utáni időszakban és a menopauza után.

Ha egy-két mondatban kellene megválaszolni mire kellene ügyelniük?

Az ilyen betegségben szenvedők edzését elsősorban hagyjuk valódi szakemberre, és ne próbáljuk alkalmazni rájuk a sima, mezei gyúrós elveket, mert egész más hozzáállást igényelnek!

A folytatásokban igyekszünk mélyebben beleásni magunkat abba, miképpen kellene edzeni a fenti csoportokat!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények