Scott Adkins

A brit, aki a családi hentes biznisz helyett a szorítót választotta

Szeretnétek megtudni, hogyan jutott el egy angol középosztálybeli srác odáig, hogy színészként egy orosz fegyencet játszva, vállán a jellegzetes 'Vor v zakone' tetoválással kick-boxoljon egy amerikai moziban? Hogyan kezdte a pályafutását? Hogyan edz? A következő írásban ezt járjuk körbe.

1976-ban látta meg a napvilágot az angliai Sutton Coldfield-ben, egy olyan család kisebbik gyerekeként, akik több generáció óta henteskedéssel foglalkoztak. Nem volt éppen szorgalmas tanuló, így amikor a szülei elaludtak ő felosont, és egész éjjel filmeket nézett. Egészen kis kora óta lételeme volt a mozgás.

Számos VHS kazettás karate filmet végignézve Scottnak a példaképei Bruce Lee és társai lettek. Amikor 10 éves korában az édesapja beíratta őt és bátyját a helyi judo klubba, egy úgy korszak vette kezdetét. Az apja garázsát a privát dojójává alakította. Majd az érdeklődése csak fokozódott amikor 14 éves korától Tae Kwon Do-t kezdett tanulni, majd nem sokkal később kick-boxra váltott.
A film rajongó Scott felvett egy dráma kurzust a Sutton Coldfield Főiskolában. Viszont visszahúzódó és félszeg személyisége miatt első körben nehezen tudott megbirkózni azzal, hogy a tekintetek rá szegeződnek. 21 éves korában a Webber Douglas Dráma Akadémiaba nyerhetett volna felvételt, azonban a magas tandíjat képtelen volt fizetni, emiatt végül nem végezte el. Csalódottan azt hitte ez a filmes karrierje vége. 

Amikor mégis kapott egy szerepet egy hongkongi harcművészeti filmben, akkor talán még ő maga sem mert álmodni róla, hogy olyan legendák produkcióiban dolgozhat mint Yeun Wo Ping, Sammo Hung vagy éppen Jackie Chan. Ezt követően elindult a holywoodi sikertörténete is.

Feltűnt ezen kívül számos más produkcióban, mígnem megkapta első főszerepét a Nindzsában 2010-ben. Viszont bár korábban is szerepelt a vásznon, de valószínűleg a Vitathatatlan 2 óta lett igazán ismert, az előszóban említett orosz elítélt megformálásával. A negatív szereplő karaktere akkora siker lett, hogy a harmadik epizódban már főszereplővé avanzsálódott. A bevezetőben tettem említést a börtön tetkóira a filmben aki szemfülesebb az láthatta, hogy régen az MMA-s Alexander Emilianenkonak is fel volt varrva a két csillag, de mára át van üttetve neki, ahogy legújabban a Feláldozhatók 2-ben (tudjátok Sly rendezése, amiben összegyűjtötte az összes 80-as /90-es évek akció hőseit, akiken mindannyian felnőttünk) láthatjuk majd.

Scott Adkins edzésterve
(Ha hihetünk a netes forrásoknak)
Scott heti hat napot edz, a súlyzós programon kívül természetesen harcművészeti edzései is vannak, de mi a súlyzós edzésére fókuszálunk most.

"A" nap: lábak és vállak
4*8 egy lábas guggolás
3*10 állig húzás rúddal
4*10 kettlebell szakítás
3*10 mellről nyomás rúddal
3*12 felugrós guggolás
3*8 döntött törzsű oldal emelés
3*10  kitörések

"B" nap: Mell, hát, karok
4*8 renegát evezés
3*10 tricepsz lenyomás fordított fogással
4*10 kábeles karhajlítás
3*10 dőlt pad nyomás kézisúlyzóval
3*12 húzódzkodás
3*8 egy lábas felhúzás
3*10 szűk nyomás padon

"C" nap: HIIT és core edzés
10 perc HIIT futógépen
3*30 mp támasz gyakorlatok gimnasztikai labdán
3*30 mp ugrások guggoló támaszból fekvőtámaszba váltott lábbal (mountain climbers)
3*10 TGU kettlebellel
3*10 harangozás csigás képen
3*10 lábemelés
3*10 hyperextenzió
4*12 törzsfordítás ülésben medicin labdával
10 perc ugráló kötél

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
http://www.youtube.com/watch?v=MWu_LXME510
Tóth Ádám Péter | 2012-05-28 10:18:54
Van Damme, Bolo Yeung, Bruce és Brandon Lee, valamin Jackie Chan után a legnagyobb harcművész... Imádom a bunyóját!!!
Csaba Nagy Krausz | 2013-06-03 08:34:14

Kapcsolódó cikkek

musclepharm_02.jpg

MusclePharm: kiegészítők harcosoknak, atlétáknak, hobbisportolóknak!

Rendhagyó módon most nem egy konkrét terméket, hanem egy márkát szeretnék Nektek bemutatni.

ni_mma_01.jpg

Csajok grappling és MMA edzése

Erősítő edzésterv és mellette sok hasznos tudnivaló a harcos amazonoknak!

betegen_edzeni_03_2_1.jpg

Tíz elhagyhatatlan mozdulat a harcos fizikumért! - 1. rész

Jöjjön pár hasznos gyakorlat, mely a sérülés viszonylag alacsonyabb kockázatával, de roppant hatékonyan fejlesztik azt az erőt, amivel helyt tudsz állni - akár hétköznapi, akár hivatásos harcosként!

klvvs_05_1.jpg

10 elhagyhatatlan mozdulat a harcos fizikumért! 2. rész

Jöjjön pár hasznos gyakorlat, mely a sérülés viszonylag alacsonyabb kockázatával, de roppant hatékonyan fejlesztik azt az erőt, amivel helyt tudsz állni - akár hétköznapi, akár hivatásos harcosként!