SMR masszázs

Egy technika ahhoz, hogy gyorsabban gyógyulj és sérülésállóbb legyél!

Tapasztalataim szerint nem annyira ismert még az SMR masszázs (vagy szokták még a nagyon beszédes "foam rolling" névvel is illetni), ezért most néhány mondatban beszélnék róla. A három betű annyit tesz: Self-Myofascial Release - ami szabad fordításban önmagunknak végzett izompólya fellazítást jelent. A módszer segít abban, hogy lazább legyél, ugyanakkor gyorsabban gyógyulj az izomsérülésekből, és ezáltal jobban bírd a megerőltető edzéseket!

Tudom ez most egy kicsit TV-shopba illő felsorolás volt, és már csak a közönség mesterkélten döbbent arckifejezése hiányzik. Elöljáróban szeretném leszögezni, nem vagyok ügynöke egyik habszivacs henger gyártónak sem. :) Mindössze magam is már lassan egy éve használom, és valami összehasonlíthatatlan érzés - emiatt gondoltam, hogy szükséges volna bemutatni mindenki számára.

Mi is az a fascia?

A fascia nem más mint a kötőszövet, ami az egész testben az egyik leggyakoribb szövettípus. Körülveszi a szerveket, amolyan határvonalakat képez, fenntartva a tagolódását azoknak, és gyakorlatilag a tartó szerepet is ez tölti be a csontokon kívül. Hasonlóan a szalagokhoz, a kötőszövet is kollagénekből áll, és ezek a kollagének biztosítják, hogy odabenn minden a helyén maradjon.

Az izmokat körülvevő fascia (izompólya) ezen belül is sajátos szerepet kap, ugyanis az izomműködést nagyban befolyásolja ennek az elasztikussága. A túlságosan feszes fascia merevvé teszi az izmokat. Úgy képzeld el, hogy egy nagyon szűk harisnyát húznál az izmokra, amitől a mozgás kevésbé lesz gördülékeny, sőt nehézkessé válik.

Az átlag sportolóknak - főleg akik súlyzókkal végeznek erősítő edzéseket - ez a fajta kötött érzés az évek során állandósulhat. Ezt ellensúlyozva végzünk nyújtó hatású gyakorlatokat, azonban a nyújtás csak az izomhosszát befolyásolja, a letapadásokkal nem tud mit kezdeni. Ugyanakkor az sem jó. ha az izompólya túl laza, mert akkor a megváltozott mechanikai erők miatt szintén nem lesz optimális a teljesítmény.

Az izompólya fellazítás segít beállítani a megfelelő elaszticitását a kötőszövetnek. Aki volt már masszázson, az ismeri az érzést (főleg thai masszázson szeretik alkalmazni), hogy amikor megtalálja a "csomót" a masszőr, akkor arra a pontra nyomja a könyökét, vagy tenyerét és ott tartja, Te pedig férfiasságod megvédése érdekében próbálsz nem sikítani. Konkrétan a művelet nagyon fájdalmas is tud lenni, de ha rendszeresen végzik, akkor egy idő után egyre kevésbé válik kellemetlenné, mert már kevésbé lesz letapadva az izom.

Az a baj azonban, hogy a masszőr drága dolog. Akár alkalmanként otthagyhatunk egy olyan összeget, amibe egy szivacshenger kerülhet. Emiatt mondhatni, hogy az egyszeri beruházással elérhetjük, hogy lesz egy saját kis masszázs centrumunk - és most nem többszáz ezer forintos masszázs fotelekben kell gondolkozni.

Az SMR jó eszköz a sérülések rehabilitációjában, ugyanis a heges szövetnek segít a gyógyulásban. Javítja a terület vérellátottságát, és segít mobilizálni az anyagcsere melléktermékeket a területről.A folytatásban választ kapunk a "hogyan használjuk" és "mi történik ilyenkor" kérdésekre!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

kredzs_02_3.jpg

Bemelegítés a gyakorlatban

Hasznos tippek: hogyan melegítsünk be súlyzós edzéshez?

smr_hasznalata_02.jpg

SMR masszázs használata

Most megtudhatjátok, hogyan használjátok a szivacshengert, illetve arra is rávilágítunk, hogy ez miért is lesz olyan jó nekünk!

derekajdalom_03.jpg

Derékfájdalmak nyomában

Járjuk körbe az egyik leggyakoribb problémát, a derékfájdalmakat: hogyan enyhítsük az alsó háti panaszokat gyorsan és hatékonyan!

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

kondicionalas_08.jpg

A kondíció javítása: a csupasz alapok

A tettek embere vagy? A legegyszerűbb utasítások ahhoz, hogy erős legyél, ugyanakkor szikár és izmos. Semmi mellébeszélés, csak a tények!

nyjts_06.jpg

Statikus nyújtások - régi és jól bevált módszerek újra elővéve?!

A statikus nyújtások talán mai napig a legszélesebb körben alkalmazott hajlékonyság fejlesztő gyakorlatok, így most adunk egy hasznos összefoglalót: mit, mikor, miért és hogyan végezz!

pnf_04.jpg

PNF és egyéb modern nyújtási technikák

Ismerkedjünk meg a PNF-fel, ami jelen álláspont szerint az egyik leghatékonyabb - hacsak nem "A leghatékonyabb" - technika az ízületi mozgásterjedelem növelésére.

setalos_kitores_060.jpg

Állj féllábon és megmondom, ki vagy!

Most megtudhatod mi az oka, hogy bajban vagy a kitörés variációkkal, másfelől az alábbi mozgásminta próbatétel lesz arra, hogy meghatározzuk, milyen állapotban vannak a csípő-medence komplexumot mozgató izomcsoportok!

rud_a_sarokban_02_1.jpg

10 tipp az ízületeid védelméért!

A glükózaminon túl számos más táplálék és/vagy kiegészítő létezik, ami az ízületek egészségét szolgálja. Nézzünk meg ebből 10-et, amit viszonylag könnyedén elérhetsz Te magad is!

combhajlt_srlsei_03.jpg

Combhajlító sérülések fókuszában!

Íme pár tipp, amivel elkerülhetsz egy komolyabb combhajlító sérülést!

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!

atlta_edzs_02.jpg

Eddz úgy, mint egy atléta!

Szeretnél olyan esztétikus, arányos, szikár testet mint amilyen az atlétáknak van? Íme egy egy hetes edzésterv!