SMR masszázs használata

Érezd jobban magad néhány mozdulattal!

Most megtudhatjátok, hogyan használjátok a szivacshengert, illetve arra is rávilágítunk, hogy ez miért is lesz olyan jó nekünk!

Az megismerhettük az önmagunknak végzett izompólya fellazítás fogalmát, illetve arról is szó esett, hogy miért hasznos számunkra. Most egy lépéssel tovább megyünk és megvizsgáljuk, miként kell alkalmazni!

Hogyan használd a szivacshengert?

Roppant egyszerű a technika alkalmazása: csak fogod a hengert és egyszerűen ráhelyezkedsz, úgy, hogy a kezelni kívánt rész legyen a henger felett. A kemény rész most jön, mert nem csak "gurgulázol" oda-vissza 'mert az mekkora móka', hanem meg kell találni a fájdalmas pontot - ahogy az angol mondja "hot spot"-ot - és bármennyire is fáj, ott kell tartani rajta a hengert legalább 20-mp-ig

Fontos, hogy ne csak átgurulj a fájdalmas felületen, mert úgy csak rosszabb lesz. Aki kicsit járatosabb a masszázs technikákban, az egyből levágja, hogy ez bizony egy trigger masszázs, amit mostmár önmagadnak is tudsz végezni. A nyomóerőt egyszerűen növelheted azzal, hogy több testsúlyt helyezel a pontra, majd a gravitációs erő és a szivacshenger együtt elvégzi a dolgát!

Mi történik ilyenkor a szervezetben?

Az izompólya fellazítás alapja az, hogy az izomnak van egy reflex szerű védekező mechanizmusa a túlnyújtás ellen, amit egy speciális receptor, az úgynevezett Golgi féle ínszerv és az izomorsó szabályoz. Ezek a speciális receptorok tájékoztatják az agyat arról, hogy milyen gyorsan, milyen izomban, és hol jön létre mozgás - pusztán azáltal, hogy érzékelik az izom hosszváltozásait. Az SMR masszázsban ezeknek a receptoroknak az ingerlésével arra vesszük rá a központi idegrendszert, hogy az adott izmot ellazítsa. Emiatt szerepel szakirodalmakban "streching" technikaként, ami különösen hangozhatott eddig azok számára, akik nem olvastak utána az élettani hátterének.

Tippek az alkalmazható területekről

Természetesen nem csak a lenn felsorolt helyeken alkalmazható, hanem minden izomcsoportnál, de az alábbiakat azért emeltem ki, mert általában ezek a kardinális pontok mindenkinél, aki sportol. Ha csak ezt a két területet dolgozod meg a hengerrel, már akkor egy új világ tárul eléd, és jobban fogod érzni magad, mint korábban!

ITL (iliotibialis) szalag: Aki súlyzókkal guggol vagy rendszeresen fut, annak ez a szalag előbb-utóbb annyira megkeményedik, hogy rugalmatlan és merev lesz. Emiatt a térdízület a külső oldalról sokkal kevésbé lesz képes elnyelni az olyan behatásokat, amik pl. ugrásnál vagy szökdelésnél jelentkeznek. A térd fájdalmak kb. negyedénél közrejátszik a túl merev ITL szalag. A szivacshengerrel ha oldalt fekszünk, akkor remekül lazíthatjuk a comb külső felén futó szalagot!

Széles Ágyéki Pólya (Fascia thoracolumbalis): A deréknál ez az a rész, ahol találkozik a széles hátizom, a nagy farizom és a csuklyásizom. Vagyis azok az izmok amelyek a legnagyobb tömegűek és legnagyobb kiterjedésűek - és már emiattnem szabad ezt a területet figyelmen kívül hagyni.  Főleg olyanoknál, akik végzenek felhúzásokat, evezéseket, nagyon hatékony tud lenni, ha ez a rész megfelelően van karban tartva.


Végkövetkeztetés
A foam rollingot, vagyis a szivacshengeres önmasszázst mindenkinek csak javasolni tudom, aki sportol. Számtalan kellemetlen, fájdalmas régi sérülést lehet kezelni vele, ráadásul sikeresen megelőzhetjük az újabbak kialakulását!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

zsiros_mitoszok_04_1.jpg

Bemelegítés - a világ legjobb módszere a sérülések elkerülésére

Bemelegítés a gyakorlatban: a legfontosabb lépések a sérülések elkerüléséhez!

smr_04.jpg

SMR masszázs

derekajdalom_03.jpg

Derékfájdalmak nyomában

Járjuk körbe az egyik leggyakoribb problémát, a derékfájdalmakat: hogyan enyhítsük az alsó háti panaszokat gyorsan és hatékonyan!

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

nyjts_06.jpg

Statikus nyújtások - régi és jól bevált módszerek újra elővéve?!

A statikus nyújtások talán mai napig a legszélesebb körben alkalmazott hajlékonyság fejlesztő gyakorlatok, így most adunk egy hasznos összefoglalót: mit, mikor, miért és hogyan végezz!

pnf_04.jpg

PNF és egyéb modern nyújtási technikák

Ismerkedjünk meg a PNF-fel, ami jelen álláspont szerint az egyik leghatékonyabb - hacsak nem "A leghatékonyabb" - technika az ízületi mozgásterjedelem növelésére.

setalos_kitores_060.jpg

Állj féllábon és megmondom, ki vagy!

Most megtudhatod mi az oka, hogy bajban vagy a kitörés variációkkal, másfelől az alábbi mozgásminta próbatétel lesz arra, hogy meghatározzuk, milyen állapotban vannak a csípő-medence komplexumot mozgató izomcsoportok!

combhajlt_srlsei_03.jpg

Combhajlító sérülések fókuszában!

Íme pár tipp, amivel elkerülhetsz egy komolyabb combhajlító sérülést!

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!

atlta_edzs_02.jpg

Eddz úgy, mint egy atléta!

Szeretnél olyan esztétikus, arányos, szikár testet mint amilyen az atlétáknak van? Íme egy egy hetes edzésterv!