Reggeli - tévhitek, meg az aljas gabonapelyhek

A reggeli étkezés körül forgó legnagyobb félreértések

Azok az aljas reggeliző pelyhek régóta próbálták belénk verni, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése… és mindenhol kampányszerűen azzal rémisztgetnek, hogyha felkelés után nem jutunk azonnal a konyhába, akkor bizony nemcsak a krónikus betegségek sora csap le ránk, de úgy elhízunk, hogy még az ükunokánkat is Eric Cartment megszégyenítő testalkata miatt fogják kicikizni. Ez tényleg így lenne? Szkeptikus banda vagyunk, így ennek is próbáltunk utánajárni.

Márt csak azért is érdekelt a téma, mert bevallom, mindig ellógom a reggelit… nagyon egyszerű háttér okokkal: sose akartam ezért plusz fél órával hamarabb kelni. :) Szóval: minden esetben káros-e a reggeli elhagyása?

"Ha kihagyod a reggelit, akkor könnyen elhízol, és némi idő elteltével a 2-es típusú cukorbetegek táborába találod magad." … szól az első bátor kijelentés.

Igazából az erről szóló tanulmányok többsége nem ok-okozati kapcsolatot, hanem csupán korrelációt mutat. A reggeli elhagyása nem egyenes út a cukorbetegséghez és nem jelenti azt, hogy úgy elhízol, hogy dupla helyet kell foglalnod a repülőn. A legtöbb ilyen jellegű megállapítás annak a hibás következménye, hogy összekeverjük a korrelációt (amikor a jelenségek csupán egyszerre vannak jelen) az ok-okozati összefüggésekkel.

A vizsgálatoknál sok fontos dolgot nem kontrollálnak, így az eredmények hátterében olyan látens változók lapulnak, mint például a rohanó életritmus, igénytelen (na jó…'nem tudatos') táplálkozási stílus. Az is feltételezhető, akik kihagyják a reggelit azok a többi étkezés mennyiségével és minőségével sem bajlódnak sokat… Ennek viszont semmi köze a tényleges étkezési időzítésekhez! Magyarán nem a reggeli elhagyása vezet cukorbetegséghez vagy elhízáshoz, hanem az a táplálkozási stílus, amit a nap további részében művelsz.


Másfelől érdekesség, hogy a hormonok közül a kortizol szintje reggel magasabb (nem csoda, stresszes az ébredés-munkába menés:)). A kutatások szerint (Shin és mtsai; 2011) a reggel megemelkedett kortizolszint a kaja hatására nagyobb inzulintermelést vált ki - ellenben mondjuk délután, amikor a kortizol szint lejjebb csökken. A magas kortizol szint magas inzulin mellett a zsírraktározásnak is kedvezni fog. Ha valaki mégis a villásreggeli megszállottja, annak is célszerű ébredés után egy fél-háromnegyed órát várni, hogy a kortizolszint normalizálódjon.

Manapság egyre népszerűbb és hatékonynak ítélt táplálkozási rendszerek (Harcosok étrendje, ) épülnek a konkrét reggeli elhagyására. Alkalmazói szép eredményeket prezentálnak, nemcsak a leadott kilók terén, de nagyobb energiaszintről, javuló egészségügyi mutatókról és pszichés előnyökről is beszámoltak. Tehát egy tudatos evési ciklusban egyáltalán nem vezet elhízáshoz a reggeli elhagyása!

Balra , aki előszeretettel mellőzi a reggelit - a jobb oldali emberünk már nem biztos...

"Ébredés után a szervezetnek azonnal szüksége van teljes étkezésre, különben elkezdi az izmokat bontani és a katabolikus folyamatok megeszik a bicepszed."
Úgy gondolom, aki tömeget növel, annak célszerű a reggeli beiktatása – nem feltétlenül a fenti okok miatt – hanem azért, mert a valószínűleg amúgy is nagy mennyiségű étel belapátolása amúgy sem kis kihívás. Viszont: nemrég tanultunk a növekedési hormonról, melynek nemcsak az alvás alatt, de éhezés hatására is megugrik a mennyisége. A forgatókönyv ebben az esetben úgy fest, hogy mivel alvás és éhezés is fontos kiváltó faktora a GH hormonnak, így hasznos lehet a kettőt összecsapni, és ébredés után nem egyből a konyha felé masírozni. A mostanában népszerű böjtölési technikákban is a reggeli elhagyásával próbálják meghosszabbítani a magas növekedési hormon szint jelenlétét.

"A reggeli keksz és délig tartó lendületed lesz."
Ez egyénenként ez erősen változó, illetve attól is milyen táplálkozási rendszerben élsz. Ha későn vacsorázol, akkor reggelre befejeződik az emésztés és éhgyomorra beindulnak a következő szimpatikus "túlélő" reakciók: az energiatermelés fokozódik, éberebb leszel, jobban ellenállsz a kifáradásnak, satöbbi. Mindezt persze csak akkor, ha nem egy masszív reggelivel indítod a napot. A már említett diéták pont a reggeli elhagyásával magyarázzák a nagyobb energiaszintet, illetve más étrend is reggelre főképp könnyen emészthető tápanyagokat javasol.

...Még mielőtt a kornflakes és egyéb reggeli süti-gyártók meglincselnének, gyorsan zárásképp:

A reggeli NEM a nap LEGfontosabb étkezése. (Mert a nyertes címet az edzés utáni koszt nyeri el. Ha van valami, ami igazán fontos, az az, hogy egy kimerítő edzés után mit tömsz magadba! Jó minőségű fehérje plusz szénhidrát. Örök páros csirke-rizs…hehehe)

Az éhező gyereket sem kell mostantól kihajítani reggel a konyhából… Akinek jól esik, reggelizzen jó étvággyal, de az is tény, hogy egy tudatos táplálkozási rendszerbe illesztve sem jelent vészes problémát a reggeli elhagyása – vagy "kisebb" étkezésre történő ledegradálása.

Az emberi szervezet sokféle étkezési stílushoz hozzászokatható… Nem kell mereven ragaszkodni és mindent, logikát nélkülözve elhinni... pláne ha miatta fél órával korábban kell kelni. :)

És hogy drága (nagy)szüleink miért is erőltették kisebb korunkban mindezek után a reggelit?

Talán ettől féltettek: ""
(A linken elérhető a cikk, ami ismét jól illusztrálja a korreláció és ok-okozat közötti hasadékot :D)

Szilvi / FitBuilder TEAM

Ha diéta/étrend tervezés terén személyre szabott segítséget szeretnél, vagy személyi edzést-edzéstervet szeretnél, keress bátran: szilvi.toke@gmail.com

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények
Az utolsó képen egy alien van :D
Máté Molnár | 2012-12-03 05:59:18
Gondolod, hogy veletlen. :)

László Papdi | 2012-12-03 06:04:54
Bizi isten úgy olvastam az edzés utáni koksz a legfontosabb :) És arról mi a véleménye a szerzőnek, ha mondjuk edzés után csak fehérjét iszom, majd kb. egy-másfél óra múlva jön a ch. Itt is növekedési hormon szintre játszva ezzel. Mert ahogy olvastam a témában az a bizonyos anabolikus ablak sokaknál zárva van, aki nem elég száraz.
Szabó Csaba | 2012-12-03 06:22:22
Hát a válasz azért nem olyan egyértelmű. Ha például éhgyomorra mentél edzeni, akkor edzés után a katabolikus folyamatok megfékezése miatt célszerű edzés után rögtön gyorsan felszívódó tápanyagokat bevinni. A vizsgálatok arra rámutattak, hogy a szénhidrát proteinnel együtt még jobb a glikogén szintézishez vezet... aki kerüli a ch-t, az szokott még glutaminnal is játszani szénhidrát helyett. Ami több kísérlet és tapasztalat szerint fontos az a tápanyag particionálása, azaz a napi fehérje-szénhidrát adag egy részét edzés előtt és jórészét az edzés utáni időszakban vidd be. Ez az, amit mindenképp próbálj meg betartani. Az "edzéshez kötött" étkezésekkel érték el a kísérleti alanyok a legjobb fizikumot. Amúgy a növekedési hormon serkentésére számos trükk van, írtunk arról is, ha nem olvastad volna, akkor belinkelem szívesen!
Fitbuilder Fitnesz és Egészség Webáruház | 2012-12-04 11:02:40

Kapcsolódó cikkek

optimalis_etkezes.jpg

Az optimális étkezési gyakoriság

A testépítő kisokos szerint legalább hatszor kell enni egy nap az optimális zsírégetés vagy épp az izomfejlődés érdekében. De vajon ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra?

negativ_kalria_02_1.jpg

A kisebb számú étkezési gyakoriság hatása

A kevesebb mikor jobb? Aki már próbálkozott a napi többszörös (és ráadásul viszonylag csekélyke kalória) szétosztására és betartására, az tudni fogja miről beszélek.

optimalis_etkezes_2.jpg

Vajon miért olyan népszerű a napi többszöri étkezés?

Fogunk néhány jó szót szólni a napi többszöri étkezés előnyeiről... és ügyesen fényt derítünk bizonyos téves elképzelésekre is...

esti_etkezes.jpg

Táplálkozásunk népszerű tévútjai: az esti étkezés dilemmája

Vannak olyan napszakok, melyeknek kifejezetten fontos szerepe van az étkezésünk szempontjából. Így van ez a késő esti órákkal is, amikor már-már nyugovóra térnénk, ámde gyötör minket a dilemma: együnk vagy ne együnk?

etkezes_edzes_utan_1.jpg

A nap legfontosabb étkezése

Minden bizonnyal hallottál már róla, de ha nem akkor éppen itt az ideje, hogy megtudd: a nap legfontosabb étkezése nem a reggeli, hanem az, amit edzés után fogyasztasz.

tkezsi_gyakorisg_07.jpg

Testépítő étkezés - racionálisan!

A műanyag dobozok és a háromóránkénti evés - ez az egyetlen járható út? Vajon tényleg ez lenne érvényes trend az átlagemberre, sportolóra, férfira, nőre, minden halandóra? Aligha...

tmeneti_bjt_01.jpg

A legújabb diéta anomáliák nyomában: Átmeneti böjtölés

Egy könnyen tartható, népszerű, sok előnnyel kecsegtető étkezési stratégia a zsírmentes izomtömegért! Nemcsak testzsírcsökkentésre, hanem egy lassabb, de zsírmentesebb tömegnövelésre is alkalmas!

dieta_az_unnepek_alat_04.jpg

Diéta az ünnepek alatt? Harcosok étrendje!

Harcosok diétája karácsonyi kiadásban, hogy ne kelljen kardióval kezdened a januárt!

etkezesi_strategia_a_zsirmentes_izomtomegert_02.jpg

Étkezési stratégia a zsírmentes izomtömegért!

barna_kenyr_05.jpg

Ne hagyd magad átverni: a nagy barna kenyér és cukor mítosz!

"Ne hagyd magad átverni" sorozatunkban megpróbáljuk minél több élelmiszer ipari csapdáról lerántani a leplet! A mai felvonásban: a "barna" termékek valóban egészségesebbek?!

dita_016.jpg

Szálkásító mintaétrend csak Neked!

Kötelező cikk, ha a diétádhoz egy interneten fellelhető, egyszerű, mégis hatékony minta étrend sablont keresel!

kalria_04.jpg

Kalória vagy makrotápanyagok - mi az, ami számít...

Mi az, amit számoljunk? Kalóriatáblázattal rohangáljunk a zsebünkbe vagy a fehérje-szénhidrát-zsír hármassal bonyolítsuk életünket?

hrom_tkezs_tvhit_01.jpg

Három étkezés tévhit - megcáfolva!

Három népszerű étkezési tévhit, melyek nemhogy használnak, hanem akár árthatnak is a diétánknak! Reggeli, ebéd, vacsora... mindegyikről eloszlatunk egy-egy téves elképzelést!

ditsnak_hitt_telek_033.jpg

Azt hiszed "diétás"?! Tévedsz!

"Light, cukormentes, zsírszegény..." Olyan találó marketing fogalmakról rántjuk le a leplet, melyekkel nap mint nap szembetalálhatja magát a gyanútlan diétázó… megveszi, megeszi, és persze a kilók nem mozdulnak. Íme az oka!

zab_02.jpg

Mindent a zabpehelyről: miért és miképp ZABáljuk?

A zab olcsó, egészséges, egyszerűen beszerezhető és sokrétűen felhasználható táplálék, mely rengetek konyhai manőveredhez jól jöhet. Bizony, nem csak a reggeli tejsavós kásában állja meg a helyét! Összeszedtünk Nektek 10 okot, amiért edd, és 10 tippet, hogy miképp edd!