Regenerációs tippek egyenruhásoknak

A cikk témája úgy jött, hogy beszélgettem több ismerőssel, akik egyszerre civilben versenysportolók és ugyanakkor teljesítik az egyenruhás szolgálatot - akár a rendőrségnél, akár a katonaságnál, vagy éppen a katasztrófa védelemnél. Igazából az Ő esetükben tényleg nem csak marketing duma, hogy a "fizikai felkészültségükön az életük múlhat", és mivel a sportáguk miatt alapból nagy terhelésnek vannak kitéve (ismerek hosszútáv futót, teakwondos-t és erőemelőt egyaránt, aki egyenruhás fő állásban), emiatt nekik a regeneráció kérdése igen érdekes!

A regeneráció az ilyen esetekben sajátos követelményeket támaszt, hiszen az Ő esetükben nem úgy van, hogy "ok, lezúztam magam az edzésen, de mostantól minimum 24-48 óráig egy ceruzánál nehezebbet nem kell megemelni"… például amikor egy katasztrófavédelmist kivezényelnek, akkor nem nagyon hallani olyat, hogy "nem emelek zsákot a töltésen, mert tegnap felhúztam és a izomlázas a hátam"…

Ahhoz, hogy megértsük az azonnal regeneráció fontosságát, kicsit beszélgessünk a fáradásról! Intenzív edzés során  a vér laktát szintje emelkedik, amely ugye a magas terhelés mellékhatása. A terhelés utáni teljesítmény visszaesésre azonban a savasodás maga nem jelent akkora negatív behatást… hanem az igazi problémát a glikogén raktárak kimerülése és a dehidratáció okozhatja!

Az edzés utáni táplálkozás elmondhatatlanul fontos! Azok az embereknek, akik edzés mellett még olyan fizikai munkát is végeznek, amilyet például egy tűzoltó, azoknak a napi kalória bevitelnek legalább 50, de akár 70%-át is szénhidrátból kellene fedezniük! Az egyenruhás sportolóknak is több apró adagban kellene étkezniük, ami nem azt szolgálná elsősorban, hogy baromira jól nézzenek ki, hanem, hogy amikor 2 perccel a riasztás után már ki kell gördülni a kocsinak, akkor ne egy lelassult, a két tányér kajától bódult arcok inaljanak életet menteni.

A folyadék pótlás kérdése legalább ilyen fontos és hatékony az egyenruhások esetében is! Edzés során ugye 15-20 percenként kellene bevinni legalább 2 dl vizet, hogy napi folyadékbevitel férfiaknál minimum 3 liter, nőknél pedig olyan 2 liter felett legyen!

Az aktív pihenést a versenysportokban általánosan nagyon hatékonynak ítéljük meg. A teljes inaktivitás helyett alacsony, de legalábbis moderált intenzitású gyakorlatokat végzünk, hogy fokozzuk a keringést és gyorsítsuk a metabolizmust! Ugyanakkor a legmodernebb vizsgálatok azt bizonyítják, hogy bár az izomlázat valóban segítik (de erre alkalmas lenne akárcsak egy normálisan levezető fázis is az edzés végén), de a teljesítményjavulás nem volt mérhető a következő edzésen azoknál, akik aktívan roborálták magukat – ellenben azokkal, akik csak hevertek, mint egy kidöntött fa!

A nyújtások a pihenő időszakban szintén inkább az izomláz csökkentésével kapcsolatban értelmezhetőek hatékonynak! A nyújtás bár növeli a mozgástartományt, de a teljesítményre igazából nincs bizonyítható jótékony hatása - leszámítva azokat a sportokat, amelyek átlagostól nagyobb hajlékonyságot követelnek meg.

A jegelés lokálisan jó dolog, de a valódi cryoterápia összehasonlíthatatlanul hatékonyabb! Nem csak helyi izomban gyorsítja az anyagcserét, hanem a teljes testben. A hűtési technikák segítenek a gyulladásos folyamatok csökkentésében is, ami egy-egy igazán durva edzést követően megjelenik.

A fenti felsorolás természetesen nem csak az egyenruhás szolgálatot teljesítőknek hasznos, hanem bárkinek, aki fizikai munkát végez edzés mellett!

Végezetül mindenképp szeretnénk eme néhány sorban a tiszteletünket leróni mindazoknak az embereknek, akik nap mint nap teljesítenek szolgálatot egyenruhásként. Az Ő életük nagyon nem könnyű, hiszen járőrt vagy tűzoltót sohasem vidám dolog miatt hívnak… ezen felül nincsenek sajnos gyakran úgy megbecsülve, ahogy illene… mégis teljesítik a feladatukat. Emiatt egy ország tartozik hálával nekik!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

izomlaz.jpg

(Izom) lázas próbálkozások a gyorsabb regenerációért.

Egy enyhébb izomlázat még mindenki büszkén kihord, azonban vannak olyan elvetemült edzések, melyek után másnap mindenki veterán katona mód döcög le a lépcsőn. Tehát nézzük meg, hogy mit tehetünk ezen fájdalmak csökkentése érdekében.

tuledzettseg.jpg

A túledzettség szindróma

Nézzük meg, hogy konkrétan mi a túledzettség, melyek a tünetei és miképp kerülheted el ezt a nem épp hasznos állapotot!

smr_hasznalata_02.jpg

SMR masszázs használata

Most megtudhatjátok, hogyan használjátok a szivacshengert, illetve arra is rávilágítunk, hogy ez miért is lesz olyan jó nekünk!

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

kardi_trdproblmval_03.jpg

Térd probléma? Durva izomláz a lábadban? Három megoldás kardió edzésre!

Ha térdproblémákkal küzdesz, jelentős túlsúllyal rendelkezel – vagy csak egy emberes lábnap utáni izomláz élménye kísért – akkor a kardió edzés hagyományos útjai számodra eléggé problematikusak lehetnek... de nézzük mi maradt még!

sszetev121.jpg

BCAA-t, de melyiket?

Az egyik por, a másik kapszula, ez itten cseresznyésen pezseg, a másikban van még más okosság is… nem beszélve az árak közötti különbségről… vajon ez csak a márka miatt jelentős, vagy tényleg annyival többet tud? Most kiderül!

szenhidrat_05.jpg

Újabb érv a szénhidrát mellett!

Még pár érvet sorakoztatunk fel, amikkel igyekszünk eloszlatni a tévhitet, hogy a szénhidrátok fogyasztását minden esetben kerülni kellene. Mai írásunkban kifejezetten azt fogjuk tárgyalni, milyen módon hathat a szénhidrát a regenerációra.

protein_forras_01.jpg

Aminosavak vagy a fehérje - melyik a hatékonyabb az izomnöveléshez?

A fehérjét először aminosavakra kellene bontani a szervezetnek, majd ebből felépíteni a saját fehérje struktúránkat. Így joggal merült fel a kérdés: vajon hatékonyabb az izomépítés szempontjából az, ha a fehérje por helyett aminosavakat viszünk be? Erre keressük a választ!

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!

tledzs_01.jpg

Megdöbbentő tények a túledzettségről

Valóban a gyakori, intenzív edzések kötelező velejárója a túledzés? A testünk talán többet is kibír, mint gondolnánk... érdekes információk a mai cikkben!