Regeneráció minimum költségvetésből? Igen!

Tippek, amikkel maximalizálhatod az erő és izomtömeg növekedésed

Nekünk, akik újra meg újra igyekszünk a maximumot kihozni magunkból és fejlődésre sarkalni a testünk fontos, hogy ezt a lehető leghatékonyabbak legyünk a regenerációban is. Sokan úgy vannak vele, hogy ez legalább olyan költséges és időigényes, mint az edzés és a táplálék kiegészítés maga, és nincs már pénzük pluszba megvenni a regenerációt segítő kiegészítőket. Éppen ezért úgy gondoltuk bemutatjuk, hogy nagyon olcsón és egyszerűen regenerálódni. A két legegyszerűbb technika, hogy minden edzésen a maximumot hozd ki.

C és E vitaminok hatása a regenerációban

Az, hogy az edzés hatására sok anyagcsere melléktermék (szabad gyök) keletkezik, a testben már széles körben ismert, tehát adja magát, hogy a nagy dózisú antioxidánsok alkalmazása segít az izomláz leküzdésében és a regenerációban.

Mind a C- mind pedig az E-vitamin közismerten erős antioxidáns, és alkalmazzuk számos területen őket.

Frissnek számító, 2014-es publikáció során Paulsen és munkatársai végeztek átfogó kutatást az E és C vitamin regenerációs hatásának vizsgálatára. A csoportjukat szokás szerint három részre osztották: ahol az első csoport napi 1000 mg C vitamint és E-vitamint kapott, a másik csak 235 mg-ot, míg a harmadik harmada a csoportnak csak placebot. Emellett mindenki ugyanazt a 10 hetes, súlyzós edzésprogramot végezte a vizsgálat során.

Az eredmény igen érdekes, mondhatni megosztó volt, mert izomtömegben nem volt mérhető különbség a csoportok közt. Azonban erőszintben már a több és a kevesebb C- és E-vitamint kapó csoport közt is mérhető különbség volt. A magasabb antioxidánst kapók erőszintje magasabb volt ugyanolyan edzés mellett! 

A másik faktor, amit megfigyeltek, hogy a placebot kapó csoportból és az alacsonyabb vitamin dózist kapó csoportból többen érezték magukat kimerültnek az kísérlet utolsó heteiben. Bár ez erősen egyéni dolog, és nem volt mérhető, mégis érdemes odafigyelni, hiszen ez is erősen befolyásolja az eredményed.

Hideg/meleg fürdő

Egy másik tanulmány, ezúttal Truls Raastadtól (egy norvég sporttudományi kutató) kimondja: "Ha a cél a lehető leggyorsabb felépülés, és az edzés hatékonyságának a növelése, akkor a hideg fürdő az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás."

Számos sportágban, sok évtizede használják: például a Tour de France-on már 50 éve is bevett szokás volt, hogy a kerékpárosok este a szakasz után jeges vízben áztatták a lábukat, hogy másnapra többé-kevésbé használhatók legyenek. A kézilabdában, a rögbiben, a fociban, és az egyéb sportokban, ahol a terhelés viszonylag rövid, ott szinte teljesen lehet regenerálni a "cryoterápiával" a sportolókat.

12 hetes kísérletében a fenti kutató 21 versenysportolót vizsgált, és a várt eredményekkel szemben nem arra jutott, hogy a hideg terápia önmagában mindenre jó.

A csoportjában a hideg fürdővel kezelt (egyszerűen derékig hideg vízben álltak) sportolóknál bár az izomláz kisebb volt, de az erőszint növekedés akár 20%-kal is kevesebb volt, mint a "nem-jegelt" csoport.

Emiatt a kísérletét 2015-ben megismételte, és ezúttal a hűtés után meleg terápiát is kaptak a sportolók. Ezzel sejt szinten gyorsítva az anyagcserét. Nagyon izgalmas eredményt kapott, mivel egyértelműen bebizonyította, hogy a hideg/meleg terápiát vegyesen kapó sportolók izomtömege és ereje is jobban nőtt, mint a csak hideget és a semmilyen utókezelést nem kapó sportolók esetében, miközben az izomláz szintjét jelző markerek a vérben alacsonyabbak voltak.  Izomszövetből vett minta (biopszia) bizonyította, hogy a hideg/meleg terápiát kapó sportoló.

A fenti két módszer már kellően eredményes, ugyanakkor gyors és költséghatékony. Semmi nem ment meg attól, hogy fejlődj!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

izomlaz.jpg

(Izom) lázas próbálkozások a gyorsabb regenerációért.

Egy enyhébb izomlázat még mindenki büszkén kihord, azonban vannak olyan elvetemült edzések, melyek után másnap mindenki veterán katona mód döcög le a lépcsőn. Tehát nézzük meg, hogy mit tehetünk ezen fájdalmak csökkentése érdekében.

edzs_utni_turmix_03_3.jpg

Kapcsold a regenerációt magasabb fokozatra!

Az edzettséget és a túledzettséget egy nagyon vékonyka határvonal választja el egymástól, amin könnyű átbillenni. Emiatt is kiemelkedően fontos, hogy milyen kiegészítőkkel támogatjuk meg a szervezetünket az edzést követően!

regenercis_tippek_egyenruhsoknak_02.jpg

Regenerációs tippek egyenruhásoknak

Ha a termen kívül is aktív fizikai munkát végzel rendszeresen, akkor a regeneráció bizony sajátos követelményeket támaszt! Nézzük miképp étkezz és milyen trükköket vess be ahhoz, hogy bírd a strapát a termen innen - és azon túl!

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!

zsiros_mitoszok_01_1.jpg

Edzés és regeneráció: ez a két kulcsa a sikerednek!

Az edzésről már sokat írtunk, mindenki egyértelmű a jelentősége a fejlődéshez. Azonban a siker nem csak ezen múlik! Hiába edzettél minden alkalommal kőkeményen, ha a regeneráció nem megfelelő! Nézzük a sikeres testépítés ezen - elhanyagolt, ámde ugyanolyan fontos - oldalát is meg közelebbről!

szauna_02.jpg

Szauna, mint regenerációs technika

Tényleg érdemes-e edzés után szaunázni? És mégis miképp és mire használhatjuk ezt a technikát? A válaszok és sok hasznos tipp a cikkben!