Omega-7 zsírsav?! Mégis kik ők, honnan jöttek, és miképp segíthetnek az izomépítésben?

Bemutatkozik az Omega 7 zsírsavak csoportja!

Már számtalanszor hallottunk-írtunk mi is az esszenciális zsírsavakról és azok fontosságáról. Általában mindig az Omega 3 és 6 zsírsavak mennyiségét szokták a cikkek hangsúlyozni - most azonban beszéljünk egy nem esszenciális, és relatív kevéssé ismert Omega 7-ként ismert zsírsavak csoportjáról... már csak azért is, mert számos előnyös hatása van a zsírmentes tömegnövelésre.


Mik tartoznak az omega 7 zsírsavak csoportjába?

Három legfontosabb képviselője a cisz-hexadekánsav, a palmitoleinsav és a vakcénsav. Ezek a zsírok jellemzően a húsokban vannak, a növényekben csak elvétve, bár való igaz, hogy a szervezet képes valamilyen mennyiségben szintetizálni.

Elsőként azt szeretnénk elmagyarázni, hogy a cisz-hexadekánsav miképpen segíthet az izomépítésben. Első körben az anyagcserére gyakorolt hatása abban nyilvánul meg, hogy az inzulin érzékenységet javítja. Vagyis erősen befolyásolja az izomzat szénhidrát anyagcseréjét. Állatkísérletekben már régebben sikerült igazolnia a kutatóknak, hogy a vegyület hatására jobb volt emellett az izmaik szénhidrát raktározó képessége is.

Másik jellemzője, amit sikerült igazolni, hogy a hatására javul az oxidánsok okozta sejtroncsolás - például az olyan gyulladásos folyamatokban, mint az izomláz, ott is segített a magasabb cisz-hexadekánsav koncentráció.

Emellett ami a legeslegjobb talán az összes eddigi hatása közül, hogy a zsír szintézis ellen dolgozik.

Tehát kijelenthetjük egyértelműen, hogy a cisz-hexadékánsavnak a fő tulajdonságai mind olyanok, amik miatt érdemes volna a szedése mindenkinek, aki sportol!


Fentebb említettük, hogy elsősorban az állati eredetű zsiradékban van, de miben találunk pontosan omega 7 zsírsavakat?

A marha és a csirke mellett sok van a lazacban és a tojásban, viszonylag kevesebb van a bárány és disznóhúsban, emellett meglepő módon a fenti lazac mellett még kardhalban van, azonban a többi halfélében nem jellemző.

A növényi zsírok közül a mandulában és a makadám dióban keressük elsősorban. Ha über-gazdagok vagyunk akkor hozzá lehet férni a sajtolt makadám dió olajhoz, ami teáskanalanként akár 2000 mg omega 7 zsírsavat is tartalmaz. Az ára azonban csillagászati, legalábbis idehaza. Akkor már a marhahús sokkal olcsóbb, és annak 100 grammjában 5000 mg omega 7 is lehet.

Kiegészítőként szedve olyan napi 200-220 mg az ajánlott mennyiség, mivel ennek a hasznosulása elvileg sokkal kedvezőbb.

A vakcénsavról lenne még érdemes beszélni, mint az egyik másik legismertebb képviselője az omega 7 csoportnak.

Magas koleszterin szinttől szenvedőknél sikerült igazolni klinikailag, hogy a vakcénsavtól nőtt a HLD koleszterin, ami a "jó koleszterin" és hatására csökkent az érfalakon lerakódó, ereket eltömítő habsejteket képző LDL koleszterin szintje. Másik amit be tudtak róla bizonyítani, hogy gyorsítja a közvetlenül a szénhidrátokból való energianyerést.

Zárógondolatként tehát nem igaz amit mondanak a vegetáriánusok, hogy az állati zsírok annyira rosszak...

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

telitett_telitetlen_transz_zsirok.jpg

Folytassuk az olajozást... Még egy kicsi a zsírokról...

Vannak az ellenszenves telített zsírok, a főgonosz transzzsír és a jófiúk csoportja, a telítetlen zsírok.

omega_zsirsav_1.jpg

Az omega zsírsavak - és amit illik róluk tudni.

Manapság egyre inkább terjed az omega - őrület (nem a zenekar:)), így érdemes végigolvasni a cikket, már csak azért is, hogy tisztába legyünk mit-miért kell épp fogyasztanunk.

d_vitamin_03_1.jpg

Az Omega-3 zsírsavak fontossága és bevitelével kapcsolatos tanácsok

Az omega-3 zsírsavak előnyeiről már biztos mindenki élből fel tudna sorolni egy párat. Jöjjön ezért most az Omega-3 három olyan pozitív élettani hatása, amit mi, lelkes sportemberek is igazán fogunk értékelni!

get_ripped_6_pack_abs_reskin_2.jpg

A zsírbevitel egészséges és finom módja - diétánál is

Akár diétázunk, akár nem, a zsírbevitelt nem szabad elhanyagolni. Nézzük meg mit és mennyit ehetünk diétában.

transfat_02.jpg

Transz-zsírsavak

Tudtuk, hogy a "gonosz" itt jár köztünk, de nem volt arca és csak annyit tudtunk, hogy áldozatait szív és érrendszeri betegségekkel gyilkolja szép csendben. Mára azonban már ismerjük az ellenséget a nevük (mert bizony többen vannak): transz-zsírsavak.

teltett_zsr_01.jpg

Telített zsírok: egészségromboló vagy tesztoszteron fokozó?

A telített zsírokról mindig csak a rosszat halljuk, így nem csoda, hogy mindenki kiátkozta az étrendjéből... de vajon biztos jól tesszük? Lehetnek a telített zsíroknak előnyei? Igen, kapásból kettő!

telitett_es_a_telitetlen_zsirsavak_010.jpg

A zsír nem ellenség!

Nézzük, miért kell zsírt is bevinni a szervezetünkbe - és miért ne dőljünk be annak a túlhaladott nézetnek, hogy mindig csak a zsírszegény, zsír csökkentett, illetve zsíroktól teljesen kasztrált élelmiszereket kell fogyasztani!

omega_3_01.jpg

Omega zsírsav kiegészítőt - de melyiket?

Nem elég az esszenciális zsírsavak beviteli mennyiségére odafigyelni - hanem az arány is ugyanolyan fontos!

omega_3_020.jpg

Zsírsavakkal az izomépítésért!

Miképp segítheti az omega-3 az izomépítést? Többek között erre is fény derül - illetve arra is, hogy mennyit és mivel kombinálva érdemes bevinni a legjobb eredményekért!