Ökölvívók futóedzése - újragondolva!

Árulás a régi iskola hívei szemében?!

Emlékszel a Rocky filmek futó jeleneteire, vagy az én személyes kedvencemre, amikor Tyson kék pufi kabátban kocog reggel 5-kor télen a vaksötétben? Megvannak, ugye? Nekem ezek nagyon nagy motivációt adtak annak idején, hogy korán reggel éhgyomorra menjek kardiózni. Az edzésmódszerek azóta azért változtak sokat, ahogyan maga a bunyó is. Most kicsit beszéljünk arról, hogy a bunyósok ortodox állóképességi munkája miért nem a legjobb, és hogyan lehetne a legendásan jó magyar ökölvívó technikát megfejelni modernebb kondíció fejlesztéssel.

Nem igazán férek a bőrömbe, ha erő- és kondíció fejlesztésről van szó, (ezt tudhatja, aki olvasott minket az elmúlt három évben az tisztában van vele) - alig kezdtem el ökölvívó edzésekre járni hobbiból, máris belepofáznék a rendszerbe… Tenném mindezt nem támadó, hanem inkább segítő szándékkal. Minden elismerésem a technikai szintért, amit képviselnek a magyar boksz klubok, de az erőfejlesztés és kondicionálás terén vannak azért új vívmányok bőven.

Nézzük meg az ökölvívást az erőnléti edzés szempontból!

Adva egy sport, ahol anaerob állóképesség kell, hogy kibírjuk a 2 vagy 3 perces meneteket (szabályok eltérnek az egyes bajnokságokon, amatőr és profi szinten), miközben az oxigénfelvételünk a maximális kapacitás 80%-a minimum.

Az ütések és az elmozgások gyorsak, dinamikusak, vagyis kell hozzá egy jó adag fehér izomrost munka, gyorserő és koordináció. Ugyanakkor komolyabb szinten a több menetes bunyóban már ez önmagában kevés, mert a fáradság utoléri a legerősebbet is, ergo kell az állóképesség is. Igen ám, de nem olyan állóképesség, ami egy hosszútávfutónak. Ami egy ökölvívónak szükséges az anaerob állóképesség! Az a képesség, hogy minél tovább bírja a savasodást kitolni, és minél gyorsabban regenerálódjon a menetek közt. Ennek célja nyilván, hogy aztán ismét próbálja meg a technikáit maximál közeli erővel és gyorsasággal kivitelezni!

Tehát ha egy bokszoló csak és kizárólag ilyen 10-15 km-eket fut, mert alapozó időszakban van, az jó? Dehogyis jó! Minden nap neki áll, és komótosan, gazdaságosan lefutja a maga hosszútávját.

Mi ezzel a baj? Az, hogy (hacsak nem intervallozik közben) el sem éri az anaerob zónát, meg sem ízleli a savasodást! Küzdelem közben pedig ez azért igencsak megszokott dolog, hogy 180-as pulzussal liheg a sportoló, mire megszólal a menet végét jelző hang.

Szögezzük le, hogy terhelés-élettani szempontból 40-60 perc kis intenzitású (120-130 ütés percenként) munka nem arra készít fel, hogy 4-8 körben 2-3 percen keresztül 170 feletti pulzussal igyekezz maximális intenzitást leadni.

Az erőnléti edző feladata, hogy lehetőség szerint imitálja a sportág versenykörülményeit. Ha ehhez az kell, hogy  a kosarasoknak behozzunk egy spinning biciklit és feltekerje magát 190-es pulzusra szimulálva, hogy majd amikor a büntetőt dobja, akkor neki azt nem pihenten kell, plusz stressz helyzet van, akkor beviszünk!

Egy bunyósnál tehát mit teszek "roadwork" gyanánt:

- 2-3 perces maximál közeli terhelést kövessen 1 perc kis intenzitású munka! Néha persze lehet hosszabb, de tartsuk fenn a lépcsőzetes terhelési modelt!

- Dolgozzunk az erőnléti edzés 2/3 részében anaerob körülmények közt. Egyáltalán nem hülyeség a mesterséges levegő hiány (gázálarc és társai), mert arra kell szoktatni a testet, hogy több oxigént legyen képes megkötni a szervezet, hiszen annál később jön el a savasodás.

- A pulzusmérő óra nagyon hatékony a bokszolók esetében. A formula a maximális pulzusra ugye 220 - életkor. Na most ezt a számot szorozd be 0.8-al és ekkor máris megkaptad a 80%-os intenzitást. Igyekezz a munka fázisokban ezt belőni céltartományként!

Zárszóként még annyit, hogy megint szeretném kifejezni a nagyrabecsülésem és a hálámat az újdonsült egyesületnek, és minden magyar ökölvívó klubnak.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények