Nitrogén-oxid

NO, Nitrogén-monoxid, Nitric Oxide.

A nitrogén-oxid (NO) fokozók azok az edzés előtti formulák, melyek egyre inkább izgatják a sportolók fantáziáját. És a népszerűségük nem is alaptalan: olyan kiegészítők, melyek a NO termelését fokozva tágítják az érfalakat, ezáltal javítják a véráramlást. A nagyobb mértékű véráramlás hatékonyabb tápanyagellátást biztosít az izmok számára – így elősegítve a növekedés gyorsabb ütemét.

Mondj igent a NO-ra!
Nincs több nap, amikor motiválatlanul lézengsz súlyról súlyra az edzőteremben! Az NO által elért bedurranás és izomfeszülés annyira fel fog dobni, hogy még a legnyomottabb napjaidon is vérszemet kapsz egy igazi hardcore edzéshez!

Felfedezése
A nitrogén-oxid akkor került igazán a figyelem középpontjába, amikor három farmakológust Nobel díjjal jutalmazták 1998-ban azon felfedezésükért, miszerint a nitrogén-monoxid, a szervezet ingerületközvetítő molekulája.

Természetes előfordulása
A nitrogén-oxid egy gáz, mely a testünkben az L-Arginin aminosav lebontása közben termelődik. Vagyis: a nitrogén-oxid a testedben jön létre, így a termékek dobozán biztos nem fogsz magával a nitrogén-oxiddal találkozni! Az NO-val kapcsolatos kiegészítők a nitrogén-oxid termelődését serkentik, így a legtöbb NO fokozó tulajdonképpen L-Arginint vagy annak valamilyen sóját (például L-Arginine-alfa-ketoglutarátot) tartalmazza.

Hatása és szerepe a sportolók körében

NO az izomfejlődéséért...
A nitrogén oxid szó nélkül teszi a dolgát: a vérkeringést serkentve több tápanyag, vitamin, ásványi anyag és anabolikus hormon juthat el az izomsejtekbe. Azonban ne feledd, Rád is hárul feladat! A tápanyag hatékony elszállítása mellett még egy alapfeltételnek kell teljesülnie: minél több, értékesebb tápanyagot kell bejuttatnod a szervezetedbe! Még valami, amiért az NO fokozó termékek rabjaivá válhatsz. A vérkeringés fokozó hatásának köszönhetően könnyen elérheted azt az élményt, amire minden vasgyúró barátunk vágyik: az érzés, amikor izom feszül, kerekedik, mintha szét akarna szakadni.

NO az állóképesség fokozására...
A nitrogén oxid fokozó a tápanyagok mellett az oxigén áramlását is segíti - így javul a szövetek oxigénellátottsága, illetve ezáltal a fáradság is bizonyos mértékig késleltethetővé válik. Emiatt az NO fokozókat nem csak a testépítőknek, hanem küzdősportolóknak, illetve különféle állóképességi sportot űző személyeknek is ajánljuk.

NO diétázóknak is...?
Igen, szálkásító hölgyek-urak is profitálhatnak a NO fokozókból, több ok miatt is. Egyrészt a véráramlás serkentésével jobban hasznosulnak a tápanyagok, és a kifáradás késleltetéséért és az izmok bedurranásának érzésétől szerintem minden alacsony szénhidráton tengődő diétázó összeteszi a két kezét. De ha ez még nem elég, akkor egyes kutatások szerint az NO fokozók gyorsíthatják a glükóz anyagcserét is.

A regenerációért mindenkinek
Izomlázasan edzeni nem épp egy vágyott élmény, ráadásul jelentősen hátráltathat abban, hogy nap, mint nap teljesítsd a kitűzött célod. A NO fokozók a véráramlás serkentésével lehetővé teszik, hogy a salakanyagok minél gyorsabb léptekben távozzanak a szervezetedből. A nagyobb fokú tápanyagellátás pedig gyorsabb regenerációt tesz lehetővé - hogy te minél hamarabb a vasak között lehess megújult erővel.

Hatása és szerepe az egészség területén
Az NO értágító, vérkeringés serkentő hatását természetesen az orvostudomány sem hagyja kiaknázatlanul. Az NO fokozók jótékony hatással vannak a magas vérnyomásra, és fontosak bizonyos szív-, érrendszeri betegségek megelőzésében. (Például a vérkeringés serkentésével a vérlemezkék egymáshoz és az ér falához való tapadásának is gátolják.)
Ezen kívül az NO fokozók javítják a szövetek vérellátását, így természetes viagraként is alkalmazhatóak.

Ami fontos!!! Sok NO fokozó kiegészítő tartalmaz olyan stimuláns anyagokat is pluszban, ami viszont magas vérnyomás és egyéb krónikus betegségek esetén erősen ellenjavallott lehet!

4376,7313,7322,8397,1439,5491,4046,3911,5212,3612,8264,9579

Alkalmazása, használatával kapcsolatos tudnivalók

Mikor és hogyan?
A NO fokozókat edzés előtt nagyjából fél órával érdemes bevinni - a hatóanyagok optimálisabb felszívódása érdekében lehetőleg éhgyomorra.

Mennyit?
Erre nem tudok konkrét adatot mondani, mivel a legtöbb NO-fokozó készítmények számos más összetevőt is tartalmaznak. Célszerű mindig a dobozon feltüntetett adagolást betartani!

Hiánya is lehet?
A nitrogén-oxid termelődése az életkor előrehaladtával is csökkenhet. Sok kutatás eredménye szerint a magas vérnyomás, érelmeszesedés, és a cukorbetegség is együtt jár a nitrogén-oxid elégtelen termelődésével. Hiánya esetén fizikai gyengeség és extrém fáradtság tapasztalható. Súlyosabb esetben a nem megfelelő nitrogén-oxid termelődés érszűkülethez vezethet, mely lassítják a véráramlást és így fokozza a vérrögképződés esélyét.

Mellékhatása
A NO fokozók főleg L-Arginit, illetve annak különféle formuláit tartalmazzák. A túl sok arginin fogyasztása hasmenést, fáradtságot és hányingert okozhat.

Vásárlási jó tanácsok
Az NO fokozókat tulajdonképpen két nagyobb csoportba tehetjük. Az első, a stimuláns tartalmú NO fokozók, melyekben az NO serkentése mellett olyan összetevőket is beleszórtak, melyek megdobják az energiaszintünket, hogy mi még jobban érezzük a "felpörgetett" hatást. A másik csoport - kitalálhatjátok... - a stimuláns-mentes NO fokozók. Ezeket azon személyeknek célszerű fogyasztani, akik rosszul tolerálják, vagy egészségi állapotuk nem engedi meg a különféle stimuláló hatású összetevők fogyasztását. Mint már említettük a legtöbb NO fokozó arginint, illetve annak valamilyen továbbfejlesztett formáját tartalmazza. Nem rossz, ha az összetevők között olyan anyagokkal is találkozunk, mint a citrulin-malát (emeli a vérplazma arginin szintjét), ALA (hatékonyan juttatja az NO stimulánsokat a rendeltetési helyükre), vagy épp ornitin (az argininnel szinergizmusban növeli a természetes növekedési hormon kiválasztását)

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

izomlaz.jpg

(Izom) lázas próbálkozások a gyorsabb regenerációért.

Egy enyhébb izomlázat még mindenki büszkén kihord, azonban vannak olyan elvetemült edzések, melyek után másnap mindenki veterán katona mód döcög le a lépcsőn. Tehát nézzük meg, hogy mit tehetünk ezen fájdalmak csökkentése érdekében.

kell_e_protein_02_1.jpg

Arginin

Egy népszerű aminosav, mely a növekedési hormon és a kreatin foszfát termelésének serkentésével, az értágító nitrogén oxid prekurzoraként hozzájárul az izom növekedéséhez, illetve a zsírvesztéshez.

vll_sokkol_01_1.jpg

Harcosok táplálék-kiegészítői

Akár tetszik akár nem, a harcművészet és küzdősport igenis veszélyes, ezért fel kell készíteni a testet még a technikai képzés előtt arra, hogy ellen tudjon állni a szélsőséges behatásoknak.

citrullin_malat_01.jpg

Citrullin-malát

Őrült, mindent elsöprő energia. A fáradság nem áll többé az utadba. Érzed, ahogy az ereidben tombol a vér, az izmok feszülnek, az erőd végtelen. És mindezt EGY ÖSSZETEVŐNEK köszönheted...

aerobik_01.jpg

Táplálékkiegészítő útmutató az aerobik edzések fanatikusainak

Ha inkább az aerobik, illetve más állóképességet igénylő órák felé húz a szíved – akkor sem maradsz kiegészítők nélkül! Kiegészítő-tippek, hogy mindent elsöprő intenzitással tudd végignyomni az órákat, a fáradságot elfelejtve!

nvekedsi_hormon_04.jpg

A Mágikus Növekedési Hormon

Egy mellékhatásoktól mentesebb, olcsóbb és természetes utakat próbálunk Nektek megmutatni, amivel a szervezeted saját növekedési hormontermelését optimalizálhatjátok!

no_fokoz_03.jpg

NO-fokozóval az érrendszer egészségéért!

Az NO-fokozók népszerű edzés előtti kis motyók, mellyel jobban durran a mell, a láb… eresebb a bicepsz, motiváltabb az edzés… Viszont ezen kívül van ám az NO-nak egy másik, szintén fontos és nem figyelmen kívül hagyható oldala!

allokepesseg_04.jpg

Speciális kiegészítő kombinációk a tornádó erejű állóképességért!

Mivel számos sportágban kiemelten fontos a megfelelő szufla és állóképesség, így nézzük meg, milyen kiegészítők segíthetnek abban, hogy mindent elsöprő intenzitással tudd teljesíteni a célod!

11.jpg

Állítsd össze a saját NO-fokozó, edzés előtti energizálódat – stimulánsok nélkül!

Energia, NO-fokozás, bedurranás az edzéshez... stimulánsok nélkül?! Igen, erre is van megoldás! Ha egészségügyi-, illetve más okok miatt kerülöd a pörgetőket, de szeretnél egy kis plusz löketet... akkor ez a cikk Neked szól!

hgh_04.jpg

Növekedési hormon fokozók

Nézzük mik is azok a rejtélyes, sokszor csodaszernek címkézett növekedési hormonfokozók – mit tudnak, és mi az, amit nem!

erezettsg_02.jpg

Mitől lesz erezettebb a karom?

A kockás has téma után úgy tűnik akadt még egy dolog, amit rendszeresen kérdeztek tőlünk... íme a kérdés, és a cikkre kattintva a válasz!

ckla_02.jpg

Készíthetünk házilag NO-fokozó koktélt?!

Egy NO-fokozó zöldség? Igen! Ismerd meg az edzés előtti bedurrantókból ismert NO-fokozó természetes "lelőhelyét"!

regenerci_01.jpg

10 tipp a gyorsabb regenerációért: avagy élet a lábedzés után!

Bár egy enyhébb izomlázat minden veterán röhögve kihord, ugyanakkor komolyabb fájdalmakat előzhetsz meg vagy csökkenthetsz az alábbi módszerekkel!