Nem mindegy, hogyan pihensz edzés után

Rosszabban szívódik fel a fehérje edzés után ha fekszel

Nincs is jobb annál, mint amikor megiszod a protein italodat és elfekszel, hiszen te mindent megtettél már, hogy nagyra nőj. Ilyenkor mindenki szeret elfeküdni és csak "lenni", hiszen egy-egy kemény edzés ugye rendesen ki tud venni szinte mindent az emberből.

Azt gondoltad, ha túl vagy az edzésen és megittad a fehérje turmixodat, akkor már mindent megtettél annak érdekében, hogy nagyra nőj? Úgy fest nem mindegy, hogyan töltöd el ezt az időszakot.


Az edzést követő két órában bevitt fehérje fontosságára mindenkinek felhívják a figyelmét kezdőtől a haladó szintig. Ez az első amit megtanulsz a tapasztaltabbaktól "edzés után protein kell". Ennek oka, hogy az edzés utáni fehérje pótlás során számos olyan aminosavat (elsősorban a leucin ilyen, ami direktbe stimulálja a fehérje szintézist) juttatunk be, amelyek direktbe támogatják az izomépítést a pihenés során.

Egy holland tanulmány azt vizsgálta 2016-ban, hogy melyek azok a tényezők, amelyek az aminosavak felszívódását rontják. Egészséges, amatőr szinten de évek óta súlyzókkal edző fiatal (átlagosan 25 éves) férfiak voltak a teszt csoportban, ami során ezt vizsgálták.

Számos körülményt tanulmányoztak, hogy mik azok amelyek leginkább befolyásolják az aminosavak felszívódását. Az első és legfontosabb tényező (bár ez senkit nem lep meg) de a fehérje típusa volt: a gyors felszívódású tejsavó fehérje esetében jobb volt az aminosav hasznosulás az edzés után. De ezzel senkinek nem mondtunk újat: edzés után gyors felszívódású fehérjét fogyasztunk.

Pár tipp a gyors felszívódású fehérjére:


16 080 Ft -7% 14 980 Ft
100_whey_protein_2250.jpg
15 480 Ft -16% 13 080 Ft
bsn_dna_series_whey.jpg
27 180 Ft -19% 21 980 Ft
dymatize_iso100_2200_g_new.jpg
16 980 Ft -24% 12 980 Ft
dymatize_100_elite_whey_2100_g.jpg

Azzal sem fogunk újat mondani, hogy az alkohol fogyasztás rontotta az aminosav felszívódást, ahogyan a bevitt fehérje mennyisége is hatással volt rá.

Ennél sokkal érdekesebb volt, hogy nem mindegy milyen testhelyzetben vagyunk a fehérje elfogyasztása után. Azok akik székben ültek, azoknál az aminosav felszívódás jobb volt, mint akik feküdtek! A vérben lévő aminosav koncentrációt vizsgálták 15 perccel majd  4 órával később. Arra jutottak, hogy a fekvő helyzetben pihenők esetében mindig alacsonyabb volt az aminosav koncentráció.

Ennek az oka borzasztóan egyszerű: fekve emészteni lényegesen nehezebb, mint amikor a felsőtest egyenes...


Emiatt arra jutottak, hogy ameddig az anabolikus kapu nyitva (az edzést követően, amikor a szervezet veszettül rántana be minden molekulányi tápanyagot) addig próbálj ellenállni a kísértésnek és a fehérjeturmix elfogyasztása után próbálj ülve maradni, hogy a fehérjék a lehető legjobban hasznosuljanak.

Gil/FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

feherjebevitel.jpg

Mennyi fehérje szükséges valójában?

Biztosan hallottátok már a kifejezést, hogy "nitrogén egyensúly", de lefogadom nem teljesen sikerült tisztázni mit is takar. Szerencsére csak eddig kellett várni rá, hogy végre megtudd.

fehrje_032_3.jpg

Fehérjeforrások versenye!

Alábbiakban azt nézzük meg, hogy a leggyakoribb fehérje forrásokat hogyan csoportosítjuk, és közülük melyik, milyen arányban tartalmazza az aminosavakat... azaz vajon melyik a legjobb fehérjeforrás?

protein_forras_01.jpg

Aminosavak vagy a fehérje - melyik a hatékonyabb az izomnöveléshez?

A fehérjét először aminosavakra kellene bontani a szervezetnek, majd ebből felépíteni a saját fehérje struktúránkat. Így joggal merült fel a kérdés: vajon hatékonyabb az izomépítés szempontjából az, ha a fehérje por helyett aminosavakat viszünk be? Erre keressük a választ!

rvek_a_fehrjk_mellett_03.jpg

Kikezdhetetlen érvek a fehérje mellett

Nézzük meg, hogy milyen hatása van a fehérjének és miért kellene valóban elkezdeni iszogatni azt a fehérje turmixot!

fehrje_012.jpg

Milyen összetételű turmix alkalmasabb az edzés utáni regenerálódásra?

Vajon, ha a gyorsabb regeneráció a cél, akkor mi a tökéletes edzés utáni turmix-titka? Gyors vagy lassú felszívódású fehérje? Nos és az örök vita téma: tejjel vagy vízzel?

zsiros_mitoszok_01_1.jpg

Edzés és regeneráció: ez a két kulcsa a sikerednek!

Az edzésről már sokat írtunk, mindenki egyértelmű a jelentősége a fejlődéshez. Azonban a siker nem csak ezen múlik! Hiába edzettél minden alkalommal kőkeményen, ha a regeneráció nem megfelelő! Nézzük a sikeres testépítés ezen - elhanyagolt, ámde ugyanolyan fontos - oldalát is meg közelebbről!