Néhány érv a TGU gyakorlat mellett!

A TGU – amit "török felállás" is szoktak becézni - egy igen összetett gyakorlat! Mostanában már nem ritkaság a kommersz edzőtermekben sem, legfeljebb a gyakorolója kap egy-két olyan megjegyzést, amiben arról érdeklődnek tőle: "Ez mire megy?"... Most tehát egy kicsit más megközelítésből mutatjuk be a gyakorlatot: eláruljuk, hogy miért ez a legjobb gyakorlat arra, hogy egyszerre fejlessze a koordinációt, a stabilitást, az erőt és a mobilitást!

Elsőként egy kis ismétléshez frissítsd fel a korábbi emlékeidet a gyakorlat végrehajtásáról. Erről részletesen !

Ha ez megvan, akkor nézzük meg, hogy miért zseniális korrekciós gyakorlat a TGU:

A gyakorlat potenciálisan a gerinc (különösen a háti gerincszakasz) számára egyszerre stabilitási és mobilitási gyakorlat. Egész egyszerűen arról van szó, hogy mivel a súly csak az egyik oldalon van, így az egyik oldalon a hátizmoknak tartani kell, a másik oldalon pedig mobilisnak kell maradni, hogy lekövethessék a talajról való felállást!

A mozgáskoordinációt fejlesztő hatása vitathatatlan! Ki kell egyensúlyozni a súlyt a fej felett tartva, miközben az törzs és az alsó végtag összetett, bonyolult műveletet hajt végre.

Az unilaterális (egyoldalas) volta miatt a törzs izmoknak folyamatos kihívást jelent.

A gyakorlat eszköz igénye teljesen minimális, hiszen egyetlen egy kézi súlyzó, kettlebell, homokzsák, farönk, rúdsúlyzó (esetleg egy 45 kg-os barátnő, lásd a netes videokat) is elég a végrehajtásához!

Ideális gyakorlat akár bemelegítéshez, mivel átmozgatja az egész testet… de akár az edzés végén is bevetheted, mint amolyan megkoronázása az aznapi programnak!

További előnye a TGU-nak, hogy a test legalább három szegmensét (végtagok, törzs, és csípő) egyaránt terheli, és azokat összefüggő feladatra készteti. Emiatt a sérülések elkerülését segítő, preventív gyakorlatról beszélünk: a TGU fejleszti a boka és alsó lábszár erejét és mobilitsát, a csípő hajlítókat funkcinonálisan nyújtja, a csípő feszítőket megfeszülésre sarkallja, miközben a háti gerincet mobilizálja, a váll ízület számára pedig egy nagyszerű stabilitási gyakorlat!

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a TGU egy méltatlanul alulértékelt gyakorlat, amit ajánlott volna végezni mindenkinek - és reméljük a fenti érvekkel sikerült ezt alá is támasztanunk. Záró mondatként annyit: Sokáig éljen a TGU! Ha hihetünk az állításnak akkor ez minden fej fölé nyomás atyja!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

kettlebell_gyorstalpalo_03.jpg

Kettlebell gyorstalpaló

spartacus_02.jpg

Spartacus edzés

Készült a Spartacus filmhez is egy röpke köredzés, azok számára, akik Andy Whitfield szoborszerű testalkatára pályáznak.

derekajdalom_03.jpg

Derékfájdalmak nyomában

Járjuk körbe az egyik leggyakoribb problémát, a derékfájdalmakat: hogyan enyhítsük az alsó háti panaszokat gyorsan és hatékonyan!

koredzes_12.jpg

Hasznos tanácsok a köredzés felépítéséhez

Folytatjuk a köredzésről szóló történetet - ezúttal az alkalmazásával, illetve a kivitelezésével kapcsolatos hasznos infókat osztunk meg! Hogy ne csak ész nélkül rohangálj a teremben :)

tgu_09.jpg

TGU - Turkish Get Up

swing_02.jpg

Kettlebell swing

clean02.jpg

Kettlebell gyakorlatok: a clean

kettlebell_press_06.jpg

Katonai nyomás kettlebellel

izometrikus_edzes_050.jpg

10 tipp az izometrikus edzés használatához!

Nézzük meg, hogy mikor és hogyan kell alkalmaznod az izometrikus edzést, hogy kihasználd a benne és a benned is rejlő hatalmas erőt!

felhzs_031.jpg

Virtuális felhúzó szeminárium 3.: Vitatott és gyakori kérdések az elemelés kapcsán!

Miután részletesen igyekeztünk bemutatni az elemelés pontos menetét, így nem maradt más hátra, mint megválaszolni a mini szemináriumunkon elhangzó fontos kérdéseket.

fogoero_20.jpg

Vasakarat? Legyen mellé vasmarkolat!

Edzéstippek a satu-erős fogóerőért! Sok gyakorlatok szintén segíti a fogásod erejének növelést, de ha pár trükkel erre még pluszban rásegítesz, akkor a határok kitolódnak!

trzs_02.jpg

"Killer - core" köredzés

A végtelenbe nyomott hasprések ideje lejárt. Végezd el inkább az alábbi kis törzserősítő rutint – melynek gyakorlatait úgy válogattuk össze, hogy akár otthon is kivitelezhesd!

trzsizom_05.jpg

Építsd ki a legjobb súlyemelő övet a világon!

Összeválogattuk azokat a gyakorlatokat, amelyek a talajon állva (vagy épp járva) segítenek a törzs stabilitás fokozásában!

hasprs_01.jpg

Haspréselni hasznos, ciki... vagy veszélyes?!

Sokszor vita tárgya a hasprés... Hasznos vagy csak ciki, izolációs gyakorlat? Egyáltalán nem veszélyes? Nem okoz gerincsérvet? Sok-sok kérdés, aminek próbálunk pontot tenni a végére!

harangozas_05.jpg

Törzsizom edzése labdajátékosoknak

A mostani írásunkban kifejezetten labdajátékosoknak - azon belül is kosarasoknak és kézilabdásoknak - a törzsizom fejlesztéséről fogunk beszélni.

plank_varici_03.jpg

Erő tetőtől talpig! Öt izgalmas plank variáció!

Még strapabíróbb testre, gyorsabb fejlődésre, és nagyobb erőre tehetsz szert egészen a tokádtól a bokáig, ha rendszeresen beilleszted az alábbi gyakorlatokat az edzéseid végére!

tomegnoveles_sulyemelo_gyakorlatokkal_03jpg_2.jpg

Maximális erő és robbanékonyság a komplex edzés módszerével!

Szeretnél egy erősebb, gyorsabb, szálkásabb testet? Íme egy sokkoló edzésmódszer, mely könnyen alkalmazható, és egyszerre segíti az említett célok elérését!

veszlyes_has_gyakorlatok_01.jpg

Hasizom gyakorlatok, amiket NE végezz... amennyiben épp derekat akarsz!

Három "derék-gyilkos" hasizom gyakorlat, melyeket nem ártana fekete listára tenned!

hardcore_02.jpg

Gyors hardCORE kihívás edzés végére!

Gyors és jópofa kis kihívás következik hardCORE arcoknak! Nemcsak a szeparáltabb hasizom elérésében, hanem a teljesítményed és az erőd növelésében is nagy hasznodra lesz! Lehet tesztelni - akár otthon is!