Négy egyszerű tipp, amivel felgyorsíthatod az anyagcseréd!

Pörgesd fel a metabolizmusod!

Bár alapvetően megvannak a nemre és korra jellemző alapanyagcsere jellemzők, mégis nagyon egyéni, és szélsőséges értékek közt tud váltakozni az izomtömeg és egyéb tényezők függvényében - azonban számos egyéb módon tudjuk az anyagcserét befolyásolni. Lássuk, milyen trükkök vannak erre!

Elsőként kezdjük egy kis általános ismétléssel: az anyagcsere - vagy idegen szóval metabolizmus - azokat a biokémiai folyamatok összességét jelenti, ami során az elő szervezet biztosítja a saját energia, folyadék, oxigén, stb. áramlását. 

Az anyagcserét legegyszerűbb módon építő és lebontó folyamatokra oszthatjuk.

Az építő, vagy anabolikus folyamatok során egyszerűbb vegyületekből lesznek (energia ráfordítással) komplex vegyületek - például ilyen a fehérje szintézis, ahol az egyszerűbb aminosavakból lesznek fehérje láncok.

Másik jellemző anyagcsere folyamat csoport a lebontó (katabolikus) folyamatok. A katabolikus folyamatok során összetett vegyületeket bontunk le, ami során egyszerű vegyületek és energia szabadul fel - például a mozgáshoz szükséges energia nyeréséhez szénhidrátokat, zsírokat, vagy akár fehérjéket égetünk el.

Alapanyagcsere ezzel szemben az az energiamennyiség, amit egy ember elhasznál arra, hogy teljes nyugalomban, szobahőmérsékleten, 12 órányi éhezés után elhasznál.

Nézzük, mikkel tudunk kicsit gyorsítani az alapanyagcserén!

Étkezés, avagy nem mindegy miből és milyen arányban visszük be a kalóriákat. 

Sokat halljuk, hogy az, ahogyan kinézel az 70%-ban a táplálkozáson múlik. Mind a túl kevés, mind pedig a túl sok kalóriabevitel negatívan befolyásolja az anyagcserét.

A tartós koplalás hatására lelassul az anyagcsere, azonban ha időről időre beiktatunk egy random túlevést, akkor az anyagcsere ismét felpörög. Ez gyakorlatilag a csalós napoknak a tudományos háttere.

Továbbá tény, hogy a magasabb fehérjebevitel olyan 10-15%-kal is képes megemelni az alapanyagcserét.

A nagyobb izomtömeg nagyobb alapanyagcserét eredményez, ergo végezz több súlyzós edzést!

Sokan úgy hiszik, hogy majd a végeláthatatlan állóképességi edzések hatására fog a metabolizmust gyorsabban pörögni, de a valóságban a súlyzós edzés utáni regeneráció során az anyagcsere 24-36 órán át is magasabb fordulatszámon fog működni. Nem mellesleg a nagyobb izomtömeg ellátáshoz nagyobb alapanyagcsere is szükséges. 

Az állóképességi munka is valóban serkentőleg hat a metabolizmusra.

Különösen igaz ez az intervallum edzéseket követően szintén. A hagyományos steady state, moderált intenzitású kardió segít a zsírok mobilizálásában, hogy azokat energiaforrásként használjuk az edzés alatt, azonban az anaerob zónába is szakaszosan belépő intervallum edzéseknek a fentebb említettekhez hasonlóan az edzés után is megnöveli tartósan az anyagcserét, akár 20-30%-kal a következő nap során.

Aludj eleget!

A túl kevés alvás adrenalin és kortizol termeléshez vezet, amik rontják a zsír anyagcserét, és mellette izomtömeg vesztéshez vezet. Emellett az éjszakázás rontja a teljesítményt. Egyetlen átvirrasztott éjszaka kompenzálásához 5-6 nap normálisan végig aludt éjszaka szükséges.

Gil / FitBuilder team

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

ditsnak_hitt_telek_033.jpg

Azt hiszed "diétás"?! Tévedsz!

"Light, cukormentes, zsírszegény..." Olyan találó marketing fogalmakról rántjuk le a leplet, melyekkel nap mint nap szembetalálhatja magát a gyanútlan diétázó… megveszi, megeszi, és persze a kilók nem mozdulnak. Íme az oka!

ch_dita_02.jpg

A szénhidrátmentes diéták hátrányai

Nézzük meg, melyek az alacsony szénhidrátos diéták legnagyobb hátrányai és csapdái!

dita_018.jpg

A három legdurvább diéta hiba, amit elkövettek!

Most megosztjuk Veletek a három elkerülhetetlen diéta hibát... amibe ugyan szinte biztos beletévedünk…de vegyük hamar észre, és változtassunk a mentalitásunkon időben!

mzliszelet_01_1.jpg

Drága a diéta?! Nem, csak válogass okosan!

Nagyon sok terméknek megjelent a kalória csökkentett verziója, mely valóban nagyban megkönnyíti a fogyást – ugyanakkor ha az anyagi oldal sem mellékes számodra, akkor mégsem érdemes minden reform újdonságba beleszeretni. Nézzük meg, melyek azok a termékek!

dieta01_2.jpg

"Az új diéta, ami forradalmasítja a testsúlykontrollt”!!!

Vajon melyik a legjobb diéta? A válasz...

200_kaloria_nasi_1.jpg

200 kalóriás egészséges és diétás nasik, mert nasizni jó.

Mindig szeretünk Nektek segíteni az étrend tervezésben. Mindenki a kalkulátorok alapján számolva, a napi kalória limitét figyelembe véve rakja össze a menüt. Most pedig 200 kalóriás nasikkal egészítjük ki a napi "habzsi-dőzsit", hogy ne fulladjon szenvedésbe a diéta. :)