Mogyorós proteines sajttorta

Nem kisebb projekt lesz a mai, mint a jó kis cukros-kekszes alapú, zsíros, krémsajtos kedvencünket alakítjuk át: diétásabb, zsírszegényebb, ugyanakkor proteinben gazdag változatra. A recept külön érdeme, hogy az egyszerűsége mellett csupa olcsó, könnyen beszerezhető hozzávalóval dolgozunk…hiszen minden gyúrós konyhájában ott csücsül a zab, a túró, a protein és pár tojás-pajtás! Vágjunk bele… a receptbe, aztán pedig a diétás sajttorta-végeredményünkbe!

Hozzávalók a kekszes alaphoz

100 g aprószemű zabpehely
50 g zabpehelyliszt
50 g mogyoró
100 g kókuszzsír
2 tk tejszínes mogyoró aroma
édesítő

Hozzávalók a krémhez
500 g natúr krémtúró
50 g mogyorós protein
100 g natúr joghurt
3 nagy tojás
édesítő

Elkészítés

Egy nagyobb kapcsos tortaformát alaposan kikenünk zsírral vagy kibélelhetjük sütőpapírral A mogyorót késes aprítóval picit megdaráljuk, majd hozzákeverjük a zabpelyhet, a felolvasztott kókuszzsírt és az édesítőt. Alaposan összedolgozzuk, majd a tortaforma aljára borítjuk, és jól elegyengetjük.

Tipp: Krumplinyomót, egy stramm pohár alját vagy egy vizes kanalat is használhatsz a nyomkodáshoz, és akkor nem lesz olyan Mars-béli a felület, mint amikor a kézfejed bütykeivel tömködöd a formába. 

Bár ízlés dolga, de ideális esetben akkor vagyunk jók, ha nagyjából 1-2 centi vastagságú aljzatot sikerül beleteperni a formába.

Bekapcsoljuk a sütőt, 130 fokra állítjuk és 10 percre berakjuk sülni a kekszes masszát. Ha megsült a keksz félreteszem hűlni, és nekivágunk a krémnek.

A hozzávalókat összekeverjük a következő szempontot figyelembe tartva: a jó sajttorta egyik trükkje az, hogy egyenként forgatjuk bele a tojásokat a masszába – óvatosan, fakanállal. Ez azért fontos, mert így kevesebb levegő kerül a masszába, így sütés végén nem kell azzal a csodás jelenséget végignézni, amikor a tortánk megnő, majd hűlés után szétrepedezik.

Tipp: Célszerű még a krém beletöltés után is sütés előtt pár percet pihentetni, kicsit megrázogatni, mivel ezzel is elősegíthetjük, hogy a beleszorult levegő eltávozzon a krémből.


Az előmelegített sütőben 160 °-on 70-80 perc alatt megsütjük. Akkor kell elzárni a sütőt, amikor már szilárd, de még rezegős a teteje! Ha kész, nem kapjuk ki egyből a sütőből, hanem résnyire támasztjuk a sütő ajtaját és ott hagyjuk kihűlni.

Sajnos ez nem az a torta, ami a sütőből egyből a gyomrunkba landol, mert közte érdemes megvárni még egy szobahőmérsékletet fel nem vesz, majd hűtőbe vele! Bár kissé türelmetlenül, de sikerült nekünk is egy egész napot békén hagyni, szépen egyben is maradt.

Tipp: A protein por íze itt alapjáraton mogyorós, de természetesen vaníliással, esetleg süti krémessel is működik a dolog, illetve semleges ízűvel. Ezen esetekben javaslom, hogy a krémbe is csurgassatok pár teáskanál mogyoró aromát!

27 580 Ft -15% 23 380 Ft
dymatize_elite_whey_4500.jpg
18 780 Ft -23% 14 480 Ft
71mht2txz2l_sy550_.jpg

Bónusz tipp: aki hajlandó kissé letérni a full-diétás útról, az megszentségtelenítheti a receptet a következőképp: 2-3 mogyorós túró rudit szeleteljen fel, tegye a kekszmorzsára, és arra kanalazza rá a krémet!

Aki szerette az eredetit, az ezt is egyenesen imádni fogja, hiszen hiába konvertáltunk át mindent egészségesbe – az íze garantáltan nem szenved csorbát!

Szilvi / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények