Mivel lehetsz sérülésállóbb, edzettebb és fiatalabb?

Általánosságban a mobilitás fejlesztés és nyújtás előnyeiről

Ahogy idősödik az ember, úgy fog egyre nagyobb figyelmet fordítani a prevencióra - és így fognak a hajlékonyságot és a mobilitást fokozó gyakorlatok is jobban előtérbe kerülni. Szerencsére manapság a fiatalabb generáció körében is elkezdtek az emberek odafigyelni erre - és így, ha hozzászoksz, hogy már tizenévesen is fejleszted a mobilitást, akkor sokkal könnyebb lesz szinten tartani, mint nulláról felépíteni húsz évvel később… Ugyanis annak a titka, hogy egy életen át tudj edzeni annak az, hogy folyamatosan dolgozol a mobilitáson és hajlékonyságon és ezzel elkerülöd a sérüléseket!

Kezdjük egy lényeges zavar tisztázásával: a mobilitás és a hajlékonyság nem ugyanaz.

A mobilitás az általános értelmezés szerint egy összetettebb dolog. Hajlékonyság alatt azt értjük, hogy az izom milyen hosszan nyújtható (akár passzívan akár aktívan). A nyújtások segítenek az izmokat lazábbá tenni, növelni a mozgásterjedelmet (ROM - azaz range of motion).

A valódi mozgások során a passzív hajlékonyságunknak az előnyeit nem feltétlen fogjuk érezni. Ezért lett napjainkra sokkal hangsúlyosabb az aktív hajlékonyság és a mobilitás fejlesztése.

A mobilitásba nem csak egyetlen izom hajlékonysága tartozik bele, hanem az adott mozgásban részt vevő izmok csoportja. Ha mobilitási szempontból vizsgálunk egy mozgást, akkor több izom relációja együttesen adja a mobilitást. A mobilitását egy ízületnek az adja, hogy az egyes izmok, és azoknak mind az agonista, mind pedig az antagonista izompárjai megfelelően működnek, ennek köszönhetően nem az ízületek a mozgások során végig kontroll alatt maradnak.

Hajlékonyság nélkül nincs mobilitás, azonban a hajlékonyságtól önmagában nem leszel mobilis!

Ha nagyon leegyszerűsítve el kellene magyarázni a különbséget a hajlékonysági- és a mobilitási gyakorlatok közt, akkor a mobilitás a valódi mozgás végrehajtásának a képessége. A hajlékonyság kiegészítve az izmoknak az egymást támogató vagy éppen gátló funkcióival.

A főbb pozitív hatásai a mobilitást fejlesztő edzésnek:

•    Javul a testtartás
•    Csökken az izmokban a feszültség
•    Csökken a sérülések kockázata, mivel a kötőszövet és az izom is rugalmasabb lesz
•    Jobb keringés, aminek köszönhetően gyorsabb lesz a regeneráció is
•    Nagyobb mozgásterjedelem
•    A gyakorlatok technikai kivitelezése javul
•    Javul az általános közérzet

A mobilitás fejlesztéséhez éppen úgy hozzátartozik az SMR (és egyéb izompólya kezelő technikák) a statikus és dinamikus nyújtások és a PNF nyújtások.

Továbbá, amiről sokan megfeledkeznek az, hogy magukat a gyakorlatokat teljes mozgásterjedelemben hajtsuk végre. Egy kisebb súllyal, a teljes ROM-ban végrehajtott mozdulat jobban fejleszt, mintha mindig csak részismétlésekben rángatnád a nagy súlyokat. Szükség van arra, hogy az edzős sorozatok során is a teljes mozgásterjedelemben dolgozz, mert önmagában a világ összes nyújtása is kevés lesz, ha nem ügyelsz erre.

Szánj rá minden egyes edzésen legalább 5-10 percet ezen felül, hogy a bemelegítés részeként, amikor megvolt az általános keringés fokozás és akkor elvégzel néhány célzottan a mobilitást fejlesztő gyakorlatot!

Végezetül egy video, ahol általunk roppant hatékonynak ítélt mobilitást fejlesztő gyakorlatsor látható:

Gil / FitBuilder team


Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

pnf_04.jpg

PNF és egyéb modern nyújtási technikák

Ismerkedjünk meg a PNF-fel, ami jelen álláspont szerint az egyik leghatékonyabb - hacsak nem "A leghatékonyabb" - technika az ízületi mozgásterjedelem növelésére.

nyjts_050.jpg

Nyújtani vagy nem nyújtani - ez itt a kérdés?!

A mai cikkben nem csak az derül ki, hogy vajon átok vagy áldás-e a túlzott lazaság... hanem a sorozatok közti nyújtásokról és azok erőszintet befolyásoló hatásairól és fogunk szólni!

nyjts_031.jpg

Növeld a teljesítményedet a megfelelő nyújtásokkal!

Végezd okosan a nyújtásokat és növeld a teljesítményedet és a regenerációdat. Mégis miképp? Kattints a cikkre, és megtudod!

nyts_03.jpg

Nyújts, hogy nagyobb és erősebb legyél!

Tudtad, hogy a megfelelő nyújtásokkal növelheted az erőd és a teljesítményed? Nem? Akkor ismerj meg pár különleges nyújtási technikát - többek között az antagonista módszert vagy a "loaded streching-et"!

nyjts_012.jpg

A lábszár nyújtása - hobbi futóknak dedikálva!

Hobbi futó vagy? Pár hónapot kihagytál a tél miatt? Íme 3 gyakorlat, amellyel megelőzheted az egyik leggyakoribb, futókat érintő túlterheléses problémát!

nyujtas02.jpg

Ha becsülettel lenyújtasz, akkor nem lesz izomlázad?

A mai cikkben nemcsak a helyes nyújtásról beszélünk, hanem azt a közkedvelt tézist is átvesszük, hogy vajon a nyújtás tényleg segít-e a regenerációban?