Témák nekem: Zsírégető edzés

Mítoszok és kutatások nyomában: van-e lokális zsírégetés?

Lehet-e célzottan zsírt lepucolni testrészekről?

Húsvét, kalács-sonka- és egy raklapnyi csokoládé trió.. vagy csak egy szimpla hétvégi étel-ámokfutás a nagyinál vagy a Mekiben... és jó páran elgondolkoznak, hogy ez most vajon mind a hasunkra vagy fenekünkre megy? Egyes emberek - a hormonháztartásuknak és a genetikájuknak hála - bizonyos területekre hízékonyabbak... és van ahová kevésbé. De az létezik, hogy egyes területekre jobban hízunk, akkor ennek az ellentéte is működhet-e: azaz lehet-e adott területről célzottan fogyni? Van-e zsírégető edzés hasra?

Réges-régen, valamikor a nagysikerű, otthoni TV-torna kazetták idejéből ismerős lehet a dolog: "Nyomjuk a taposást, hagy égjen a fenekünkről a zsír…"  Majd változtak az idők, és a hasizmok szénné égetése leváltotta az a korszak, amikor már azt mondták "Á-áá… nem létezik lokális zsírégetés! A szervezet arányosan bontja a zsírt a testről! Nem létezik olyan, hogy a jobban dolgoztatott területről jobban pucolódik a zsír." Mi ezt is elhittük, mert kik vagyunk, hogy vitatkozzunk az aktuális nézettel - még akkor is, ha esetleg a gyakorlati tapasztalat mást mutatott.

Létezik zsírégető edzés hasra?

Többször vizsgálták már, hogy lehetséges-e célzottan zsírt veszteni egy adott területről, és van-e zsírégető edzés hasra: először 1971-ben, egyszerű bőrredő méréssel. (Itt konkrétan azt nézték, milyen vastag zsírréteg van a bőr alatt.) És vajon kik lehetnének jobb alanyok arra, hogy megvizsgálják van-e lokális zsírégetés? Hát az aszimmetrikus sportágak képviselői! Hiszen ha ott nem, akkor sehol máshol nem jön elő, hogy a jobban dolgoztatott izmok területén valóban kevesebb-e a zsír. Éppen emiatt teniszjátékosokat kaptak elő, hiszen ott nyilvánvaló a különbség a két oldal közt. Azonban a vizsgálat alapján nem volt szignifikáns különbség a zsírrétegben, csak az izomtömegben.

Majd 2007-ben készült egy komolyabb tanulmány, melyben minden korábbinál objektívebben igyekeztek megvizsgálni, hogy valóban elő tud-e fordulni helyi szintű zsírégetés. Itt már MRI felvételeket vetettek be egy 12 hetes kísérletben, illetve célzottan plusz gyakorlatokat végeztek a nem domináns oldalukra a résztvevőknek. Mindenki várta az eredményt, hogy végül mi sül ki… de itt is azt kapták, hogy nincs jelentős különbség!

A zsírokat a szervezet trigliceridek formájában tárolja, ezeket azonban nem képes a közvetlenül energiaként hasznosítani, hanem elsőként le kell bontani szabad zsírsavakra, amik aztán a véráramba kerülhetnek. Miután ez megtörtént, a keringésnek köszönhetően bárhová képes eljutni, tehát a felszabadult zsír oda fog áramlani, ahol éppen arra szükség lesz. Vagyis a zsírt valóban arányaiban fogja bontani a test az edzés során és nincs zsírégető edzés hasra!

Ezzel szemben hallottunk már olyan publikációról is, hogy az épp terhelt izom felett gyorsul az anyagcsere a megemelkedett hőmérsékletnek köszönhetően. Ez azonban annyira elenyésző mennyiségű, hogy nincs igazán mérhető eredménye.


Végkövetkeztetés: jelenlegi ismereteink szerint a helyi zsírégetés továbbra is csak egy mítosz marad. Hiába végzel egymilliárd hasprést, akkor sem lesz hatkockás hasad - vagyis nincs zsírégető edzés hasra! Bár hozzáteszem, hogy a nagyobb izomtömeg magasabb tápanyag igényű – így ha emeled az edzés mennyiséget, annak a zsírraktáraid látják a kárát! Sőt, a nagyobb izomzat természetesen jobban is látható, még nagyobb mennyiségű bőr alatti zsír esetében is!

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények

Kapcsolódó cikkek

hasizom_2.jpg

További HASznos kérdések: Miért nincs még mindig kockás hasizmom?

Hasprések, felülések, TV-shopos hülyeségek végtelen sora után még minidig értetlenül kérdezed: Miért nincs még mindig kockás hasizmom?! A választ most megkapod a cikkben!

heti_egy_edzes_04.jpg

Érnek-e valamit a "csupán 20 perc" programok?

Heti egy-két edzés, 20 perces tréningek és egyéb gyakran hallott megoldások az időhiányra... de vajon van-e értelme?

dieta_hazugsagok_02.jpg

A diéták hazugságai

Nézzünk szét manapság melyek is a legfelkapottabb diéták - és az ezekhez fűződő, közszájon forgó sületlenségek.

zsiros_mitoszok_04_3.jpg

Kardió edzés éhgyomorra

Nézzük meg közelebbről a reggeli kardiót: tippek a zsírvesztésre - az izom maximális megtartása mellett!

4_gyakorlat_5_perc_6_kocka_02.jpg

4 gyakorlat – 5 perc – 6 kocka?

Kockás has rekord idő alatt? Talán nem annyira lehetetlen! Mit kell tenned? Küzdj végig egy rövid, ámde annál kegyetlenebb erő-köredzést!

hasazs_03.jpg

Hasazás: mit tud és mit nem?

Sok félreértés kering a hasedzés körül: van amire azt hisszük, hogy képes... és van, amiről nem is sejtjük, hogy képes! Tisztázzunk le mindent!

barna_kenyr_05.jpg

Ne hagyd magad átverni: a nagy barna kenyér és cukor mítosz!

"Ne hagyd magad átverni" sorozatunkban megpróbáljuk minél több élelmiszer ipari csapdáról lerántani a leplet! A mai felvonásban: a "barna" termékek valóban egészségesebbek?!

has01_1.jpg

Zsírégetőt, de melyiket?

Reméljük ezzel az írással rendbe rakjuk egy kicsit a zsírégető kérdéseket, és alkalomadtán Te is ki tudod választani a hozzád leginkább passzoló terméket.

dita_016.jpg

Szálkásító mintaétrend csak Neked!

Kötelező cikk, ha a diétádhoz egy interneten fellelhető, egyszerű, mégis hatékony minta étrend sablont keresel!

felesleges_gyakorlat_04.jpg

Csajok, ne pazaroljátok az időt felesleges gyakorlatokkal!

Gyomláljuk ki a felesleges gyakorlatokat az edzéstervedből – hogy az edzéssel eltöltött idő valóban a céljaidat szolgálják hatékonyan!

hrom_tkezs_tvhit_01.jpg

Három étkezés tévhit - megcáfolva!

Három népszerű étkezési tévhit, melyek nemhogy használnak, hanem akár árthatnak is a diétánknak! Reggeli, ebéd, vacsora... mindegyikről eloszlatunk egy-egy téves elképzelést!

zsiros_mitoszok_04.jpg

Mi áll a fogyásod útjában? - Zsíros mítoszok: 1. rész

Összeszedtünk néhány olyan közszájon forgó fitnesz mítoszt, amik aztán mindenre jók, csak arra nem, hogy valóban megszabadulj a fedettségtől, azaz az izmaidat eltakaró zsírtól.

dita_021.jpg

Miért nem sikerült még mindig lefogynom?

Íme pár tipp, amivel felgyorsíthatod a fogyást, illetve talán megleled annak az okát, hogy eddig miért nem volt oly sikeres a diétád.

ditsnak_hitt_telek_033.jpg

Azt hiszed "diétás"?! Tévedsz!

"Light, cukormentes, zsírszegény..." Olyan találó marketing fogalmakról rántjuk le a leplet, melyekkel nap mint nap szembetalálhatja magát a gyanútlan diétázó… megveszi, megeszi, és persze a kilók nem mozdulnak. Íme az oka!

a_vgs_jtszma_03.jpg

Végső játszma: gyakorlatok a maximális zsírpusztításhoz!

Aki szálkásodni akar, az most súlyzózás után (még) nem a proteinért robog, hanem előtte végigtol egy tisztességes, izzasztó, anyagcserét (és gyomortartalmat) felkavaró 5-10 perces végjátékot. Ebben a részben megmutatjuk, hogy is fest ez a gyakorlatban!