Miképp edzünk 60 év felett?

Edzésterv és egyéb hasznos tanácsok!

Számos férfi és nő van, akik 60 éves kor felett is igyekeznek megtartani a formájukat, de legalábbis szeretnének egészségesek lenni. Alapvetően ez egy nagyszerű dolog. Lényegében annyiban az edzésnek sem kell eltérőnek lennie, csak figyelembe kell venni, hogy a regeneráció sajnos már picivel lassabb. Sokan ott rontják el, hogy egészen másképp próbálják meg 60 felett az edzést, és azt hiszik szöges ellentétben kell állnia mindennek azzal, ahogyan korábban csinálták.

Mivel remélhetőleg vannak olvasóink, akik eleve edzenek idősebb korban is ezért gondoltuk kicsit beszélünk a témáról. A fiataloknak ellenben azért ajánljuk a cikket, mert nincs annál nagyobb móka mint amikor a 60 pluszos apádat elrángatod edzeni, és ezzel újra olyan közös élményetek lesz, mint amilyen utoljára 8 éves korodban a közös szánkózás volt…

Kardió edzésről, nyújtásokról, felkészülésről röviden annyit, hogy igazából a keringési rendszer fejlettségének a szinten tartása, annak az esetleges fejlesztése sokkalta fontosabb lehet időseknél. Az igazság az, ezek amiket sokkal tovább fenn lehet tartani, mint mondjuk az erőt és a hajlékonyságot. Különösen hangsúlyozni kell az állóképességi munkát akkor, ha mondjuk hirtelen ötlettől vezérelve most kezdett el edzeni a delikvens.

A dinamikus nyújtások jelentőségét itt is kiemelnénk, de hatványozottan tartsuk figyelemmel azt a tényt, hogy hideg izmot nem nyújtunk. Kell valamiféle keringés fokozás a dinamikus nyújtások előtt, valami ami általánosságban picit emeli a pulzust, megjelenik a verejtékezés. Ez lehet bicikli, gyaloglás, könnyű kocogás, evező gép… Bármi, ami egy kicsit segít abban, hogy a nyugalmi helyzetből a terhelésre felkészüljön a test.

Az edzés elején, és végén is lehet akár időseknél beiktatni kondicionáló blokkokat. Akár úgy is, hogy edzés után még lemegy 20-30 percre úszni is…

A súlyzós edzésre rátérve végre annyit mondanánk, hogy abban az esetben, ha teljesen újrakezdő, vagy kezdő idős emberről beszélünk, akkor a heti 2 súlyzózás (vagy ha úgy tetszik ellenállásos, vagy nevezzük erősítő edzésnek) olyan 20-45 percben + bemelegítés és levezetés teljesen elég.

A fő cél az volna az edzést tekintve, hogy csökkentsük az izomtömeg vesztés mértékét, vagyis olyan edzéseket kellene tolni, ahol a fókuszban az izom hypertrófia áll. Teljes testet edzünk lehetőleg az esetükben.

Gil / FitBuilder TEAM

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények