Mike Mentzer

A Heavy Duty módszer megalkotója

Ki ne hallott volna a híres Heavy Duty módszerről, mely - akár eredeti, akár módosított változataival – számtalanszor segített olyan sportolónak áttörni a korlátokat, akik a klasszikus weideri módszerekkel csak egy helyben toporogtak. A módszer megalkotóját, Mike Mentzert mutatjuk be, aki nemcsak IFBB profi testépítőként, hanem üzletemberként és számos magazin cikkírójaként is letett valamit a testépítés asztalára.

Néhány fontos adat:
Születési adatok: 1951. november 15.
Elhunyt: 2001. június 10.
Magasság: 178 cm
Testtömeg: 100 kg (szezonban)

Érdekességek az életéből
Mike első testépítő versenye 1969-ben volt, egy kis helyi verseny keretében, ahol mindössze 18 évesen lépett a zsűri elé. Első nemzeti szintű versenye 1971-ben esett meg az AAU szervezésű Mr. Americán, ahol 10. helyezést ért el. Bár önmaga sem volt teljesen kibékülve a fizikumával, ez azonban nem szegte kedvét az edzést illetően – és a rákövetkező években a versenyzést kissé háttérbe szorítva még inkább az edzésekre koncentrált rá. 1975-ben indul el ismét a Mr. America versenyen, viszont ekkor már a dobogó harmadik fokáig küzdötte fel magát, sőt a következő évben meg is nyerte azt.

1977-ben már az Észak-Amerika bajnoki címét gyűjtötte be, majd mindössze egy héttel később az 1977-es Mr. Universum második helyét nyerte el Nimesben (Franciaország). Azonban a figyelmet akkor sikerült igazán magára irányítania, amikor a követő évben - azaz 1978-ban - meg is nyeri a Mr. Universum versenyt, így ettől az évtől kezdve Mike is profi lett. A siker pedig folytatódott: 1979-ben a 90 kg feletti kategóriában megnyerte a Mr. Olympiát is - azonban az abszolút kategóriában Frank Zane maga mögé utasította.

1980-ban már kevéssé volt sikerekben gazdag a szereplése, hiszen ekkor lecsúszott a dobogóról a Mr. Olympia versenyen. Ismerősei és családja szerint többek között ez a vereség okozta azt, hogy amfetamint és más serkentőket kezdett el használni, hogy a felgyorsult életmódjával meg tudjon birkózni. A kudarcot fokozta, hogy nem sokkal később még abban az évben elküldték a Weider kiadótól is. 1985-ben ugyanis vezető szerkesztője volt az akkor indult WorkOut (azaz magyarul Edzés) című magazinnak, de sajnálatos módon magazin már az első évben becsődölt. Mike elkeseredettségét csak fokozta, hogy ebben az évben elveszítette az édesapját is.

Mentzer talajt kezd veszteni: a bulvár sajtó arról cikkezett, hogy gyakran vandál módon viselkedik, sőt, letartóztatták kábítószer hatása alatt elkövetett erőszakos viselkedésért. Az akkori pletykalapok kedvelt szereplője lett a "rosszfiúvá" vált ex - Mr. Olympia.

1985 és 1990 között viszont valahogy helyre rendezte magát, sikerült végleg leszámolni a speed-függőségével és újra edzeni kezdett. 1990-től kezdve ismét publikált is az Ironman magazinnak, amit úgy tekinthetünk, mint karrierje második fénykorát! A testvérével Ray Mentzerrel és Dorian Yates-szel céget alapított az MYM-et, a "Mentzer Yates Mentzer"-t, amely később "Heavy Duty Inc" néven futott tovább.

Emiatt gyakori félreértés, hogy Dorian Yates-et Ő fedezte fel, illetve Ő edzette és mentorállta. Ez nem igaz, hiszen első személyes találkozásuk 1992-re tehető, amikorra már Yates túl volt az első Mr. Olympia bajnoki címén… Azonban tény, hogy Yates-re is hatással volt Mentzer Heavy Duty filozófiája.

Mi is Heavy Duty?
Mentzer neve egyértelműen az általa kidolgozott edzésmódszer miatt fog legfőképp fennmaradni. Abban az időben, amikor minden magára valamit adó testépítő az Ő szintjén heti hét nap edzett, akkor Mike olyan módszert alkotott, amivel kvázi heti három napos edzéssel túlszárnyalta őket! Mivel maga a módszer ismertetése önmagában megérne egy külön cikket, emiatt úgy döntöttünk valóban kap egy önálló írást a közeljövőben!

Halála tragikus hirtelenséggel 49 éves korában érte. A hivatalosan elfogadott álláspont, hogy genetikai hajlamát a szív és érrendszeri betegségekre az éveken át tartó amfetamin használat sokszorosan felerősítette. Álmában érte a halála 2001 nyarán. Külön érdekesség, hogy halála csak néhány órával azután következett be, hogy befejezték a "Mike Metzner’s HIT Exercise" című DVD felvételeit - ami a tragédia okán a kultikus státuszba került.

Eredményei:
•    1971 Mr. America - AAU, 10. hely
•    1971 Teen Mr America - AAU, 2. hely
•    1975 Mr. America - IFBB, 3. hely
•    1975 Mr. USA - ABBA, Medium, 2. hely
•    1976 Mr. America - IFBB, Abszolút bajnok
•    1976 Mr. America - IFBB, Medium, 1. hely
•    1976 Mr. Universe - IFBB, Középsúly, 2. hely
•    1977 North American Championships - IFBB, Abszolút bajnok
•    1977 North American Championships - IFBB, Középsúly 1. hely
•    1977 Mr. Universe - IFBB, Nehézsúly, 2. hely
•    1978 USA vs the World - IFBB, Nehézsúly, 1. hely
•    1978 World Amateur Championships - IFBB, Nehézsúly, 1. hely
•    1979 Canada Pro Cup - IFBB, 2. hely
•    1979 Florida Pro Invitational - IFBB, 1. hely
•    1979 Night of Champions - IFBB, 3. hely
•    1979 Mr. Olympia - IFBB, Nehézsúly 1. hely, Abszolút  2. hely
•    1979 Pittsburgh Pro Invitational - IFBB, 2. hely
•    1979 Southern Pro Cup - IFBB, 1. hely
•    1980 Mr. Olympia - IFBB, 5. hely

Felteszem a kérdésem, elmondom a véleményem.

Kérdések, vélemények